Slik er rapporten Brann vil holde hemmelig

Fersk rapport viser at Brann burde endt midt på tabellen. «Norges åpneste klubb» vil holde konklusjonen hemmelig.

Brann har evaluert sesongen som endte i nedrykk, men klubben vil ikke ut med detaljene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

1.-divisjonsklubben vil legge lokk på den eksterne evalueringen som slår fast at laget burde endt rundt midten av tabellen i år.

Evalueringen Brann bestilte fra firmaet 21st Club avdekker svakheter i stallsammensetningen og punkter som førte til Branns nedrykk. Klubben holder rapporten hemmelig. Brann har et årsmøtevedtak som sier at klubbens skal være Norges åpneste. Likevel velger klubben å ikke gi ut opplysninger fra rapporten de kort tid før sesongslutt bestilte fra det dansk-engelske firmaet 21st club.

Les også

Brann-draktene latterliggjøres i utlandet

BT har gjentatte ganger vært i kontakt med Branns mediesjef Gorm Natlandsmyr, som sier ingen fra klubben vil uttale seg. Mediesjefen åpner for at Brann kan komme til å gjøre en ny vurdering på nyåret. Styreleder Rolf Barmen følger den beslutningen.

- Jeg slutter meg til det Gorm sier og vil ikke uttale meg utover det, sier Barmen.

Daglig leder Vibeke Johannesen er nesten like taus.

- Av flere årsaker ønsker vi ikke å gå inn på detaljene i rapporten. Nå har flere deler av klubben gått gjennom innholdet, og avdeling sport må få lov til å få jobbe med rapporten uten at alt blir rapportert i media, sier Johannesen.

Også konstituert sportssjef Rune Soltvedt takker nei til å kommentere 21stClubs rapport. BT har vært i kontakt med firmaet som har gjennomført evalueringen. 21st Club vil ikke avsløre funn i Brann-rapporten.

Dette står i rapporten

Rapporten evaluerer sesongen svært detaljert, blant annet ved bruk av statistikk og objektive data. Den går også nøye gjennom sammensetningen av Brann-stallen og evaluerer spillerkjøpene som ble gjort i løpet av 2014. BT er kjent med en del av konklusjonene i rapporten Brann ønsker å holde hemmelig «av konkurransehensyn». Disse er blant annet:

  • Brann skulle ut fra tilgjengelig statistikk og basert på analyser av samtlige kamper endt rundt midten av tabellen, ikke på 14.plass.
  • Tre av angrepsspillerne — Kristoffer Barmen, Erik Huseklepp og Jakob Orlov - burde med normal uttelling laget flere mål. Spesielt Barmen og Huseklepp får søkelyset rettet mot seg. Begge burde ifølge 21st club levert rundt fem mål til. Hver.
  • Brann er det laget som har fått dårligst betalt i form av poeng målt opp mot spill og sjanser. Stabæk er laget som har fått best betalt. Brann har altså hatt uflaks.
  • Sammensetningen av Brann-stallen har visse skjevheter, blant annet blir det pekt på som en svakhet at for få av Branns spillere er i det firmaet anser som en fotballspillers idealalder - mellom 22 og 27 år.

Kjøpene Brann foretok i løpet av sesongen blir evaluert som middels, sett i forhold til de vervingene samtlige andre eliteserielag gjorde gjennom sesongen.

Savner åpenhet

Dette er altså punkter Brann har bestemt seg for å holde hemmelig av konkurransehensyn.

-  Vi må være litt selektive når det gjelder hva konkurrentene skal få innsyn i. Slik vi vurderer det nå, gir rapporten oss mye informasjon som vi skal bruke til det beste for at Brann skal rykke opp, sier Vibeke Johannesen.

Erlend Vågane er leder i Branns medlemsutvalg. Han klarer ikke å se hvorfor Brann ønsker å holde hele rapporten fra 21st club unna offentligheten.

- Jeg mener Brann av åpenhetshensyn burde sagt noe om hovedlinjene i evalueringen, og noe om hva Brann bør forbedre. Innholdet i evalueringen høres ikke så veldig sensitivt ut, i hvert fall deler av det bør de kunne gå ut med uten at det på noen måte skader klubben, sier Vågane.

På Branns årsmøte i 2013, ble det altså vedtatt at klubben skulle bli «Norges mest åpne». Forslaget som Branns medlemmer altså vedtok, inneholder eksempler på hva klubben bør kunne dele med offentligheten. Her inngår blant annet styrereferater, evaluering av strategiplaner og offentlige prestasjonsevalueringer. Samtidig blir det understreket at personalopplysninger og opplysninger som kan svekke Branns konkurranseevne fortsatt bør holdes internt. Det er altså konkurranseevnen som blir trukket frem av Brann som årsaken til at Brann ikke ønsker å kommentere rapporten.

Vågane og medlemsutvalget har i sin evaluering av året, pekt på at Brann ennå har en vei å gå på åpenhetsområdet.

- Brann har et stort forbedringspotensial når det gjelder åpenhet. Da tenker jeg både på det å gi informasjon og det å ha ydmykhet overfor eksterne meninger. Vi opplever at klubben er for skeptisk til å fortelle ting utad, og synes også Brann må evne å ta til seg ting utenfra i større grad.

FAKTA:

21st Club

London-basert firma som har gjennomført Branns sesongevaluering.

Har en rekke klienter, mange av dem innen idrett og fotball.

Ifølge seg selv, spesialiserer de seg på ting som dataanalyse og kommersiell strategi.

Danske Rasmus Ankersen er en av grunnleggerne av firmaet.

Publisert: