Tidligere Brann-spiller står frem med spilleavhengighet

Han tapte og vant millioner, og føler gamblingen ødela karrieren hans. — Man får en splittet personlighet, sier Kristian Flittie Onstad.

SNAKKER UT: Tidligere Brann-spiller Kristian Flittie Onstad (midten) snakker ut om sine gamblingproblemer i et stort VG-intervju onsdag.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kristian Flittie Onstad (30) har hatt en omflakkende fotballkarriere i Norge og Danmark.

I 2009 spilte han elleve kamper for Brann, der han var på utlån fra Esbjerg.

Nå står Onstad frem som spilleavhengig i et stort VG-intervju.

— På det verste har det vært ille. Spilleavhengighet er et større problem i fotballen enn folk tror. Man mister totalt kontrollen. Man får en splittet personlighet. Generelt er jeg en snill, ordentlig og oppegående person. Men når du er i spillmodus blir du en annen person. Du oppfører deg annerledes overfor kjæreste, familie og venner, sier Onstad i intervjuet.

Les også

Tidligere Brann-profil står frem som spilleavhengig: - Jeg gjorde det for spenningen

— Tok livet av karrieren

Problematikken er aktualisert gjennom den pågående kampfiksingsaken i Oslo Tingrett. En kamp mellom Ull/Kisa og HamKam ble i 2012 utsatt av NFF, fordi de mistenkte Onstad for å ha blitt kjøpt av kampfiksere. Senere er det klart at kampen ikke ble forsøkt fikset. Onstad er ikke involvert i den pågående rettssaken, men advokat Morten Furuholmen opplyser at det kan være aktuelt å kalle ham inn som vitne. I Onstads intervju med VG, er han nøye med å understreke at han aldri har vært innblandet i kampfiksing.

Da saken om kampfiksing i norsk fotball sprakk for snart tre år siden, ble Onstads gamblingproblemer omtalt anonymt i blant annet Bergens Tidende, etter NFFs mistanker.

— Jeg har hatt mine problemer med spilleavhengighet, men da dette med kampfiksing kom opp, så tok det helt livet av karrieren min. De valgte å avlyse en fotballkamp på grunn av en anonym telefon. Det var ikke noe hold i noe av det som ble sagt. Jeg fikk hele skylden. Det var med på å ødelegge fotballkarrieren min, sier Onstad til VG.

Han sier gamblingproblemene begynte da han som ung spiller ble proff i danske Esbjerg. Med millionlønn hadde han rikelig med penger å spille for. Onstad sier man på det meste kunne spille på krita for opptil en million kroner i uken.

Les også

110.000 nordmenn i risikosonen for spilleavhengighet

Siem: — Derfor utsatte vi

BT er kjent med at tidligere lagkamerater av Onstad gjennom årene har hjulpet 30-åringen økonomisk, ved å låne ham penger.

Generalsektretær i NFF, Kjetil Siem, svarer slik på Onstads uttalelse om at mistenkeliggjøringen av ham ødela karrieren:

— Vi valgte å utsette kampen i frykt for at den var i ferd med å bli fikset. Det satte i gang en rykteflom som ikke var heldig. Et alternativ kunne ha vært og dratt opp med et team, snakket med begge lagene om tipset som hadde kommet inn – og overvåket kampen ekstra. Men ryktene hadde blitt akkurat de samme. En tredje mulighet var å ikke gjøre noe. Da de samme personene tipset om det som nå er en diger rettssak om kampfiksing, tror jeg kritikken i ettertid kunne blitt enda større om NFF ikke hadde gjort noe.

De fem spillerne som er tiltalt i den pågående kampfiksingsaken, er Drin Shala (Follo), Saif Haydar (Follo), Formose Pape Mendy (Follo), Alban Shipshani (Asker) og Fredrik Alexander Notice (Asker).

Publisert