Masseslagsmål mellom fotballsupportere i Bergen

Politiet straffet fotballpøblene hardt.

VENTER: De pågrepne venter på å bli transportert til politihuset i Bergen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

BERGEN (bt.no): Rundt klokken kvart over åtte fikk politiet melding om at rundt 50 casuals var involvert i et masseslagsmål ved Ortun skole i Fyllingsdalen. En rekke ambulanser og politibiler ble umiddelbart sendt ut.

Ved midnatt satt 23 personer i arresten. Den yngste er 19 år gammel, den eldste 36 år. Politiet opplyser at de møttes for å slåss i forbindelse med fotballkampen mellom Brann og Vålerenga på søndag.

— Vi kommer til å ilegge dem bøter. Bøtenivået vil ligge på cirka 30.000 kroner, opplyser Preben Walestad, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt.

De arresterte fotballpøblene vil også få et pålegg om å holde seg på hotellrommet sitt til klokken 02.00 natt til mandag. Dette gjøres blant annet for å hindre at de går på kampen eller dukker opp i andre slåsskamper.

— Bryter de dette pålegget venter det dem en ny straff, sier operasjonslederen.

Tilreisende som bor privat må også holde seg på den adressen til klokken 0200 natt til mandag. Politiet tillater kun unntak fra pålegget om de reiser hjem igjen. For de fleste av dem betyr det tilbake til Oslo-området.

Bedt om å forlate Bergen

Da BT ankom Ortun skole klokken 2030 lørdag kveld var slagsmålet over. Et par hundre meter fra skolen sto en mann utenfor en drosje, blodig i ansiktet.

Her er en del av de pågrepne samlet ved Ortun Skole.

I en gresskledd skråning mellom Ortun skole og Fyllingsdalen videregående skole hadde politiet kontroll på 15 unge menn.

Der sjekket de først ID på personene, for så å ransake dem. Flere av mennene gikk kledd med hettejakke og joggebukse. Flertallet snakket østlandsdialekt, men det skal også ha vært to bergensere i flokken.

Klokken 21.00 var tolv politifolk og to polithunder på plassen for å holde kontroll over gruppen.

Ingen av de tilstedeværende hadde synlige skader. De lo og spøkte med hverandre.

Innsatsleder Gisle Antun ga dem beskjed om å forlate Bergen de neste 24 timene. Deretter iførte de mennene håndjern og tok dem med seg i små grupper.

— Kampene mellom Brann og Vålerenga er definert som høyrisikokamper. I den anledning tar vi høyde for at dette kan skje, sier innsatsleder Anthun.

De som er pågrepet vil bli innbragt til politihuset, anmeldt og bøtelagt.

— Det er uheldig at det pågår slåssing mellom tilhengere av klubbene. Dette har ikke noe med idrett å gjøre, sier Anthun.

Har barket sammen før

Flere ambulanser var på stedet. Flere ble skadet, tre av dem brakt til legevakten.

Det er ikke første gang casuals fra Brann og Vålerenga klakker sammen. De to miljøene har en rekke slåsskamper bak seg.

Senest i januar ble to Brann-casuals i midten av 20-årene dømt i Oslo tingrett, etter en pågripelse i forbindelse med seriekampen mellom Vålerenga og Brann 15. september i fjor. Foran øynene på politiet sprang en av dem bort og begynte å slå på det som trolig var en VIF-casuals. Brann-supporteren ble pågrepet, mens den andre klarte å komme seg vekk.

— De oppførte seg som ville dyr, uttalte innsatsleder Tor Langi ved Oslo politidistrikt om bråket som oppsto en time før avspark. Totalt ble tre personer pågrepet da politiet skulle frakte de såkalte risikosupporterne inn på stadion.

Det finnes en rekke casuals-miljøer i Norge, men det er rundt klubbene Vålerenga i Oslo og Brann i Bergen at de største gruppene finnes. I 2009 hadde disse et sted mellom 50 og 70 Casuals hver, ifølge Wikipedia.

Kan få store bøter

Jourhavende Rune Malt varsler at de involverte kan vente seg kraftige bøter.

— Dersom dette kan knyttes til den forestående kampen mellom Brann og VIF, så vil vi ha et realtivt strengt bøteregime.

- Hva innebærer det?

— Det vil si bøter som er høyere enn det som ellers er vanlig ellers for ordensforstyrrelser på byen. Vi snakker gjerne om bøter i størrelsesordenen 20.000 til 30.000 kroner, avhengig av hva slags opplysninger som kan legges til grunn.

— Det har vært avgjørelser i diverse tingretter der en har ilagt bøter i den størrelsesordenen, knyttet til slåsskamper som gjerne har vært avtalt på forhånd, mellom miljøer som er mer opptatt av å slåss enn se på fotball, sier Malt.

Klokken 22 var alle fraktet vekk fra skoleområdet.

De 23 personene er innbrakt etter Politilovens § 8, som gir politiet rett til å holde dem igjen inntil fire timer. Det betyr at alle vil være ute på gaten igjen klokken to i natt.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk