Brann blir vurdert som Norges mest interessante fotballag og velges ut til eget TV-tidspunkt

Derfor kan de bli Mandags-Brann.

BRANN-GLEDE: Dette ble det ikke alt for mye av forrige sesong. I 2015 spiller bergenserne i 1. divisjon og de fleste kampene vil gå direkte på TV.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Både TV 2 og C More sitter akkurat nå og vurderer hvordan de skal legge opp TV-kampene i 1. divisjon. Etter alt å dømme vil Brann-fans kunne følge laget sitt på TV i samtlige 30 seriekamper.

— Jeg regner det som sannsynlig at det vil gå 15 Brann-kamper på TV 2 og 15 Brann-kamper på C More i 2015, sier Kristian Oma, redaksjonssjef i C More sport.

Vil ha Brann hver uke

Fotballens medieavtale fungerer slik at C More og TV 2 kan velge hovedkamp fra 1. divisjon annenhver uke.

— Branns attraktivitet er udiskutabel. Jeg vil ha Brann hver uke. Skulle vi bare tenke på seertall, og vi lever av hvor mange som ser på, så velger vi Brann hver uke, sier Bjørn Taalesen, rettighetssjef i TV 2

- Er det i tråd med allmennkringkasterprinsippet?

— Allmennkringkasterprinsippet betyr ikke at vi skal lage Norge rundt i fotball. Jeg vil ha mest mulig Brann, sier TV 2-toppen.

C More tenker helt likt. I fjor var Brann Norges mest viste lag på TV, selv om sesongen var elendig.

— Et godtgående Brann er det beste man har i norsk fotball. Rosenborg er jevnt der oppe når det gjelder seertall, men det er noe med Brann. De er den klubben som skaper aller mest baluba og interesse, også utenfor Bergen, mener Oma.

Mange mandagskamper

— Kristian Oma har helt rett. Vi er det mest interessante TV-produktet i norsk fotball, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann. Også på Stadion har signalene om at Brann skal vises mye på TV nådd frem.

TV 2 viser sin hovedkamp fra 1. divisjon på mandagskveldene, i forbindelse med programmet Matchball på TV 2 Zebra. Dette skal TV 2 fortsette med.

C More viste sin hovedkamp fra 1. divisjon søndag ettermiddag i fjor. Dette vurderes ikke som optimalt når det er Brann som skal vises. Nå vurderer også C More å flytte 1. divisjon og Brann til mandager.

— Vi må finne et tidspunkt som gjør at ikke Brann blir slukt av eliteserien. Det ville være synd å gjemme dem bort samtidig som eliteserielag blir vist. Mandager er et alternativ, sier Oma.

Vises Brann samtidig som kamper fra eliteserien kan det være et vel så stort problem for eliteseriekampene som for Brann og 1. divisjon.

— Et fullsatt Stadion på 16. mai med Brann og Nest-Sotra er et spennende TV-produkt. Det er få lag i Norge som kan konkurrere med det, sier Oma.

C More kommer uansett kampdag til å oppgradere sine sendinger fra 1. divisjon til eliteseriestandard på grunn av Brann. Kanalens nye ekspert Hassan El Fakiri kommer til å bli mye brukt.

Les også

Publikumssvikten fortsetter i bergenshallene

Bare fem søndagskamper

Regelverket rundt fotballens medieavtale sier at Brann ikke kan ha innvendinger mot at alle bortekampene deres blir vist når TV-selskapene vil, trolig mange mandager.

Det samme gjelder for 8 av 15 hjemmekamper. De syv siste kan Brann påvirke. Men noen av disse vil bli "spist opp" av merkedager som kvelden før 1. mai (torsdag 30. april) og 16. mai. Dermed kan Brann stå igjen med så lite som fem søndagskamper. Resten er det en stor sjanse for at blir lagt til mandager og i forbindelse med helligdager.

— Det er et privilegium å være så mye på TV. Den dagen vi ikke er på TV vil vi savne dem, sier Johannesen i Brann.

- Kan det gå ut over publikumsoppslutningen om alle kampene blir på TV og det blir veldig få søndagskamper?

— Vi må gjøre oss så attraktive at folk ønsker å være til stede på Stadion, uavhengig av TV-sending eller ei. Det kan ikke være slik at vi skal lokke folk med at kampen ikke er på TV, sier Johannesen.

Skeptiske supportere

Branns supporterklubb, Bataljonen, er skeptiske til mange mandagskamper. Dette er viktig for Brann, og klubben har fremført det overfor TV-selskapene.

— Vårt syn er at fotball skal spilles i helgene. Problemet for fansen er at dersom man skal følge laget sitt på bortebane, medfører det ofte at man må ta fri fra jobben hvis kampene spilles mandag, sier Roger Lillebøe-Hansen, leder i Bataljonen.

Men når det gjelder bortekamper kan Brann altså gjøre lite. Det Brann har gjort er å rette forespørsler til rettighetshaver for å få søndagskamp ved noen anledninger der det ligger til rette for å få mange barn på Stadion.

— Jeg tror vi står i fare for å miste barnefamilier dersom vi bare spiller mandag kveld. Men en kombinasjon av søndager og mandager kan og må vi leve med. Dessuten er vi opptatt av å få vite spilledagene så tidlig som mulig, sier Johannesen.

Publisert: