Så mye pumpet Mohn inn i Brann

Milliardæren reddet Brann, men klubben gikk likevel med underskudd.

GAVMILD: Trond Mohn drysset gaver over Brann også i fjor, totalt nærmere 20 millioner kroner. De bidro til at Brann kunne overleve økonomisk - og rykke opp fra 1. divisjon.
  • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

19,9 millioner kroner. Det er summen Trond Mohn i fjor brukte på å redde Brann opp fra gjørmen i 1. divisjon. Pengene kom som rene gaver, og gjorde at Branns kutt i unntaksåret ikke ble større enn klubben kunne håndtere. Summen er summen av alle gaver Brann fikk, hvor Mohns bidrag utgjør omtrent absolutt alt.

Det var likevel ikke nok til å unngå underskudd for 2015 – Brann-konsernets regnskap viser et underskudd på drøyt 2,5 millioner kroner. Det pådro Brann seg i et år hvor omsetningen skrumpet inn til like under 104 millioner kroner.

— Vi er umåtelig takknemlige for den hjelpen vi har fått fra Trond Mohn. Han har igjen vist at han er glad i Bergen og glad i Brann, sier klubbens daglige leder Vibeke Johannesen.

Les også

Mohn: - Derfor har jeg hjulpet Brann igjen

— Sunnere drift

Hun beskriver fjoråret som et meget vanskelig økonomisk år. Underskudd var altså ikke til å unngå, og lederen forsøker ikke å sminke det faktum at Brann i flere tunge perioder nærmest levde fra hånd til munn – på grunn av en meget vanskelig likviditetssituasjon.

— 2015 var meget vanskelig likviditetsmessig. Det kan jeg ikke legge skjul på. Det er ikke hyggelig å være i en situasjon hvor vi omtrent måtte bruke gode samarbeidspartnere som bank. Men den situasjonen er allerede en helt annen, vi har sunnere drift allerede nå, beskriver Johannesen.

MER I LØNN: Selv tjente hun nær millionen i fjor. Nå vil Vibeke Johannesen øke lønnsutbetalingene noe i Brann - for å få et godt fotballag.

Hun maktet å kutte utgiftene til lønn i hele organisasjonen med nær 13 millioner kroner. Dette i tillegg til at Brann solgte spillere for tolv millioner kroner (nettoinntekter på 7,2 mill) bidro til å holde skuten flytende i fjor. Men det som var helt avgjørende, var altså i år som i fjor og året før der igjen, Trond Mohn.Milliardæren har også signalisert videre støtte overfor Sportsklubben.

— Han har allerede sagt han skal bidra med konkrete ting, og dette ligger inne i budsjettet vårt for i år. Men utover det, har vi ikke budsjettert med gaver, sier Johannesen, som fremhever at dialogen med Mohn er god.

Les også

Mohn reddet Brann også i fjor

Lønningene skal opp igjen

Brann budsjetterer i år med økende inntekter fra de fleste fronter. Klubben snekrer nå sammen et budsjett for inntekter fra hjemmekampene hvor de beregner med et snitt på mellom 10.000 og 11.000 tilskuere. Medieinntektene ventes å øke bratt i og med at Brann er tilbake i eliteserien, og markedsbudsjettet ligger på 41,5 millioner kroner. Her skulle det være mulig å oppnå budsjettmålet – Johannesen opplyser om at vel 37 millioner av disse allerede er i boks.

Dessuten budsjetterer Brann med en økning i lønnsutgiftene etter et fjorår hvor barberkniven ble flittig brukt. Noe av dette er på grunn av kontraktsfestet lønnsøkning når spillere med nedrykksklausuler igjen er tilbake på sin ordinære lønn. Men det er også satt av en reell økning.

— De økte inntektene vi får i eliteserien, skal i så stor utstrekning som mulig gå til det sportslige. Det er sport vi driver med, det er viktig for oss å bruke alle de inntektene vi kan på å lage et godt fotballag, sier Johannesen.

Brann ansetter også fra 1. mars Camilla Schütz i en ny stilling som kommersiell leder.

Brann budsjetterer totalt sett med et mindre underskudd, på totalt 1,3 millioner kroner, for inneværende år.

Valgkomiteens innstilling til valget på årsmøtet neste tirsdag er også klar, ifølge Branns mediemann Gorm Natlandsmyr innstiller valgkomiteen på gjenvalg av det nåværende styret – altså at ingen av styremedlemmene skiftes ut.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
12Tromsø30811113344-1135
13Odd3089134458-1433
14Brann30511143855-1726
15Stabæk3067173562-2725
16Mjøndalen IF30410163352-1922
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
  1. Eliteserien
  2. SK Brann

Les mer om dette temaet

  1. Da Brann ville låne ham ut, så reserven sjefen i øynene: - Jeg vil bli og kjempe

  2. Brann-spiss fikk ikke bli med på lagets treningsleir

  3. Brygger opp til Byarena-bråk i Bergen

  4. Nå hinter Mohn om mer penger til Brann

BT anbefaler

Har kjøpt Tollboden: – Det blir ikke kebab her, altså

Etter å ha huset tollere i 260 år, er Tollboden på Nordnes solgt og blir pusset opp. Dette er de nye eiernes planer for et av Bergens mest historiske bygg.

LES SAKEN