Temarii ønsker gransking velkommen

<p>FIFAs visepresident Reynald Temarii er mistenkt for korrupsjon. Oceania-presidenten ønsker velkommen en grundig gransking av saken.</p>

KORRUPSJONS-SKANDALE I FIFA: Påstander om stemmesalg foran avstemningen om hvilket land som skal arrangere VM i 2018 og 2022.
  • 100% Sport
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Mandag ble det klart at FIFA starter en formell gransking etter påstandene om stemmesalg foran avstemningen om hvilket land som skal arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. I helgen avslørte den engelske avisen Sunday Times at flere FIFA-delegater åpnet for å selge sin stemme foran avstemningen.

Temarii og Nigerias Amos Adamu, som begge sitter i FIFAs eksekutivkomité, ble navngitt. Duoen lot seg lure av journalister som utga seg for å representere pengesterke amerikanske selskaper. USA håper å få arrangere VM i 2022, men trakk seg sist uke fra kampen om mesterskapet fire år tidligere.

Suspenderes?

– I forbindelse med opplysningene i Sunday Times vil OFC-president og FIFAs visepresident Reynald Temarii fullt ut samarbeide med FIFA. Reynald Temarii ønsker en grundig og fullstendig gransking velkommen, slik at alle fakta kan belyses, het det i en pressemelding.

FIFA-president Sepp Blatter nekter de navngitte personene å la seg intervjue av pressen. 2. desember blir det kjent hvem som får arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. Avgjørelsene tas av FIFAs eksekutivkomité. Den teller 24 personer, men kan som følge av avsløringen bli kuttet ned til 22. En ikke navngitt kilde antyder at Adamu og Temarii kan bli suspendert dersom anklagene mot dem viser seg å være riktig.

– FIFA vil ikke la noen eller noe ødelegge omdømmet til beslutningsprosessen, og det kan bety at 22 personer tar avgjørelsen, ikke 24, sier kilden.

Taleforbud

England er favoritt til å få mesterskap i 2018, men får konkurranse fra Russland, Spania/Portugal og Belgia/Nederland. USA kjemper mot Japan, Sør-Korea, Qatar og Australia om sluttspillet fire år senere. Ingen av søkerne er mistenkt for å ha forsøkt å påvirke eksekutivkomiteen.

FIFA-president Sepp Blatter gir sine underordnede taleforbund.

– Jeg beklager at jeg må informere dere om en veldig ubehagelig situasjon som er oppstått som følge av en artikkel publisert i Sunday Times med tittelen «VM-stemmer til salgs», skrev Blatter på www.fifa.com.

– Jeg vil holde dere informert om utviklingen. I mellomtiden vil jeg be dere om å avstå fra å komme med offisielle kommentarer i sakens anledning.

Adamu ønsket 800.000 amerikanske dollar (drøyt 4,6 mill. kroner). De pengene var ment for fire kunstgressbaner i Nigeria, men delegaten ønsket å motta pengene personlig. Temarii ønsket penger til et sportsakademi. (©NTB)

Publisert
  1. Internasjonal fotball

Les mer om dette temaet

  1. FIFA starter interngranskning

  2. USA ut av kampen om VM 2018

BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller enn rockevokalist»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN