Milliongave skal gi halve Norge sjakk på skolen

Det gror godt bak Magnus Carlsen allerede. Nå kan sjakkforbundet juble over pengedryss.

Magnus Carlsen delte ut sjakkbrett til barn i Rådhuset i Sandvika i mars. Carlsen har gjennom årenes løp engasjert seg for å få sjakk ut i skolen.
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Fredag lanserer Norges Sjakkforbund et millionprosjekt for å få sjakk ut i skolene.

Sparebankstiftelsen DNB har spyttet inn fire millioner kroner for å finansiere sjakkforbundets tiltak, som har som mål å seksdoble antall skoler som har sjakktilbud.

Her poserer Eva Grothe i Sparebankstiftelsen DNB og Geir Nesheim i sjakkforbundet sammen med sjekken som legger grunnlaget for millionprosjektet.

Mot slutten av 2015 vil sjakkforbundet begynne med å rulle ut sjakkaktivitetene til alle interesserte skoler innen 2018.I dag har under 200 av landets 1650 barneskoler et sjakktilbud. Sjakkforbundets mål er å øke dette antallet med over 500 skoler i løpet av prosjektets løp, og dermed sørge for at nesten halvparten av landets skoler har sjakktilbud.

— Dette betyr at mange flere barn vil få sjansen til å spille sjakk. Jo tidligere man får begynt med sjakk, jo større glede har man av det gjennom livet. Dette bil bidra til å gi sjakken enda bedre fotfeste i Norge, sier generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim til Aftenposten.

Les også

Lykke-Merlot (6) vekker oppsikt: - Hun er bedre enn det Magnus Carlsen var

500 flere skoler

I mars tok sjakkforbundet initiativ til et annet prosjekt, med Garry Kasparov og Magnus Carlsen som ambassadører, som er rettet mot forskning på hvordan man kan bruke sjakk i undervisningen.

Prosjektet som lanseres i dag retter seg først og fremst mot å etablere sjakktilbud utenfor skoletid.

I første omgang vil sjakkforbundet utvikle en «startpakke» for å hjelpe skoler som vil ha et sjakktilbud, men som ikke har lærere eller foreldre som behersker spillet.

En del av denne fasen vil være et kurs for skolesjakkledere.

Les også

Magnus Carlsen om rivalens overgang: - USA kjøper nerder!

— Det spirer og gror bak Magnus

- Vil dette øke sjansene for å få frem en ny Magnus Carlsen?

— Vi vil ikke at dette bare skal være en kortvarig hendelse. Vi vil tilby trening og organisert sjakk. De som finner ut at det er attraktivt, kan gå videre å bli dyktigere og perfeksjonere spillet sitt. Norge har allerede verdens kanskje sterkeste juniorfremgang, med 15-åringen Aryan Tari i spissen. Det spirer og gror bak Magnus, sier Nesheim.

Les også

Tysk avis: - Magnus Carlsen har forandret Norge

Sjakkforbundet har også planer om å bruke millionbeløpet på tilleggsaktivteter som skolesjakkturneringer.

Nesheim håper også at tiltaket kan hjelpe på en situasjon sjakkforbundet lenge har sett på som uheldig: At så få jenter involverer seg i sjakken.

— Nedslagsfeltet i dette prosjektet er mer fordelaktig i så måte. Det er mye høyere jenteandel i skolesjakk enn i sjakken generelt. Det er nesten like mange jenter som gutter. Hvis vi er dyktige, kan vi ta med oss læring om hva som skal til for å få flere jenter inn i sjakken, sier Nesheim.

Publisert
  1. Sjakk
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Husbrann på Askøy: Eldre mann reddet ut

  2. Har sendt ut farevarsel

  3. – At vi skal oppleve menneske­handel i Bergen, er skremmende

  4. Han startet butikk fordi familien trengte jobb. I fjor tok det helt av.

  5. – Derfor var ikke toget fullt, selv om det var merket som utsolgt

  6. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt