Norsk talent skrev golfhistorie: Klar for U.S. Open og The Masters

På 123 år har ingen overgått Viktor Hovland (20).

Publisert Publisert

Viktor Hovland imponerer stort i U.S. Amateur. Foto: Benjamin Ward, NGF (arkivbilde)

I Pebble Beach, California skriver Viktor Hovland (20) i disse dager norsk golfhistorie.

Natt til lørdag maltrakterte Hovland amerikaneren Austin Squires i kvartfinalen av U.S. Amateur. 20-åringen fra Drøbak vant også semifinalen i verdens største amatørturnering lørdag kveld norsk tid.

Hovland beseiret vidunderbarnet Cole Hammer (18), og er dermed klar for finale. I tillegg betyr seieren at han blir å se på de aller største proffturneringene neste år. Hovland blir nemlig invitert til majorturneringene U.S. Open og The Masters. Sistnevnte turnering har ingen norske golfere spilt tidligere.

I semifinalen møtte Viktor Hovland vidunderbarnet Cole Hammer. Her er Hammer i aksjon i U.S. Open i 2015. Foto: REUTERS

Hovland møter Devon Bling i finalen søndag. Bling slo Isaiah Saldina med ett hull i sin semifinale.

Vinner Hovland hele greia, følger han i fotsporene til golfikoner som Arnold Palmer, Tiger Woods og Phil Mickelson.

– Det er ekstremt stort, sier Viasats golfkommentator Fredrik Kracht til Aftenposten.

Blir lagt merke til i USA

U.S. Amateur spilles som en utslagsturnering. To spillere møtes. I hver runde avanserer den som vinner flest av 18 hull.

Kvartfinalen mellom Hovland og Squires var over allerede etter 12 hull. Da hadde Hovland vunnet syv hull flere enn amerikaneren og dermed avgjort duellen. I turneringens 123 år lange historie har ingen vunnet en kvartfinale med mer suverene sifre.

– Jeg tenker ikke akkurat så mye over det. Det er fett å vinne med stor margin, men det spiller ikke så stor rolle om det er to opp eller syv opp. Seier er seier, sier Hovland selv til norskgolf.no.

Hovland får stor oppmerksomhet i amerikanske medier. Nettstedet Golfdigest skriver at nordmannen «virker ustoppelig». Den offisielle Twitter-kontoen til United States Golf Association skriver at Hovland «spilte som en stjerne».

– Det er noe som til de grader blir lagt merke til. Dette kommer på alle golfsteder over hele verden. Man er ikke vant til så store utklassinger så sent i turneringene. Det er en enorm bragd, sier Kracht.

«Det største talentet på 12 år»

Hovland er allerede på upløyd mark for norske golfere. Ingen nordmenn har nådd finalen i U.S. Amateur før.

Marius Thorp spilte The Open Championship som 18-åring. Viktor Hovland er det største talentet siden den gang, mener Viasat-kommentator Fredrik Kracht. Foto: REUTERS

Det er 12 år siden Marius Thorp spilte The Open Championship som 18-åring. Kracht i Viasat mener vi må helt tilbake dit for å finne et norsk talent som kan måle seg med Viktor Hovland.

– Han er det største talentet vi har hatt siden Marius Thorp og før det Henrik Bjørnstad. Jeg føler også at Hovland har noe enda mer enn det Marius og Henrik hadde. Han befester seg mer i toppen i amatørturneringene enn begge de gjorde. Hovland er et av de aller største talentene vi har hatt i Norge noensinne, sier Kracht.

Publisert