Vålerenga har utestengt 27 «supportere» hele sesongen

Klubben er i dialog med fotballpøbler.

Flere supportere er blitt utestengt fra Vålerenga. (illustrasjonsbilde)
  • Stein Erik Kirkebøen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Samtidig som Vålerenga Fotball er knallhard mot voldelige supportere, legger klubben forholdene til rette for ikke-voldelige ekstrem-supportere på Ullevaal.

27 supportere må stå utenfor når Vålerenga i morgen møter Bodø/Glimt i sesongens første hjemmekamp. De utestengte er nektet adgang til tribunen hele sesongen grunnet er voldelige aktiviteter. De fleste var aktive i den skremmende slåsskampen mot Brann-supportere utenfor Ullevaal sist høst.

Men samtidig har klubben åpnet for et samarbeid med ekstrem-supporterne i Ikaros, en gruppe på rundt 50 såkalte ultras.

Henger det på greip? Ja, mener supporterkoordinator Espen Knutsen i Vålerenga.

— Vi har nulltoleranse overfor vold, trusler og diskriminering. Derfor reagerer vi knallhardt mot dem som driver med sånt. Ikaros, som vi har inngått avtale med, og som skal få et eget felt på Ullevaal hvor de og andre kan utfolde seg, er uttalte ikke-voldelige fotballsupportere som liker å stå og synge og støtte laget sitt. Vi har en god dialog med dem, og har tro på at dette vil gå fint.

— Andre, ikke så hyggelige elementer kan blande seg med de hyggelige entusiastene?

— Vi kan ikke garantere oss mot det, men jeg har god tro på at vi skal klare å takle situasjonen. Husk at de som lager kvalm og bråk rundt fotballkamper i Norge, er veldig, veldig få. Vi har fortsatt en helt annen kultur enn i Sverige, sier Knutsen.

Han legger ikke skjul på at avtalen med Ultras-gruppen har fått blandet mottakelse i gangene på Vallhall. De har hatt noen runder som kanskje minner om de politiet har hatt om holdningen til kriminelle gjenger; skal vi sette hardt mot hardt og satse på full konfrontasjon, eller skal vi forsøke dialog?

Dialog

— Det er noen som frykter at vi legitimerer voldselementene. Men vi satser på dialog med dem som er erklærte ikke-voldelige. Vi viser gruppene respekt og gir dem tillit. Men hvis de misbruker den, så er det sagt at oppsigelsestiden på avtalen er fire sekunder, sier Knutsen

Vålerenga går så langt på dialog-linjen at klubben også snakker med mer ekstreme supportere, også de utestengte.

— Utestengelsen står ved lag, men vi tror at folk blir mindre aggressive når de blir inkludert enn ekskludert. Derfor snakker vi. Men vi står beinhardt på hva vi ikke aksepterer, sier Knutsen.

Supportere som tilhører den løst organiserte casuals-gruppen Isko Boys, og som har vært involvert i flere slåsskamper og voldsepisoder, vil også få slippe inn på Ultras-feltet når Bodø/Glimt skal feies av Ullevaal-gresset i morgen.

— Folk som ikke er utestengt får slippe inn. Vi nekter ikke noen adgang bare fordi de har kamerater som har gjort noe galt, sier Knutsen.

Han vil gjerne ha de mest høylydte supporterne med på laget når Vålerenga inviterer til sesongens første hjemmefest på søndag.

— Vi vil ha trøkk. Men vi vil ikke ha inn elementer som får folk til å føle seg utrygge på tribunen. Det er trygt å se Vålerenga, og det skal det være. Trygt og gøy! avslutter Knutsen.

Casual-forbud

Regjeringen jobber med et lovforslag som skal bedre politiets muligheter til å hindre casualsgrupper i å barke sammen: – Vi vil gjøre lovverket mer fleksibelt slik at politiet får bedre mulighet for å fjerne folk også fra andre steder enn selve arrangementsstedet i forbindelse med fotballkamper, sier justisminister Anders Anundsen. Det nye regelverket kan tre i kraft om et år, våren 2015. ## Trommekampen

Hører trommer hjemme på fotballtribune? Spørsmålet skal ha bidratt til å splitte Vålerengas supportere.

I over 20 år har organiserte Vålerenga-supportere vært ensbetydende med Klanen. Store sterke karer md kraftige stemmer reiste rundt og vant kampen på alle norske tribuner med kraftfull mannssang og friske meldinger. Men aldri trommer. Aldri!

