Når går refsen av Northug ut på dato?

Kommentar: Alle langrenns-elskere bør være Petter Northug evig takknemlig. Da er det rart at han kritiseres i ett sett.

Publisert Publisert

Petter Northug er elsket og hatet. For Norge er han en gullgrossist. For Skiforbundet er han en pengemaskin. For svenskene er han en brysom konkurrent. Foto: NTB scanpix

  • Bertil Valderhaug
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

FALUN: Denne gangen var det Thomas Wassberg som la seg borti vurderingene rundt vår langrennskonge.

Tidligere har Gunde Svan gjort det.

Kritikken har foregått i lang tid. Det er så typisk og etter hvert så trøttende svensk å gi Northug en skyllebøtte. Begynner ikke dette maset snart å gå ut på dato?

Alltid i skuddlinjen

Uansett hva han gjør. Uansett hva han sier. Uansett hvordan han presterer. Det spiller egentlig ingen rolle hvordan han oppfører seg.

Northug er alltid i skuddlinjen. Både hjemme i Norge og her i Sverige.

Ingen norske idrettsutøvere gjennom historien har skapt større engasjement enn langrennsfenomenet fra Mosvik. Både på godt og vondt er det alltid noen som mener noe om ham. Likegyldighet er totalt fraværende når det gjelder Northug.

Jappetidens heteste

Fyllekjøringsskandalen er én ting. Den må han alltid leve med, og den må han alltid tåle kjeft for. Men at hans valg og disposisjoner som langrennsløper fortsatt kritiseres, er både dumt og respektløst. Det viser en manglende forståelse for mannen som i aller størst grad har bidratt til jappetiden i norsk langrenn.

I motsetning til i fjor, er han i år godt nok trent til å tåle hardkjøret. På sitt beste er Northug eksplosiv, rå, klok og utholdende. Denne kombinasjonen er som skapt for moderne langrenn.

Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Flere ganger den siste uken her borte i Dalarna har han hatt verbale smashmuligheter mot svenskene. Men Northug har vært lur og vokjsen nok til å holde igjen. Riktignok fikk han nok da Wassberg stilte tvil om han var godt nok fysisk rustet til å stille opp på sprintstafetten.Northug sa at OL-vinneren fra Lake Placid steg på «haters»-listen hans.

En god, gammel og ufiltrert pratemaskin fra Trøndelag hadde måket mer til.

Northug light

Isteden kom heldigvis bare light-versjonen av «den kaxiga normannen». Foran et tribunehav av svensker kunne han ha bydd på sirkus og ablegøyer. Han nøyde seg bare med å skli fornøyd over målstreken. Der stor gull-kompanjong Finn-Hågen Krogh og ventet.

Northug var et forbilde for Hågen Krogh. Som han har vært for mange andre unge skiløpere.

Fra 2006 til i år har langrennsbudsjettet i Norges Skiforbund økt fra 20 til 80 millioner kroner. I akkurat samme periode har Petter Northug tatt 11 VM-gull, to OL-gull og skapt mange uforglemmelige øyeblikk i den norske skihistorien.

Noen som ser sammenhengen?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slutt å kritisere Norge for at de er best i verden

  2. «Astrid Uhrenholdt Jacobsens opptur er beviset på at det går an å reise seg etter de verst tenkelige nedturer»

  3. Rune Velta! Hvem så den komme?

  4. Hvorfor får Marit Bjørgen mer kjeft enn Usain Bolt?

  1. Sportsblogger