Hareide ler av kritikken mot Moldes kjøp

Åge Hareide synes det er tøysete og historieløst å stemple Molde som en kjøpeklubb.

Seriemesteren: MFK tok det norske gullet lørdag, mens Åge Hareide ble svensk mester søndag. Nå slapper Malmö-treneren av hjemme i Molde, før alvoret fortsetter i Champions League. Foto: ERIK BIRKELAND

  • Trond Hustad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

MOLDE: – Først og fremst er det feil og urettferdig å beskylde Molde for å være en kjøpeklubb. Det er tøys. MFK har alltid produsert egne talent. Og så er jo verdensfotballen bygd opp på at folk kommer og går. Kjøp og salg er selve basisen for moderne fotball, sier Hareide og rister på hodet.

Han har registrert kritikken fra blant andre Odd-trener Dag-Eilev Fagermo og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.

– Dag-Eilev har gjort en god jobb med Odd, det kan ingen ta fra ham. Men han burde ikke bruke så mye krefter på å snakke om utvikling av spillere i andre klubber. Han burde bruke ressursene sine i Odd, i stedet for å drive å gyve løs på andre, sier Hareide.

Les også

Norges spisshåp: 33 kamper, ett mål

– Utviklet i MFK

Han fnyser av påstanden om at landslagsspillere ikke er utviklet i Molde.

– Ja, de kommer egentlig fra et annet sted i landet, men folk glemmer at de har vært i MFK i ett eller to eller tre år. Nå er det sju spillere i troppen til kampene i EM-kvalifiseringen. Ingen av dem var i nærheten av A-landslaget før de kom hit. De er utviklet til toppspillere av Molde. Ole Gunnar (Solskjær) hadde aldri havnet i Manchester United hvis han ikke gikk fra Clausenenga til Molde først, illustrerer Hareide.

Han opplever en helt motsatt holdning i svensk fotball.

– Vi gjør akkurat det samme som Molde. I sommer hentet vi for eksempel Isaac Thelin (22) fra Norrköping og Anton Tinnerholm (23) fra Åtvidaberg. I Sverige blir vi hyllet for å kjøpe og satse på unge svenske spillere i stedet for å hente etablerte spillere fra Afrika eller Sør-Amerika. Media synes det er flott at de får utvikle seg i større klubber, de mindre klubbene er avhengig av slike salg for å overleve. IFK Göteborg gjør dette, og stockholmsklubbene jobber også slik. Jeg opplever at det er en helt annen aksept for dette i svensk fotball, sier Hareide.

Les også

Singh: - Jeg sto opp midt på natten for å trene

Tradisjon

Hareide husker godt tida da Rosenborg «støvsuget» landet for store talenter.

– De kunne gjøre det de ville, fordi ingen andre hadde penger. Vi solgte jo Øyvind Leonhardsen til Rosenborg for 900.000 kroner. Fordi vi hadde «lausgjeld» og hadde gått konkurs hvis vi sa nei.

Hareide peker på at MFK har en lang tradisjon for å lage egne profiler, helt fram til Daniel Berg Hestad (39) og Sander Svendsen (17) som spiller på årets lag.

– Vi hentet Øystein Neerland fra Skåla fordi han hadde scoret 56 mål i 6. divisjon. En skihopper som vi laget fotballspiller av. Vi vant cupfinalen i 1994 med et lag fra Møre og Romsdal. Du må kjenne historikken før du kritiserer e klubb. Det økonomiske fundamentet avgjør hvordan trenere og klubbledere jobber. Det handler om hvilke sko du står i, hvilket sted du befinner på i næringskjeden, mener Hareide.

Les også

Fra gullfest til EM-alvor for Forren

Unner MFK gull

Åge Hareide var Molde spiller 1975–1981 og 1984–1987. Han hadde treneransvar 1985–1991 og 1993–1997. – Dette er kjekt for alle i klubben og jeg unner dem virkelig suksessen. MFK har ventet i 100 år uten seriemesterskap, og nå bare renner de ut som erter av en sekk. Molde får betalt for sin flid. Hele organisasjonen i klubben er bra. Det er flinke folk i alle posisjoner, klubben er dyktig i alle ledd fra styrerommet og nedover til alt som skjer på gressmatta.

Hareide tror en vesentlig faktor taler for at MFK kan forbli en stormakt i lang tid.

– Klubben har en grunnleggende filosofi på hvordan alt skal være både internt og utad. Penger er et virkemiddel for å lykkes, men du er samtidig nødt til å forvalte humankapitalen rundt deg. Personlig kjemi og felles motivasjon er ekstremt viktig. I Molde er det ikke motkrefter som tærer på klubben. Derfor er det ikke fare for at den blir ødelagt.

Suksess

Selv opplever han eventyrlig suksess i Malmö, med seriegull og Champions League.

– Resultatene er gode, jeg kjenner gleden og energien boble. Vi får et voldsomt press på oss når vi skal repetere denne sesongen, men vi skal prøve, sier Hareide som jar sagt opp jobben i Aukra Næringsforum.

Denne uka kobler han fullstendig av hjemme i Molde.

– Molde er et fristed for meg. Alle kjenner meg her, og jeg får være i fred. Det er veldig godt, sier Hareide. Han står på kaia og snur seg mot Molde-panoramaet.

– Jeg har fjelltoppene som bakgrunnsbilde på telefonen. Men det er noe annet å stå her.

Publisert
  1. Eliteserien
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Høgmo: - Malta er ekstremt gjerrige

  2. Molde-duo vil skrive historie

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
BT anbefaler

Brann-treningene var et fristed for Marcus Mehnert. Resten av døgnet kunne være knalltøft.

Marcus Mehnert presterte som vanlig på Brann-trening. Hjemme ventet mange vanskelige, ensomme timer.

LES SAKEN