Tidlig tok Klanen et standpunkt; trommer er for bønder. Og det har den stått på.

Mens Klan-medlemmene er blitt eldre, gjennomsnittsalderen skal nå ligge rundt 40, har det dukket opp yngre, mer moderne supportergrupper. En av dem heter Ikaros.

Ikaros-medlemmene synes, som veldig mange fotballsupportere i veldig mange land, tromming hører hjemme på fotballkamp. Etter å ha brutt ut av Klanen, tok de med trommer på Ullevaal i fjor høst.

Og da ble det enda dårligere stemning, selv om de færreste hørte den ene trommen.

Gjensidig sangboikott

Klanen ville ikke være med da Ikaros dro i gang sang akkompagnert av tromme. Og siden Klanen ikke ville synge med dem, sang ikke Ikaros da Klanen forsøkte å dra i gang.

Samtidig med at klubben slet både på banen og med økonomien, ble det dårlig stemning blant supporterne på tribunen. «Når krybben er tom, bites hestene». sukker en supporter lett oppgitt. "

Vålerenga håper situasjonen kan berges ved at Ikaros har fått et eget felt på tribunen hvor de kan ha med trommen sin.

— Det høres kanskje både dumt og latterlig ut, men for oss som er opptatt av tribunekultur er det faktisk et sentralt spørsmål om vi skal akseptere tromme, sier Erling Rostvåg, som er talsmann for Klanen. Som i denne saken er svært delt. Og det er fundamentalister på begge sider.

— Men jeg tror alle er enige om at trommer ikke skal inn som en krykke, men eventuelt som en forsterker. Jeg tror vi er mange som mener at tiden for tromme ikke er inne nå. Noen mener nok at tiden aldri er inne. Andre tror trommens tid kan komme, men at vi først må bli bedre på det som er det viktigste, sier Rostvåg, og tenker på syngingen.

- Vi holder med samme lag

— Vi ser på Ikaros som en ressurs som vi gjerne skulle hatt med oss. Men når de vil være for seg selv, så kan ikke vi gjøre noe med det, sier Erling Rostvåg.

I skyggen av Klanen er det en rekke mer eller mindre organiserte grupper med Vålerenga-supportere. Den viktigste er Ikaros. Er fremveksten av disse andre gruppene et uttrykk for at Klanen er forgubbet, og gått ut på dato?

— Nei, det tror jeg ikke, men vi må passe på at det ikke skjer, sier Rostvåg.

— Er grupper som Ikaros et supplement eller en konkurrent til Klanen?

— Jeg håper de er et supplement. Vi holder med det samme laget, og vi i Klanen synes det er bra hvis noen ønsker å engasjere seg positivt for Vålerenga, sier Rostvåg, som ikke føler at Ikaros eller andre grupper truer Klanens posisjon.

Han har tallene på sin side. Selv om Klanen har mistet 5–6000 medlemmer fra toppårene, har den fortsatt over 7000. Ikaros har kanskje 50. — Men deres betydning er større enn antallet tilsier. Vi har lært dem alt vi kan, så de kan mye om tribunekultur. Det er det de jobber mest med, sier Klanens talsmann, Erling Rostvåg.

FAKTA

Ultras

De første ultrasgruppene oppstod i Italia på 1960-tallet. De var fotballsupportere i alderen 15–25 år som skilte seg klart fra de voksne supporter. De sto på de billigste tribuneseksjonene med bannere med gruppens navn ikledd Doc. Martens-støvler og bombejakker.

De «deltok» i kampen som favorittlagets 12. spiller. Fra Brasil hentet de trommene, fra England klubbskjerf. De tok i bruk forskjellige typer pyroteknikk (fyrverkeri) og «tribunekoreografi», såkalte tifo. De produserte store spektakulære fargerike show med visuell effekt.

Kilde: wikipedia

FAKTA

Casuals

… brukes som betegnelse for grupperinger rundt fotballklubber som kjennetegnes ved sine dyre merkeklær og gjerne slåss mot andre casuals. Forbund, klubber, andre fotballtilhengere, myndigheter, presse og politi omtaler ofte casuals som ramp, pøbler eller risikosupportere, og deler av aktivitetene er kriminelle. Casualsgruppene kaller seg «firmaer». Casualkulturen i Norge er liten, men har fått relativt stor pressedekning.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk