Fem år gammel fikk VIF-kometen beskjed av pappa: - Du skal bli fotballproff!

Vidar Örn Kjartansson har tatt eliteserien med storm.

Publisert Publisert

Vidar Örn Kjartansson har hatt en forrykende start på Vålerenga-karrièren. Drømmen er spill for Arsenal. Foto: STIG B. HANSEN

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

VALLHALL (Aftenposten.no): Vålerenga-spissen og eliteseriens toppscorer ble tidlig herdet. Men islendingen måtte likevel ta den tunge veien til toppen.

— De så tidlig at jeg kom til å bli en målscorer. Da jeg var seks år scoret jeg tonnevis av mål. Det har jeg fortsatt med.

Åtte kamper. Åtte mål. Islendingen er en åpenbaring i norsk fotball. En strålende avslutningsteknikk, toppscorer i eliteserien og Vålerenga. Sesongstarten i Norge er blitt «Kjartans-show». 24-åringen er nå så god at det spekuleres i at et eventuelt salg i sommer kan redde hele klubbens økonomi og eksistens.

Det siste er ikke spissen enig i.

Men det med målfrekvensen og avslutningsteknikken hevder Kjartansson er medfødt.

Pappas store drøm

Sommeren 1995: Her hjemme herjer Ole Gunnar Solskjær med eliteseriens forsvarsspillere. Samtidig på Selfoss, et tettsted med 7500 innbyggere sør på Island, står Kjartan Björnsson på en liten gressflekk med sin fem år gamle sønn. De trener avslutninger mot hverandre og to mål. Kjartan Björnsson har ingen stor fotballkarrière å se tilbake på. Han scoret noen mål og det sies at han var en god straffeskytter. Men han ga opp den aktive karrièren som 17-åring og ble i stedet fotballdommer.

Men Kjartan Björnsson sluttet aldri å drømme. Om favorittklubben Arsenal, om Highbury, om livet som profesjonell fotballspiller.

Denne sommerdagen bøyer Kjartan Björnsson seg ned mot sønnen Vidar og forteller om sin nye drøm:

— Jeg har en plan for deg, gutten min: Du skal bli profesjonell fotballspiller. Du skal spille for Arsenal!

Vidar Örn Kjartansson humrer når han forteller historien. Han husker den ikke selv. Men han har fått den gjenfortalt så mange ganger at de ordene er blitt med ham de 19 påfølgende årene.

— Jeg sa det til meg selv hver eneste dag: Jeg skal oppfylle min fars drøm. Jeg skulle spille for et godt lag i en god liga. Jeg skulle gjøre alt for at det skulle skje.

Han er ikke der riktig ennå. Vålerenga og norsk fotball er fortsatt et stykke unna Premier League og Arsenal.

Men som Vålerengas spiss sier:

— Det er viktig å drømme.

- Når blir din far fornøyd?

— Trolig når jeg er i Arsenal. Han er veldig fornøyd med meg nå, det er viktig å understreke. Men han er en stor Arsenal-supporter, og jeg spøker ikke når jeg sier at han har vært på 100 kamper. Selv har jeg vært på 20. Det ble vår felles drøm. Det er kanskje et for stort steg. Men du vet aldri i fotball, sier Kjartansson og forteller at han hadde vært to ganger på fotballskole med Arsenal i London før han hadde fylt 11 år. Alt betalt av pappas lommebok.

- Islandske spillere har scoret 23 av 180 mål i eliteserien, hva forteller det deg?

— Det kan være noe med viljen. I Island må vi jobbe virkelig hardt for å komme på et høyt nivå. Og vi har utdannede trenere. Alle klubber som skal få lisens må ha utdannede trener ned til femårsalderen. I tillegg har vi veldig mange kunstgressbaner og haller, vi har gode treningsfasiliteter for alle fra fem år til seniornivå.

- Her i Norge får barn stort sett alt de peker på, hvordan er det på Island?

— Der er det mye tøffere. Du må gå den harde veien og får ikke alt du peker på. Det er mange fattige familier der barna må bruke gamle fotballsko. Jeg led ingen nød og fikk alltid nye fotballsko, men uten at vi var rike.

« Late bloomer »

Han er blitt 24 år, det mange kaller "late bloomer". Kjartansson forklarer det med fysisk utvikling og en korsbåndskade da han var 19 år.

— Jeg var ikke født fysisk sterk. Det tar tid før kroppen har utviklet seg 100 prosent. Jeg måtte jobbe hardt med fysikken og brukte mye tid på gymmen. Noe jeg også gjør i dag. Jeg er 10 kilo tyngre nå – mye av det er muskler. Mens noen slår til i ung alder, har jeg måttet bruke lengre tid. Jeg har tatt steg for steg og vært tålmodig.

Da han ødela korsbåndet i 2009 hadde han flere aldersbestemte landskamper. Han var klar for det neste steget. Så kom skaden, hans største nedtur i livet. Kjartansson spilte da for Vestmannaeyjar i den øverste divisjonen. 19-åringen mistet nesten to sesonger og reiste hjem til Selfoss på nivå to. Der bygde han seg gradvis opp og ble attraktiv for klubber i toppserien. Men Selfoss ville ikke gi slipp på juvelen og i tre måneder fra desember 2012 lå han i konflikt med moderklubben. Men det løste seg, Kjartansson ble hentet av Fylkir, hvor han ble toppscorer og årets spiller.

I fjor høst skulle han prøvespille for Brann. Men noen dager senere ringte agenten med ny beskjed: - Du skal til Vålerenga!

Vålerenga skjønte med én gang at de hadde funnet en potensiell toppscorer, men hadde ikke råd til å signere kontrakt.

— Vi fikk beskjed om å vente. At de først måtte selge spillere for å få penger. Jeg ventet, ventet og ventet. To uker ble til to måneder. Men vi hadde bestemt oss for Vålerenga, det var det riktige.

Første på 29 år?

Kjartansson har imponert med både mål og teknikk.

— Teknikken min er annerledes enn andre spissers. Jeg har trent på instinkt. Jeg har hele tiden brukt innsiden av høyrefoten. Absolutt hele tiden. Og da mener jeg dagen lang. Fra jeg var 8 til jeg var 15–16 gjorde jeg ikke noe annet enn å spille fotball.

- Siden 1962 har Vålerenga hatt fire toppscorere på øverste nivå (Leif Eriksen, Odd Iversen, Pål Jacobsen, Jørn Andersen). Det er 29 år siden Andersen ble det sist gang i 1985?

— Det er helt fint at du sier det, for jeg liker press. Uten press, ville det ikke vært forventninger. Og kanskje jeg hadde trodd at folk ikke syntes jeg var god.

- Fortell om scoringstegnet, der du former hendene til en Z.

— Det er en spøk mellom meg og noen venner på Island. Jeg kan ikke fortelle hele historien, men det handler om en gutt og en jente. Og noe pinlig som skjedde på en nattklubb. Mer vil jeg ikke røpe nå. Men kanskje når sesongen er over.

- Du er blitt sammenlignet med Solskjær?

— Det er en kompliment. Men det er kanskje noe i det. Som spiss i boksen er det ikke mye plass du får, du må være klar hele tiden for å få tak i ballen, og da må du skaffe deg plass.

- Solskjær ble kalt «Baby-faced Assassin», hva er du blitt kalt?

— På Island ble jeg kalt Josh Brolin (skuespiller). Men i Norge sier de at jeg ligner på Magnus Carlsen. Det er litt vilt, jeg vet ikke helt om jeg liker det. Jeg er nok mer lik Josh Brolin. Kall meg heller det.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering