Presset på den norske favoritten var verst for moren: – Jeg har hatt vondt i magen i flere dager

Andreas Leknessund var utropt til gullfavoritt på forhånd. Det taklet moren dårlig.

Publisert Publisert

Andreas Leknessund fikk møte mamma Oddveig Rikardsen etter løpet. Hun var lettet og innrømmet at hun trolig hadde vært mer nervøs enn syklisten selv. Til venstre pappa, Arild Leknessund. Foto: KURT BM HAUGLI

BERGEN: Det var på juniorenes lagtempo at Norge skulle ta sitt første VM-gull på hjemmebane. Og om det ikke ble gull, så skulle det i hvert fall bli medalje. Håpet var Tromsø-gutten Andreas Leknessund. 18-åringen er regjerende europamester i tempo fra Herning i august.

Skuffelsen

Men nerver, en alt for tøff åpning og en skuffende avslutning førte ham inn på en 8. plass. Mange hadde pekt på tromsøværingen i forkant av mesterskapet. Selv innrømmet han at han hadde konsentrert seg og fokusert på det han skulle gjøre i Bergen. Men de verste nervene hadde nok mamma Oddveig Rikardsen, som var på plass sammen med Arild Leknessund, far til Andreas, for å se guttungen slite seg til mål.

– Jeg har selv følt enormt på det forventningspresset som har bygd seg opp den siste tiden. Herregud, jeg har følt det fysisk på kroppen. Jeg har hatt vondt i magen i flere dager, sier hun etter målgang.

Hun er glad for at det er over, selv om det ikke gikk slik som både hun og sønnen hadde håpet.

– Jeg er lettet over at det er ferdig. Han åpnet for hardt, og han klarte det ikke. Det er greit, det. Jeg var mer redd for at det skulle bli ødelagt av en velt eller noe annet.

Les også

Det norske gullhåpet ledet etter den knallharde bakken, så kom smellen

Andreas Leknessund fikk en trøsteklem av kjæresten Ingvild Gåskjenn etter at løpet var over. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Lettet over at han er ferdig

Det var nok ikke bare mamma Oddveig Rikardsen som hadde følt på presset i forkant. 18-åringen måtte innrømme at det var greit å ha denne tempoen unnagjort.

– Jeg åpnet for hardt og har ingenting å skylde på. Så lenge jeg gjør mitt beste, skal jeg være fornøyd på én måte. Jeg føler meg et par kilo lettere etter denne tempoen. Nå er det bare å fokusere på fellesstarten lørdag, sa han med et matt smil før han satte seg på rullen for å trå ut melkesyren som hadde sprengt seg frem i den knallharde tempoløypa i Bergen.

Les også

Den dramatiske ulykken preger fortsatt landslagssjefen: – Det sitter i hver gang jeg setter meg bak rattet

Inn i boblen

Kai Lexberg er sjef for de norske juniorene og kan fortelle at oppkjøringen til VM har vært litt annerledes enn til et vanlig ritt.

– Det er feil å si at de ikke blir påvirket, men jeg synes de har vært ganske rolige i det siste. Det er tøft på hjemmebane, sier Lexberg.

Mamma Oddveig Rikardsen har også merket seg at sønnen skulle prestere i en helt spesiell konkurranse.

– Han har vært mer ordknapp enn han bruker å være. Han er jo en veldig utadvendt og morsom fyr som liker å by på seg selv. Med de siste dagene har han vært i sin egen boble, sier Rikardsen.

Hør Tom Nordlie fortelle om da han måtte «flykte» fra 200 medlemmer fra Klanen på trening på Valle:

Publisert