WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

— Vi tror Russland har drevet systematisk doping siden den kalde krigen.

Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Utfallet av den ble presentert på en pressekonferanse mandag. Resultatet var nedslående.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Idrettsverdenen er i sjokk etter at verdens antidopingbyrå (WADA) offentliggjorde rapporten fra en 11 måneder lang granskning mandag.

Den viser omfattende systematisk doping, korrupsjon og hemmeligholdte positive dopingprøver i Russland.

Det russiske friidrettsforbundet og deres utøvere foreslås utestengt fra alle konkurranser inntil «det er ryddet opp». Rapporten sier også at det er mistanke mot flere idretter.

– Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland angriper dette problemet, rydder opp og får en ny start, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen i Sveits mandag.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyser at det skal vurdere eventuelle sanksjoner mot Russland.

– Jeg har bedt styret begynne å se på mulige sanksjoner mot Russlands friidrettsforbund. Dette har ikke vært en enkel avgjørelse, sier IAAFs ferske president Sebastian Coe.

Antidoping Norge:

Les også

- Det er skuffende at kunnskapen ikke er brukt til å bekjempe doping

WADA-kommisjonen sier at OL i Rio de Janeiro neste sommer kan forekomme uten russiske utøvere.

— Problemet er større enn utøverne, men det er de som er tatt. De har en del av et system og har ikke noe valg. I Russland må du enten følge systemet eller så er du ute, sa Pound.

Les også

Russisk minister støtter ødeleggelsen av 1417 dopingprøver

Med støtte fra staten

Pound sier i presentasjonen at han anslår at Russland har drevet systematisk doping med støtte av staten siden den kalde krigen.

— Jeg tror ikke det er mulig å komme utenom den konklusjonen. Selv om de ikke styrte hva som foregikk, må de ha visst om det, sier Pound.

— Vi tror at systematisk doping er en inarbeidet metode som stammer fra den kalde krigen på 60- og 70-tallet, sa Pound.

I rapporten kommer det fram at dopinglaboratoriet i Moskva har destruert 1417 dopingprøver med overlegg, for å ødelegge bevis om systematisk doping. Dette dopinglaboratoriet kommer til å bli fratatt sin WADA-lisens.

— Vi har anmeldt enkeltpersoner, laboratoriet, vist brudd på test-regelverket, tåkelegging og betaling av penger for hemmelighold, sa Pound.

Les også

Russland slår tilbake mot dopinganklager: - Alle metoder brukes i informasjonskrigen mot Russland

Les også

Skandaledokumentar om doping kun tre uker før VM

Dette skjer videre

Pound sa også at Russland må begynne arbeidet med å rydde opp med en gang. Alle personer som er involvert i russisk friidrett må gjennomgås, kontrolleres og kanskje fjernes fra stillingene sine.

Samtidig skal WADA teste, kontrollere og eventuelt utestenge utøvere og ledere.

Allerede har kommisjonen anbefalt at fem russiske mellomdistanseløpere og fem trenere/ledere blir utestengt på livstid. To av utøverne er gullvinner Marija Savinova-Farnosova og bronsevinner Jekaterina Poistogova fra 800-meteren i London-OL i 2012. — De må ta tak i dette nå, og rydde opp. Hvis ikke er det ikke russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL. Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det, sa Pound.

Les også

Russland slakter dopingdokumentar, men gransker anklagene

Les også

Tidligere russisk dopingjeger hevder stjernene slipper unna

Tysk TV avslørte saken

Bakgrunnen for saken var avslørende TV-reportasjer i Tyskland for ett år siden.

— Mye av det som kom fram i ARD-sakene (tysk TV) har vist seg å være riktig. Jeg vil gratulere dem med undersøkende journalistikk. Ros skal også de som torde å stå fram med informasjon som bidro. De gjorde det kanskje med frykt for represalier, sa Pound.

Både Interpol og franske politimyndigheter etterforsker saken (økonomisk kriminalitet og korrupsjon), og det er uklart om det vil bli siktelser, men det er sannsynlig.

Publisert: