- Friidrettspresidenten gjorde avtale med Putin om dopinganklagede utøvere

Nye lekkasjer fra rapporten om omfattende doping og korrupsjon i friidrett.

Publisert Publisert

Ifølge en ny rapport gjorde daværende president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Lamine Diack en avtale med Russlands president Vladimir Putin om at ni russiske utøvere anklaget for doping ikke skulle delta i VM i Moskva i 2013. Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti, Kremlin Pool Photo via AP/NTB scanpix

  • Daniel Røed-Johansen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag kl. 15 presenteres siste del av rapporten som før jul ble omtalt som «tidenes dopingskandale». Rapporten er et resultat av etterforskningen til en uavhengig kommisjon i Verdens antidopingbyrå (WADA).

Det er ventet å komme flere rystende avsløringer. Det internasjonale nyhetsbyrået Associated Press hevder å ha fått tilgang til deler av den 89 sider lange rapporten.

Les også

Nå kommer flere rystende dopingavsløringer: - Et komplett svik mot idretten

Fratok advokat ansvaret for russere

Tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack har trukket seg som æresmedlem i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Det skjedde bare noen timer etter at IOC suspenderte ham. Foto: Bjørn Erik Larsen / NTB SCANPIX

Ifølge rapporten gjorde daværende president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Lamine Diack en avtale med Russlands president Vladimir Putin om at ni russiske utøvere anklaget for doping ikke skulle delta i VM i Moskva i 2013. Dette skal Diack ha fortalt til IAAFs advokat Huw Roberts. De aktuelle utøverne deltok ikke i VM, men ifølge rapporten skal dopinganklagene mot dem ikke ha blitt forfulgt videre av IAAF. Før VM ble det gjort en avtale om at prisen på de russiske TV-rettighetene skulle øke fra 6 millioner dollar til 25 millioner dollar.

Huw Roberts skal på dette tidspunktet ha hatt null kontroll over saker med russiske utøvere involvert og valgte å trekke seg i januar 2014. I november 2011 ga Diack ansvaret for dopingsaker med russiske utøvere til Habib Cisse, hans personlige advokat. Cisse etterforskes nå for korrupsjon av franske myndigheter. Lamine Diack er i Frankrike siktet for å ha tatt imot penger for å underslå positive dopingtester.

Ifølge Associated Press foreslår WADA-kommisjonens leder Dick Pound i rapporten at IAAF må endre hele organisasjonen for å stoppe korrupsjon.

— Korrupsjonen var innebygd i organisasjonen. Det kan ikke bli avfeid som handlingen til enkeltpersoner, heter det i rapporten.

Rapporten konkluderer med at det er utenkelig at lederne i IAAF, inkludert nåværende president Sebastan Coe, ikke kjente til den omfattende dopingen i russisk friidrett.

Les også

Russisk bloddoping så omfattende at IAAF fryktet for utøvernes liv

— Verre enn FIFA

Dick Pound som leder WADAs uavhengige granskningskomité varsler nye dopingavsløringer i internasjonal friidrett, når komiteen skal offentliggjøre del to av sin rapport i München 14. januar. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Dominique Favre-ARC

— Det kommer til å være en «wow»-faktor. Folk kommer til å spørre hvordan noe slikt kunne skje. Det er et fullstendig svik fra folkene som leder idretten, har Pound tidligere sagt om rapporten.- Med svært få unntak har jeg ikke opplevd at presidenter i internasjonale særforbund har vært så involvert i korrupsjon. Det handler ikke bare om å spre penger omkring, som FIFA-guttene. På et vis er dette verre. Dette handler om å påvirke utfallet av konkurransene, om idrettens integritet. Vi har fått se hvordan noen drittsekker har operert, saPound i et intervju med The Times denne uken.

I kjølvannet av den første delen av WADA-kommisjonens etterforskning ble Russland utestengt fra friidrett på ubestemt tid. Onsdag meldte Associated Press at IAAF visste om jukset allerede i 2009, uten å gjøre noe med det. Bloddopingen skal ha vært så utbredt at man fryktet for livet til flere av utøverne.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) er kommet til rette på Voss

  2. – Hinsides lang kø

  3. Sjeldan fugl observert på Hjellestad

  4. Her debuterer hun som herretrener

  5. Denne boligen er den dyreste i Bergen i år

  6. Dei gifta seg. Så flytta dei kvar for seg. – Det luraste vi har gjort.

  1. Friidrett