Han er Nest-Sotras eneste pappa

Slik får Bjarte Haugsdal tiden til å strekke til.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Bjarte Haugsdal (25) er ikke lenger heltidsproff. Nå er det to timer pendling, familie og jobb som er hverdagen – i tillegg til fotballkarrieren, da.

Klokken 06.30 hver morgen ringer vekkerklokken på nattbordet til Bjarte Haugsdal hjemme i Os. Uten mye tid til å slumre, starter han dagen med å vekke sønnen Oscar (ett år og åtte måneder), gjøre seg klar til trening og få både seg selv og guttungen i bilen.

Derfra venter en snau times kjøring fra Os til treningsbanen på Ågotnes. På veien skal minstemann leveres i barnehagen. Etter trening bærer det videre til Bergen sentrum, hvor han jobber som forsikringsmegler, før dagen fullføres med nok en lang biltur hjem til Oscar og forloveden Julie (26) i hjemkommunen.

Til sammen legger han bak seg rundt 115 kilometer og over to timer i bil hver dag.

— Jeg trodde det skulle bli ekstremt slitsomt, men man blir vant til det. Når det er trening, så er alt annet glemt. Når jeg er på jobb, så er det fullt fokus på jobben. Resten av tiden bruker jeg til å koble av, sier Haugsdal.

Les også

Åsane-kapteinen kjører 250 km hver eneste dag

Mye logistikk

Livet han nå lever skiller seg veldig fra det han levde i de første årene av proffkarrieren. Som ung Brann-spiller levde han late dager i en leilighet like ved Stadion, og i Stabæk, hvor han var kaptein, var det kun fotball å fokusere på. Nå er timeplanen fylt opp til randen. Og ved siden av fotballen, jobben og familien studerer han krisehåndtering i næringslivet.

BALLFORDELER: Med en fortid som spiss og midtbanespiller, er det ingenting å si på ballbehandlingen til Nest-Sotras midtstopper. FOTO: Ørjan Deisz

I bestefars bil på vei til jobb virker det likevel som om den sindige 25-åringen ikke føler noe stress.— Det er mye logistikk som må planlegges, men jeg har en arbeidsgiver som er rund i kantene og lar meg kunne kombinere alt dette. I tillegg trives jeg godt, noe som er viktig for at det ikke skal tappe meg for energi, sier Haugsdal.

Han valgte å flytte til Os med barndomskjæresten for å ha nærhet til begges familier. Å kunne ha noen i nærheten som kan bistå med en hjelpende hånd i en hektisk hverdag, var viktig for dem begge. Da var litt ekstra pendling verdt det. For fotballen er ikke lenger det viktigste i livet.

— Med et barn blir rekkefølgen på prioriteringene forandret. Men det gir mer energi enn det koster. Jeg kan være veldig sliten både fysisk og psykisk etter trening og jobb, men det glemmer jeg fort når jeg blir møtt av en smilende gutt hjemme.

Ansvarsbevisst

Det er å få orden på disse prioriteringene som har vært Michael Schjønbergs mantra siden han tok over jobben som Nest-Sotra-trener før denne sesongen. Spillerne skal prioritere familien først, dernest fotball, mens jobben får komme i tredje rekke. Som en konsekvens flyttet han treningene til formiddagene.

— Bjarte kommer med humør hver morgen og står på. Det forlanger jeg også av ham. Skal han være her, så får han gjøre ting 100 prosent, og det gjør han. Han får tingene til å gå opp, sier Schjønberg.

- Hvordan merkes det at han er lagets eneste far?

— Jeg vet selv hvordan det er å ha barn, og jeg vet at det gjør ham mer ansvarsbevisst enn flere av de andre spillerne. Han vet hva det betyr å ta ansvar, og det er viktig, sier dansken.

Vil tilbake

Selv innrømmer Haugsdal at han innimellom savner livet som heltidsproff. Derfor streber han også hver dag etter å få muligheten til å prøve seg som det igjen.

— Jeg tror at de som aldri har gjort noe annet enn å være fotballproff, ikke vet hvor heldige de er. Det er et luksusliv, sier 25-åringen.

For selv om guttedrømmen om å spille på Brann allerede har gått i oppfyllelse, er Haugsdal klar på at han fortsatt har drømmer.

— Jeg går ikke på trening for ikke å bli bedre. Jeg er fortsatt bare 25 år, og har ennå ikke nådd toppen av karrieren. Jeg har vist at jeg kan spille på toppnivå før, så jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal tro at jeg kan gjøre det igjen, sier han.

Enn så lenge trives han godt der han sitter i bestefars bil. Han er glad for å slippe alt det utenomsportslige fokuset i Brann, for det betyr at både han og Nest-Sotra jobbe bedre. Mange har spådd dem som en av sesongens overraskelser, og BT er intet unntak. De spådommene er berettiget, skal vi tro lagets kanskje mest meritterte spiller.

