Skarsfjord: - Trist å se Brann nå

Rune Skarsfjord sier Brann har en stor oppgave foran seg.

Rune Skarsfjord hadde en tøff dag på jobben på søndag, men også i hans tidligere klubb er det tunge tider.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

HØNEFOSS (bt.no): Fjorårets Brann-trener Rune Skarsfjord er forsiktig med å ville peke på hva som har gått galt med de rødkledde i årets sesong.

— Jeg gjør meg mange tanker, jeg kjenner dem så pass godt. Men de skal få løse det selv. De skal få slippe å høre gamle trenere komme med uttalelser, de skal få lov til å jobbe i fred selv, sier Skarsfjord, vel vitende om at hans eget lag Hønefoss sliter enda mer om dagen.

- Er du glad du slipper oppgaven Norling har nå?

— De hadde ikke vært der om jeg var der, smiler Skarsfjord, før han legger til:

— Nei da. Det er stor utfordring de har foran seg nå, det er klart det er. Men akkurat nå må jeg holde hodet mitt her, for vi har en minst like vanskelig oppgave her. Det er kanskje enda vanskeligere å overleve i 1.divisjon enn å komme seg til kvalifisering i eliteserien. Det skal ikke så mange seiere til før du er på kvalifisering i eliteserien, men vi må levere virkelig bra, sier Skarsfjord.

Rikard Norling er under hardt press. Brann ligger på sisteplass i eliteserien når nesten halvparten av sesongen er spilt.

Treneren har akkurat sett sitt Hønefoss, et lag han har ledet i ti dager, tape hele 0-6 på Strømmen stadion. Null seks. Mot Strømmen.— Det er en ekstremt stor oppgave og en skikkelig utfordring. Jeg vet jo det kan gå galt. Men samtidig tror jeg at jeg kan tilføre noe, så vi kanskje skal klare det.

Etter at de første 45 minuttene gikk forbi uten mål, skrudde hjemmelaget opp effektiviteten med mange hakk etter pause. Anført av en strålende George White lekte de gråkledde seg til en storseier. Men det er langt fra første gang i år at Hønefoss klapper fullstendig sammen på bortebane. Én kamp unna fotballferien er fjorårets eliteserielag seks poeng unna sikker plass i 1.-divisjon.

Usikker på styrken

— Det er et ansvar som hviler på hele klubben, hverken spillere eller trenere kan klare dette alene. Vi må stå samlet, og må se hva vi kan gjøre med tanke på resten av sesongen. Jeg er ennå usikker på hvor sterk vi er som klubb, det har jeg ikke oversikt over ennå. Men vi må gjøre en utrolig god oppgave framover om vi skal berge plassen, det er helt sikkert.

44-årige Skarsfjord har kommet inn som erstatter for Roar Johansen, som varte mindre enn en halv sesong på Ringerike. Men som for Johansen vet også den nyansatte Hønefoss-treneren hvordan det er når fansen krever trenerens avgang. I november i fjor trakk han seg fra Brann, én serierunde før slutt, etter å ha ledet klubben i 3,5 år.

Heller ikke i Skarsfjords forrige klubb går ting på skinner for tiden. Med kun to seirer har Brann tatt sommerferie på sisteplass i eliteserien. «Frelseren» Rikard Norling, som tok over Skarsfjord, har sluppet unna noe av den kritikken som sørget for at Skarsfjord til slutt trakk seg som Brann-trener. Men da med de rødkledde på øvre halvdel.

— Jeg har sett en del av dem, det har jeg. De har en forferdelig rekke med kamper. Tar man med de seks-syv siste treningskampene og, så har man nesten 20 kamper. Det er trist å se på, det synes jeg, sier Skarsfjord om sin tidligere klubb.

Mange likheter

Vel vitende om at det på øverste nivå er to og en halv sorteper som deles ut i bunnen, mens fire lag må rett ned fra 1.-divisjon. Men selv om forutsetningene er relativt like for hans tidligere og nåværende klubb, er det stor forskjell på presset man opplever i fotballgale Bergen og langt mer nøkterne Hønefoss.

— Det er masse likheter mellom de to jobbene, men selvfølgelig store forskjeller også. Men mekanismene med tanke på å lede et lag, den er ganske lik. Vi hadde masse unge spillere i Brann og, som måtte tåle å få litt juling. Og da er det viktig å ikke kappe hodet av dem.

Les også

Stiller spørsmål ved Norlings kunnskap

I Hønefoss har han tatt over en ubalansert stall, noe som bidrar til å gjøre utfordringen ekstra stor. Mange unggutter har vært nødt til å bære en stor del av byrden så langt. Og skader har preget laget. Så også mot Strømmen. Etter 0-0 til pause gikk alt galt de siste 45 minuttene. Et halvt dusin baklengs og to skader i et allerede tynt forsvar. Dermed avsluttet laget kampen med to midtbanespillere på backene og to juniorspillere, én av dem midtbanespiller, som stopperpar.— Jeg hadde ikke noe valg. Jeg stod og leste på lappen min, og så rundt meg, men det var ikke flere. De gjør så godt de kan. Det er tøff læring, men vi må prøve å være flinke med spillerne nå. Vi må backe spillerne mer enn å kjefte, det er min jobb, forklarer Skarsfjord, som har fått med seg klubblegenden Frode Lafton som assistenttrener.

Skarsfjord har ikke vært vitne til det selv, men vet godt at Hønefoss har brutt sammen på lignende vis som mot Strømmen flere ganger i år. Med 1-4 mot Kristiansund, 0-5 i Fredrikstad, 0-2 i Alta og 3-4 mot Bærum har laget også tidligere i år levert bortekamper av begredelig kvalitet.

— Jeg var sikker på at vi skulle ta tak i kampen i 2. omgang, men når vi får de målene mot tidlig er det som om ryggen knekker på spillerne. Jeg har skjønt at de har fått litt juling tidligere i år.

Styrer ikke forsterkninger

Det norske overgangsvinduet åpner 15. juli. Med seks poeng opp til sikker plass er det nærliggende å tro at Hønefoss aktivt kommer til å jage rutinerte forsterkninger for å berge plassen. Og for å styrke plasser hvor laget er tynt besatt. Men den nyansatte vil ikke rope etter forsterkninger til den skjøre spillerstallen.

— Det er en klubbsituasjon. Det hjelper ikke hva jeg sier. Jeg må bare fokusere på de spillerne klubben gir meg. Jeg skal gjøre absolutt alt i min makt for å få til det vi jobber for.

Les også

Legg om eller rykk ned, Brann

Mannen som styrer hvem Skarsfjord får å jobbe med heter Rolf-Magne Walstad. De to har jobbet sammen både i Brann og på NTG tidligere. Men i likhet med Skarsfjord ga også Walstad seg i Brann mot slutten av fjorårets.I Skarsfjords første kamp i klubben, mot Tromsdalen mandag, endte det med en sterk 4-0-seier. Storseieren ble overskygget av kaptein Aleksander Sollis stygge skade. Men fram til midtstopperen ble fløyet til sykehus med helikopter så HBK, kanskje for første gang i år, ut som et lag som har seriøse planer om å berge plassen. Nå venter en tøff utfordring i form av et Ranheim i storform før det blir fotballferie til 20. juli.

— Kjempebra, det blir en fin utfordring. Vi må opp på det nivået om vi skal overleve. Så det er like greit å satse allerede på søndag og komme dit, avslutter Skarsfjord.

Publisert: