Sagosens ville tall knuser alle

De ti siste årene har ingen vært i nærheten av Sander Sagosens leveranse i årets EM.

Publisert Publisert

Sander Sagosen har hatt et fremragende EM så langt. Landslagssjefen har aldri sett ham bedre. Foto: Richard Sagen

 • Christian Skare Stendal
 • Odd Inge Aas

MALMÖ: Etter fem kamper hittil i mesterskapet er Sagosen i ferd med å bli EM-kongen. Han står med hele 42 scoringer og 33 målgivende på den offisielle statistikken, det gjør at han foran kampen mot Island tirsdag kveld leder på begge fronter.

Det selv om de fleste av hans største konkurrenter har spilt en kamp mer.

Sagosen står totalt med 75 målpoeng, altså 15 scoringer eller målgivende pasninger i snitt per kamp.

Se hele listen her (ekstern lenke)

Sjefens dom: – Veldig sterkt

Adresseavisen har gått gjennom de offisielle statistikkene i alle VM og EM siden 2010, og sett på de tre med flest målpoeng i hvert mesterskap.

Ingen kan måle seg med Sagosens skyhøye tall. Nærmest er den makedonske stjernen Kiril Lazarov. Både i EM i 2012 og i Frankrike-VM i 2017 sto superveteranen med 13,0 målpoeng i snitt. Ingen andre enn han og Sagosen har et snittall over 12 i løpet av de ti siste årene.

– Det er sterkt, veldig sterkt, sier landslagssjef Christian Berge om Sagosens EM så langt.

– Han har vært god frem til nå, og sørger for å gjøre alt for å være god fremover. Sander er veldig nøye med detaljer, med hva han spiser, restitusjon, hvilken type trening han skal ha. Han er profesjonell, altså, sier han.

Landslagssjef Christian Berge liker det han ser av Sagosen i årets EM. Foto: Vidar Ruud

– Har du sett ham bedre?

– Nei.

– Hva er forskjellen fra i fjor?

– Han har et år til på baken. Han har fått veldig mye ansvar i PSG, og det er alltid han som gjør det førstetrykket. De andre står og venter på ham, sier Berge.

Alltid på målpoeng-pallen

Siden Sagosen slo gjennom på den internasjonale scenen i EM i Polen i 2016, har 24-åringen fra Charlottenlund vært helt i toppen på målpoenglistene.

I 2016 kom han på tredjeplass bak Danmarks Mikkel Hansen og kroaten Domagoj Duvnjak. Under VM i Frankrike, der Lazarov var brennhet i de seks kampene han fikk spilt, ble Sagosen den totale poengkongen. Han fulgte opp med andreplass bak dansken Rasmus Lauge i Kroatia-EM i 2018, før Mikkel Hansen igjen var eneste foran ham i fjorårets VM.

Mikkel Hansen har vært en verdensstjerne i årevis. I fjor stakk han og Danmark av med VM-tittelen foran snuten på Sagosen og Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg føler meg fin i kroppen og i hodet. Jeg har en sult i dette mesterskapet, som gjør at jeg hele tiden angriper og aldri er fornøyd, selv om alt går på skinner, sier Sagosen selv.

Selv mener han at han har tatt steget opp på et nytt nivå.

– Jeg føler jeg utvikler meg hele tiden. Jeg har aldri vært en bedre håndballspiller enn nå, sier han.

Tar mindre risiko i spillet

Sagosen mener selv han har modnet det siste året, og trekker, som Adresseavisen skrev mandag, frem Karsten Warholm og treneren Leif Olav Alnes som en av årsakene til det.

Landslagssjef Berge har merket en utvikling.

– I spillet er han blitt mye mer moden. Han tar ikke den store risikoen lenger. Han ligger og venter på en god sjanse, og har virkelig fått dratt nytte av det siste året. Han har fått litt mer tyngde på spillet sitt, sier Berge.

– Han holder «coolen», og er ikke så heit på skuddene om det går dårlig. De impulsaksjonene kommer ikke så ofte lenger. Han klarer å holde seg og roe seg, og det er tøft å se, sier landslagskollega Magnus Gullerud.

Magnus Gullerud og Sander Sagosen har fått til et godt samspill i EM. Gullerud mener lagkameraten fremstår med moden i spillet sitt enn tidligere. Foto: NTB SCANPIX

Som noterer seg at bakspilleren ser ut til å takle presset og forventningene som ligger på ham på en svært god måte.

Hjulpet av skadeopphold

Samtidig trekker landslagssjefen frem Sagosens månedslange skadeperiode i høst som beleilig for landslaget.

– Da fikk han trent seg opp fysisk igjen, og kom med ordentlig kraft inn i dette mesterskapet, sier Berge.

Det merker Sagosen selv også.

– Jeg jobbet en uke sammen med Harald Markussen (landslagets fysioterapeut, journ.anm.) hjemme i Norge, og hadde tre uker i Paris med en personlig trener. Det er kjedelig å sitte og se på, men den perioden brukte jeg ekstremt godt. Jeg fikk tatt noen steg som spiller da jeg var tilbake, og ting gikk litt lettere da, sier han.

Opp 15 kilo

Siden han forlot Norge til fordel for danske Aalborg i 2014, har pilen på vekten flyttet seg fra 85 til 100 kilo.

– Jeg prøver hele tiden å bli sterkere og bedre. I dette gamet kreves det mye fysikk. Vi får juling, og vi gir juling, og nå har jeg fått litt flere kilo på kroppen, og jeg har tatt det siste steget for å komme opp på den fysikken jeg vil ha. Den begynner å komme på et nivå jeg er komfortabel med, sier Sagosen.

Tirsdag kveld er det Island som står for tur. Da kan Norge endelig sikre seg en plass i semifinalen, allerede før siste hovedrundekamp er spilt.

– Det er deilig at vi ikke er fornøyde selv om vi har fem av fem seire. Etter hovedrunden skal vi ha sju av sju, og etter finalen skal vi ha ni av ni seire. Det er en herlig gruppe, og en herlig kultur i laget, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Direkte nå: Siste nytt om koronasituasjonen

 2. 60-åring bosatt på Frekhaug omkom i ulykke

 3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 4. Polaris Media blir hovedeier av Sunnhordland

 5. Politiet: – Bil snudde og kolliderte

 6. Her klinker Bamba ballen i krysset

 1. Håndball
 2. Håndball-EM
 3. Christian Berge
 4. Håndball-EM herrer 2020
 5. Sander Sagosen