— Det er gøy at folk har troen på oss. Det har vi i garderoben også. Vi vet at vi kan slå hvem som helst i denne divisjonen. Også Brann på 16. mai.

BTs 1. divisjonstips:

_1..............................

2. FREDRIKSTAD

3..............................

4. SANDNES ULF

5. HØNEFOSS

6. BRYNE

7. NEST-SOTRA

8. HØDD

9. RANHEIM

10……………………

11. BÆRUM

12............................

13. STRØMMEN

14. ÅSANE

15. FOLLO

16. LEVANGER_

PS: Nedtellingen består av fire deler. De to første tipsene kom fredag. Det siste tipset kommer tirsdag.

FREDRIKSTAD

  • Har virket solide i treningskampene. Spesielt stopperparet med den engelske kapteinen Netan Sansara og nykommeren Adam Straith fra Canada har virket bunnsolide, men sistnevnte ble skadet i en treningskamp og blir neppe spilleklar de første ukene. Den store jokeren i FFK-kabalen kan bli Henrik Kjelsrud Johansen som er på lån fra Odd der han scoret nitten mål på 21 kamper for andrelaget. Bak ham operer solide Steffen Nystrøm med en fortid i Moss, Strømsgodset og Tromsø som en hengende spiss, mens midtbanen er besatt med sterke defensivspillere i Amin Zazari og Julius Adaramola.

– Håkon Wibe Lund er inne i sin andre sesong som FFK-ansvarlig, etter tidligere å ha vært spillerutvikler i Hønefoss og assistent i Fredrikstad i én sesong. Etter mye turbulens har roen senket seg i Fredrikstad, men Wibe er fortsatt fersk og umerittert i den store sammenheng. Råder over en solid stall, men det kan virke tynt i fremste rekke der mye står og faller på Kjelsrud Johansen.

2.plass

STRØMMEN

  • Strømmen har vist kraft og styrke i treningskampene, som de gjorde i siste sesong. Et lag det ikke er enkelt å spille mot der god organisering og disiplinert opptreden er nøkkelord. Trener Kasey Wehrmann var selv en tøffing på banen, og Strømmen kan som i fjor bli en vrien motstander å hanskes med. Ikke minst på kunstgresset på Strømmen Stadion der laget kun tapte tre kamper i fjor.

– Mangler kvalitet i de fleste lagdeler. Mye ansvar hviler på veteranen Pål Steffen Andresen. 32-åringen kommer fra Ullensaker/Kisa, men har også flere sesonger på Åråsen som Lillestrøm-spiller bak seg. Med sitt tempo og sin luftstyrke er han utpekt til å bli krumtappen i forsvar. Mathias Blårud nådde ikke opp i Vålerenga, men den aggressive midtbanespilleren spiller en viktig rolle hos Strømmen. Vi tror Strømmen fighter seg til nok poeng til å fornye kontrakten.

13. plass

LEVANGER

  • For første gang siden klubben ble stiftet i 1996 er Levanger på nest høyeste nivå. Der kom de etter en sesong der de kun tapte én kamp hjemme på kunstgresset på Moan. Hjemmebanefordel, et godt organisert defensivt lag, og et par jokere i spissen Bendik Bye med en fortid i Ranheim, og den tidligere Mjøndalen-angriperen Benjamin Stokke, er noe av lagets styrker.

– En klubb som hadde 600 tilskuere i snitt i fjor på en bane som rommer kun 2.500, forteller om at Levanger er en lilleputt i den store fotballsammenheng. Entusiasme er det massevis av rundt klubben som har doblet budsjettet fra fem til ti millioner kroner, men Levanger må regne med å slite for å hevde seg. Laget blir ingen kasteball, men vi tror klubben mangler kvalitet til å overleve.

16.plass

NEST-SOTRA

  • Nest-spillerne virker godt trente og vil flyte på sin fysikk. Dessuten har laget nøkkelspillere i begge ender. Steffen Lie Skålevik imponerte i siste sesong med tolv scoringer, og i Øystein Øvretveit har Sotra-klubben fått en keeper med matchvinerpotensial hvis han finner frem sine beste takter. En annen som kan komme til å spille en sentral rolle er Kristoffer Zachariassen som stadig imponerer fra sin midtbaneposisjon. Michael Schjønberg synes allerede å ha skapt en guts og en entusiasme som Nest vil dra nytte av.

– Det snakkes av og til om den vanskelige andresesongen. For nest blir utfordringen å holde et så skadefritt mannskap som mulig gjennom hele sesongen. Har ikke god nok dekning på alle plasser, så krumtappene skal helst holde seg friske skal vårt tips om at Nest Sotra vil snuse på en kvalikplass gå inn.

7. plass

Publisert: