Carlsen klarte ikke å vinne mot «fan»: - Det ble bare surr

Magnus Carlsen er allerede distansert av verdenstoeren Fabiano Caruana i Tata Steel Chess.

Magnus Carlsen tester seg i Tata Steel Chess denne måneden. Her etter et parti i VM-kampen mot Vishy Anand.
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Magnus Carlsen spilte med de hvite brikkene mot amerikaneren Wesley So (21) søndag. Verdensmesteren måtte nøye seg med remis.

— Det ble egentlig bare surr, sier Carlsen til TV 2. — Det var ikke krise på noe tidspunkt, men det var heller han som stod bedre, fortsetter han.

Det var første gang duoen møttes i en turnering, men Carlsen brukte So som sparringspartner i 2011. So har tidligere innrømmet at han er en fan av Carlsen. Han fortsatte å rose nordmannen etter søndagens parti.

— Mitt første parti mot den regjerende mesteren, det er en stor ære for meg. Han er den soleklart beste spilleren jeg har møtt, sier So etter partiet.

— Jeg ser opp til Magnus, han er en rollemodell og jeg respekterer han.

Luke til verdenstoeren

Etter søndagens remis står Carlsen med to uavgjorte partier i storturneringen i Wijk aan Zee, Nederland, som er verdensmesterens første i 2015. Verdenstoer Fabiano Caruana vant på lørdag, og fulgte opp med ny seier over Ivan Saric søndag. Dermed kan Carlsen ligge et helt poeng bak italieneren allerede etter to runder. Carlsen vil ikke gå med på at det er krise å ligge så langt bak, men erkjenner:

— Det er ikke ideelt å ikke spille bra når dine konkurenter spiller bra.

Mandag spiller Carlsen mot polske Radoslaw Wojtaszek.

- Magnus ville ha godtatt remis nå

Magnus Carlsen overrasket mange ved å begynne med å flytte c-bonden (den foran løperen på hvits venstre side, journ. anm.) to felt frem i sitt første trekk. Dette overrasket trolig So, som brukte en god stund før han til slutt gjorde et hestetrekk.

Etter Carlsens 28. trekk syntes sjakkekspert Jon Ludvig Hammer at det så vanskelig ut for nordmannen.

— Hadde Wesley So tilbudt remis nå hadde Magnus godtatt. Det er jeg helt overbevist om, sa Hammer i TV 2-studio.

Hammer, som er Norges nest beste sjakkspiller, forklarte videre at ikke fantes åpenbare angrepsmuligheter for Carlsen i stillingen, og at det dermed lå an til en forsvarskamp.

Noen trekk senere trodde imidlertid Hammer at Carlsen ikke ville godtatt remis. Sett med norske øyne så stillingen plutselig langt mer fordelaktig ut.

Ekspertene uttrykte bekymring over Carlsens d-bonde, fordi den sto uten støtte fra andre bønder, og dermed var mer sårbar for angrep. So klarte imidlertid ikke å utnytte dette til å skape en vinnende fordel.

Det endte til slutt med remis etter 34 trekk.

Brukte So som sparringspartner

Carlsen og So hadde aldri spilt mot hverandre i en turnering før søndagens parti, men de er langt fra fremmede for hverandre. Carlsen brukte nemlig So som sparringspartner før en turnering i Monaco i mars 2011. Et bilde fra treningsleiren ble spredt på Twitter under søndagens parti.

I juni 2011 trakk So frem Carlsen da han fikk spørsmålet «har du noen idoler eller folk du beundrer?»

— Ikke nødvendigivs sjakkmessig. I sjakk, er jeg en fan av Magnus Carlsen, sa So i et intervju med den rumenske sjakkspilleren Alina Lami.

På det tidspunket hadde So en rating på 2667, men de siste årene har han skutt oppover på verdensrankingen. Før Tata Steel-turneringen hadde So en rating på 2762, noe som innebærer en tiendeplass på verdensrankingen.

So har dermed gått fra å være en sparringspartner til å være en reell utfordrer for Carlsen.

Publisert
  1. Sjakk

Les mer om dette temaet

  1. Carlsen klarer fortsatt ikke å slå denne 20-åringen

  2. Carlsen vil bruke året til å eksperimentere

BT anbefaler

Hele Tårnplassen stenger når Sian kommer. – Det er provoserende.

Politiet ber bedrifter i Bergen sentrum forberede ansatte på raskt å kunne stenge dører og slå av ventilasjonsanlegget.

LES SAKEN