Så lite skilte det mellom Røthe og Cologna

Røthe: — Jeg er litt stolt av meg selv nå.

Publisert Publisert

Så lite skilte Sjur Røthe og Dario Cologna på femmila. Foto: FIS

  • Reidar Løfaldli
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): Vossingen spurtslo Dario Cologna. Kollen-femmila måtte avgjøres på fotofinish.

Det skulle bli en hurtig, dramatisk og intens avslutning på herrenes langrennssesong. Årets Kollen-femmil gikk unna på drøye én time og 54 minutter vi fikk litt av et spurtoppgjør inne på Kollen-arenaen.

— Det er kanskje den minste marginen noen har vunnet en femmil med, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Sjur Røthe spurtslo sveitsiske Dario Cologna og 26-åringen fra Voss tok sin kanskje største triumf til nå i langrennskarrieren.

— Dette er veldig ubeskrivelig, jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det betyr utrolig mye altså, sa Røthe til NRK etter sitt vinnerløp.

- Jeg er litt stolt av meg selv, faktisk, sa en glad femmilsvinner.

På en skala fra én til ti, rangerer han seieren i Kollen som en stor tier.

— Alle skiløpere i Norge og andre steder i verden setter denne femmila i Kollen utrolig høyt, for stemningen er så god her. Jeg må si jeg er litt stolt i dag, sier Røthe til Aftenposten.

GLAD KOLLEN-VINNER: Sjur Røthe kan juble for sin kanskje største triumf i langrennssporet så langt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

— Har trent godt etter VM

Vossingen har hatt en variabel sesong og lyktes ikke i VM i Falun.

— Det har vært mye opp og ned, og mye ned i det siste. Jeg kan ikke huske sist jeg vant skirenn, men det passer fint å ta det i Holmenkollen, sa en glad Røthe.

— Etter VM har jeg trent mye langt og mye skøyting på Lillehammer og hadde bestemt meg for å være så god som jeg kunne her, sa han.

Røthe forteller til NRK at han var sliten underveis i løpet, men at han stolte på sine avslutningsegenskaper.

— Jeg vet at jeg har en ålreit spurt. Dario (Cologna, journ. anm.) var så snill at han dro meg mye på den siste femkilometeren, analyserte han.

Vinneren roser publikum

Den tradisjonsrike femmila gikk av stabelen i nydelig vær og kjempestemning rundt løypene. Bortsett fra Didrik Tønseth og svenske Johan Olsson, som sto over på grunn av sykdom, var resten av verdenseliten på plass i Holmenkollen.

— Det var utrolig bra stemning. Det er noe helt eget ved Holmenkollen. Det går nesten ikke an å beskrive. Man må egentlig få lov til å ta seg en runde selv. Det er bare å takke og bukke til alle som kom og så på, og jeg håper vi ga dem litt show, sier Røthe

Martin Johnsrud Sundby var allerede vinner av verdenscupen sammenlagt, men noe av spenningen besto i om Petter Northug kunne holde unna for Dario Cologna om andreplassen sammenlagt. Northug maktet ikke å henge med mot slutten av femmila, gikk inn til en 39.-plass, og VM-kongen fra Falun må dermed se at Cologna tar andreplassen i verdenscupen sammenlagt.

Les også

- Northug går til motsøksmål mot tidligere partner

Raskt i starten

Petter Northug la seg i kjent stil litt bak de aller beste fra start, men etter at Martin Johnsrud Sundby hadde satt fart og tatt ledelsen sammen med russiske Jevgenij Belov og franske Jean-Marc Gaillard, samlet feltet seg igjen etter drøye ti kilometer.

TETT: Dario Cologna foran Sjur Røthe i femmila i Kollen. Foto: NTB Scanpix

Det er tillatt med to skibytter underveis på 50-kilometeren, men de aller fleste ventet til andre passering inne på stadion, ved 16,6 kilometer før de foretok sitt første bytte. Feltet gikk samlet ut på den andre runden, men ute på den tredje runden satte Johnsrud Sundby fart igjen og fikk etterhvert med seg Cologna helt i teten.— Det ble en bedre opplevelse enn jeg hadde fryktet – det har ikke vært helt i hundre de siste par-tre ukene Jeg har levert dårlig, så jeg var skeptisk før løpet, men jeg klarte å samle meg til dette siste løpet. Og selvfølgelig – når jeg går på hjemmebane i Kollen og får lov til å vise meg frem for dette publikummet her, så er det gøy å få være med å kjempe i teten. Jeg følte meg bra underveis, og er veldig glad for å være tilbake der hvor jeg føler jeg hører hjemme, sier Sundby

Det ble gått seks runder à 8,3 kilometer, og farten etter halvgått løp var nok noe redusert fra de første rundene. Sundby og Cologna hadde selskap av Alex Harvey og Sjur Røthe helt der fremme, mens Petter Northug etter hvert spiste inn den lille luken han lå bak.

