Speider mener denne bomkjøpslisten viser at Brann nå gjør rett

— Den viktigste jobben for en speider er å si nei, sier Stig Torbjørnsen.

Speider Stig Torbjørnsen tror Brann vil ha god nytte av å ansette en speider. - Jeg så en liste over kjøp Brann har gjort de siste fire-fem årene. Det var en lang liste, med en god del bomkjøp, sier Torbjørnsen. Her er Vadim Demidov, som ikke har slått til i Brann hittil, i aksjon i en treningskamp mot Sogndal før sesongen.
  • Kim Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En av flere nyheter etter Branns mye omtalte styremøte mandag, var at klubben nå skal ansette en speider. Stig Torbjørnsen har vært speider for Rosenborg i mange år. Han mener det er svært fornuftig av Brann å satse på dette området.

— Jeg så en liste over kjøp Brann har gjort de siste fire-fem årene. Det var en lang liste, med en god del bomkjøp. Har du en speider, er sjansen for å treffe på spillerkjøp langt større, sier Torbjørnsen, og utdyper:

— Den viktigste delen av det å være speider er elimineringsjobben. Hver eneste dag blir klubber kontaktet av agenter som tilbyr spillere. Når du har bra oversikt over visse markeder, er det lettere å sette foten ned og si at man faktisk ikke bør kjøpe den spilleren. En feilprosent vil det alltid være, men den kan bli mye lavere med en speider.Nederst i saken er en oversikt over de viktigste spillerne Brann har hentet de fire siste årene. I hvert fall halvparten av disse må sies å være signeringer som ikke har slått til.

Les også

Derfor håpet han Norling var feilsitert

Ikke vanlig i Norge

Torbjørnsen peker på at bruk av speidere er vanlig i de aller fleste land.

— Kun i Norge er det bare et fåtall av klubbene som har det. Ta Groningen, en midt-på-treet-klubb i Nederland som omsetter for 150 millioner kroner. De har tre mann fulltidsansatt som speidere. Jeg tror ikke at klubber rundt omkring i verden gjør dette for moro skyld, men fordi det er lønnsomt. I Norge ser de fleste klubber på en speiderstilling bare som en utgift.

Han trekker frem Aalesunds kjøp av Abderrazak Hamed Allah som et knallgodt eksempel på hvorfor det kan lønne seg å bruke penger på en speider. Hamed Allah kostet Aalesund syv millioner kroner da han kom fra marokkansk fotball i 2013. Året etter ble han solgt til kinesiske Guangzhou for over 30 millioner.

— Aalesund har jo hatt Harald Aabrekk som speider. Jeg vet ikke hvor mange ganger Aabrekk reiste til Marokko før han til slutt kom hjem med Hamed Allah. Mens andre norske klubber kan si at de ikke har råd til en speider, for så å kjøpe en usett spiller dagen etter, sier Torbjørnsen.

«Hindre gråstein»

Fotballekspert og tidligere topptrener Lars Tjærnås var inne på det samme i sin blogg tirsdag. «Ansettelse av en speider er helt nødvendig. Dette er en funksjon som etter min mening er garantert å lønne seg, og det er underlig at norske klubber med få unntak ser dette som en utgiftspost,» skriver Tjærnås.

Han fortsetter:

«Arsène Wenger sa en gang at hans aller beste speider var han som ikke hadde anbefalt ham en eneste spiller i løpet av de fem årene han hadde vært ansatt. Det forteller noe om at det viktigste i denne rollen ikke nødvendigvis er å finne gull, men å hindre gråstein.

Det kan spares millionbeløp bare på å unngå et eneste feilkjøp. Det kan tjenes millionbeløp på å hente et eneste «gullkjøp». Og: Det vil uansett gå i pluss å gjøre seg mindre avhengig av et fordyrende ledd som en agent alltid vil være.»

Les også

«Brann har tatt et stort steg i riktig retning»

— Ikke Football Manager

— Klart det vil være bra for Brann å ha noen som følger med i markedet, både med tanke på det kortsiktige og det langsiktige. Når man går inn i et overgangsvindu, har man da allerede kunnskapen en trenger for å hente en venstreback, om det er det man er på jakt etter, sier den lokale talentspeideren Bent Arild Raknes

Brann-trener Rikard Norling ga i Ballspark tirsdag uttrykk for at også han er fornøyd.

— Jeg tror det er en nødvendighet å ha øyne ute, som også hjelper en sportssjef, sa Norling.

Så gjenstår det å se hvem som får jobben som Branns speider.

— De må finne en med teft og kontakter, og som kan reise. På det meste hadde jeg 200 reisedøgn i utlandet i året. Dette er et fag. Mange spiller Football Manager og tror de kan det, men i virkeligheten er det annerledes, humrer Torbjørnsen.

Spillere Brann har hentet siden 2011

Chukwuma «Bentley» Akabueze

Lars Grorud

Carl-Erik Torp

Kim Ojo

Piotr Leciejewski

Erik Huseklepp

Fredrik Nordkvelle

Tomasz Sokolowski

Erdin Demir

Markus Jonsson

Amin Askar

Oumar Niasse

Martin Pusic

Daniel Mojsov

Stéphane Badji

Vadim Demidov

Jacob Orlov

Erlend Hanstveit

Azar Karadas

Marcus Pedersen

Kilde: VG

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slik vil Norling endre Brann før 1. divisjon

  2. Refser styret etter Bruun-Hanssens avgang

  3. Nekter å svare på om styret presset Bruun-Hanssen ut

  1. Fotball 1. div
BT anbefaler

Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

En mann i 30-årene er fengslet og siktet for grov mishandling av sin sønn.

LES SAKEN