Skipresidenten har tatt ledelsen i tabbeligaen

KOMMENTAR: Det virker som om de som fronter OL-saken nå, gjør alle de feil det er mulig å gjøre.

Skipresident Erik Røste (t.v) og Idrettspresident Børre Rognlien må få folket med seg - ikke mot seg. Foto: NTB scanpix

  • Kommentator
  • Ola Bernhus
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Skipresident Erik Røstes opptreden i Skavlan fredag kveld er ett av flere bidrag til å øke skepsisen mot norske idrettsledere — og mot et OL i Oslo.

Røste er en av disse lederne som nå skal overbevise opinion og politikere om at Oslo må søke vinter-OL i 2022. ## Angår OL-saken

Men hva har Aukland/Røste-saken med dette å gjøre? Mye. For debatten om Oslo-OL dreier seg ikke bare om hvor dyrt det blir, men om vi har tillit til de menneskene som står frem som forkjempere for en OL-søknad.

Derfor angår det OL-saken at idrettspresident Børre Rognlien nekter å svare VG på hvor mange millioner kroner de har brukt til konsulentene i First House og til Norway House i Sotsji.

OLA BERNHUS, sportskommentator i Aftenposten.

Derfor angår det også saken at det brukes nesten 30 millioner på et smøreprosjekt og en buss som skal gi norske løpere fordeler i løypa. Derfor angår det faktisk også OL-saken når Dagbladet bringer opp i lyset at den tidligere lederen i Norsk Toppfotball kvitterte ut 4 millioner kroner da han gikk av i fjor.Fordi også det understreker at pengene flyter i idretten. Ingen kostnader er for store når det skal lønnes, representeres, feires og markeres. De er like, alle.

Det er feil og det er urettferdig. Men hvordan skapes dette inntrykket?

Når de snakker

Hver gang Gerhard Heiberg står frem på norske TV-skjermer, øker OL-motstandernes antall med titusener. Heiberg avslører at han ikke forstår betydningen av å folkeliggjøre og demokratisere IOC — selv om han sier det.

Det er heller ikke sikkert at folk flest følger idrettspresident Rognlien når han snakker begeistret om at Norge vil få økt innflytelse i IOC hvis vi er arrangør, og at norsk ungdom fortjener en OL-fest.

Det store løftet

Etter en folkeavstemning der et knepent flertall i Oslo gikk inn for å søke, skulle begeistringen rundt vinter-OL gi det ekstraløftet som ville fjerne all tvil. Politikere og kongelige ble båret på gullstol fra OL-anlegg til OL-anlegg i Sotsji, fra ærestribune til ærestribune.

Og norske gullmedaljer skulle omvende den delen av folket som fortsatt tvilte.

Så gikk alt galt, og på toppen av det hele: Aukland-saken.

Aukland ble sviktet

Jeg har skrevet at jeg forstår hvorfor Erik Røste i utgangspunktet ikke ville stille opp i det svenske TV-programmet. Samme hva Røste hadde sagt, så ville det blitt galt.

Men så ble det kjent at Anders Aukland skulle navngis. Fra det øyeblikket burde Røste snudd, stilt opp og avlastet sin egen utøver. Så fikk det gå som det ville med TV-programmet.

Musestille

Det viktigste Røste bør gjøre nå, er å bidra til at alle blodverdier offentliggjøres - med navn. Og idrettspresidenten må vise at han ikke har noen millioner som må skjules.

Det viktigste idrettspresident, generalsekretær, skipresident og toppidrettssjef kan gjøre dersom de fortsatt vil ha OL til Oslo, er å sitte musestille.

For hver gang de rører på seg, erter de på seg flere motstandere.

Publisert
  1. Fotball
  2. Kommentar
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. Eriksen har snakket med lagkameratene

  2. 43 evakuert fra båten, men 27 er igjen. – Eksplosjons­faren vedvarer fortsatt.

  3. Ber om tilgivelse for drap på 6000 sivile for å «fylle kvoten» og få bonuser

  4. «Det var ikke bare viktig for Åsanes prosjekt – det kan fort vise seg å bli helt avgjørende»

  5. I denne vesle elva starta det store industri­eventyret

  6. Måtte fjerne hissig oter: – Den spankulerte inn, pisset på gulvet og la seg til rette