15 løpere lå samlet ved passerte tre mil. I tillegg til de fem forannevnte fant vi Magne Haga, Simen Andreas Sveen, Anders Gløersen, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og Finn Hågen Krogh, sammen med Markus Hellner, franske Robin Duvillard, russiske Andrej Larkov og hviterussiske Sergej Dolidovitsj.

Les også

- Kollen-helga preges av fyll, søppel og elendig sikkerhet

Northug hektet av

15 kilometer før mål lå Petter Northug halvminuttet bak Gløersen og franskmannen, og det ble tungt for VM-kongen inn mot mål. 29-åringen var dermed sjanseløs mot Dario Cologna i kampen om andreplassen i verdenscupen sammenlagt.

HANG IKKE MED: Det ble tungt for Petter Northug i Kollen lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sundby var blant dem som byttet ski etter drøye 30 kilometer, og Gløersen og Duvillard fikk en luke til resten av tet-feltet. Ved snaue 39 kilometer var luken tettet, og et stort lederfelt samlet seg igjen. Inn på stadion for passering før siste runde ledet Martin Johnsrud Sundby foran Duvillard og Cologna.Anders Gløersen var eneste løper i teten som byttet ski ved siste anledning, og han måtte gå ut fra stadion 19 sekunder bak teten. Den taktiske avgjørelsen skulle straffe seg.

— Jeg hadde lyst til å ta en sjanse, men jeg valgte nok feil taktikk i dag, sa Gløersen til NRK etter løpet.

Ute på siste runde slo Hans Christer Holund til, men Cologna fulgte relativt lett, fulgt av Røthe, Sundby og Dolidovitsj i en gruppe på fem løpere. Markus Hellner meldte seg også på med to kilometer igjen og seks løpere fulgte hverandre inn på arenaen for siste gang.

VANT TIL SLUTT: Sjur Røthe var først over målstreken - hårfint over Dario Cologna (utenfor bildet). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sjur Røthe og Dario Cologna spurtet sammen om seieren og de to var helt jevne på mållinjen. Fotofinishen avgjorde at Røthe er vinner av 50-kilometeren. Martin Johnsrud Sundby tok tredjeplassen.— Jeg hadde bestemt meg for å være førstemann ut av svingen. Når jeg var først inn på oppløpet, så visste jeg at jeg kunne ha en sjanse. Jeg hadde bestemt meg for at «nå kikker du rett frem, og så går du så fort som du kan, for du får ikke gjort så mye med de andre», sier Røthe.

Verdenscup langrenn lørdag, fellesstart:

Menn, 50 km fri teknikk:

  1. Sjur Røthe, Norge 1.54.44,9, 2) Dario Cologna, Sveits samme tid, 3) Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.00,5 min. bak, 4) Sergej Dolidovitsj, Hviterussland 0.00,8, 5) Marcus Hellner, Sverige 0.01,2, 6) Hans Christer Holund, Norge 0.02,6, 7) Konstantin Glavatskikh, Russland 0.09,5, 8) Andrej Larkov, Russland 0.16,1, 9) Niklas Dyrhaug, Norge 0.23,1,10) Robin Duvillard, Frankrike 0.25,4. Øvrige norske: 11) Anders Gløersen 0.27,3, 12) Magne Haga 0.27,8, 15) Simen Andreas Sveen 0.57,6, 16) Finn Hågen Krogh 1.32,6, 24) Mathias Rundgreen 4.29,1, 25) Daniel Stock 4.31,7, 28) Daniel Myrmæl Helgestad 5.12,7, 31) Martin Løvstrøm Nyenget 5.55,0, 34) Simen Hegstad Krüger 6.41,2, 39) Petter Northug 7.54,9, 40) Sindre Bjørnstad Skar 8.05,0, 46) Anders Tettli Rennemo 9.10,3, 48) Vegard Bjerkheim Nilsen 9.47,9, 51) Simen Håkon Østensen 10.26,7, 55) Eirik Telebond 12.46,7.
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Dette er det dummeste de har gjort

  2. Eldar Rønning fikk Holmenkollmedaljen

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN
  1. Martin Johnsrud Sundby
  2. Petter Northug