Avsluttet «strålende og vennskapelige» leker

Jacques Rogge roste vertsnasjonen, men OL på Lillehammer er fremdeles «best winter games ever».

IOC-president Jacques Rogge skrøt av Canada og Vancouver i sin tale under avslutningsseremonien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Avslutningsseremonien åpnet med herlig selvironi. Klokken 02.30 i natt ble endelig det siste benet med OL-ilden tent – 16 dager for sent. Mange husker nok hvordan teknikken sviktet arrangørene da fire canadiske utøvere sto klare for å tenne hver sin del av ilden. Skøyteløperen Catriona LeMay Doan ble stående med sin flamme uten at hennes del av ilden dukket opp. I natt fikk arrangøren ordnet opp på en humoristisk måte. En klovn «dro» opp det siste benet, og LeMay Doan kunne endelig tenne sin del av ilden.

Rørte en helt nasjon

Flaggene til deltagernasjonene ble båret inn av utøvere som hadde gjort seg spesielt bemerket under lekene. Blant dem altså Northug, Sven Kramer for Nederland og Marcus Hellner for Sverige. For hjemmenasjonen var det en bronsevinner som hadde fått æren, men ikke hvem som helst. Joannia Rochette mistet moren sin for en uke siden, men som konkurrerte likevel og tok bronsemedaljen i kunstløp. — Hvorfor meg? lurte hun på da hun ble spurt av den canadiske olympiske komiteen. - Fordi du har rørt hele nasjonen med ditt mot og din emosjonelle gjennomføring av konkurransen.

- Strålende leker

IOC-president Jacques Rogge var svært generøs med sin ros av arrangøren etter først å ha mintes den avdøde georgiske akeren. - Takk Canada, British Columbia og Vancouver. Dere har arrangert strålende og vennskapelige leker. Altså er lekene på Lillehammer fremdeles «best winter games ever». På ishockeybanen har både Crosby og Nash herjet. På avslutningsseremonien var det endelig Youngs tur - Neil Young. Han sang en av sine beste, Long May You Run, mens ilden ble slukket. Og så var det egentlig bare å sende Oslo-flagget videre til neste arrangør, russiske Sotsji om fire år.

Publisert: