«Astrid Uhrenholdt Jacobsens opptur er beviset på at det går an å reise seg etter de verst tenkelige nedturer»

Kommentar: Sølvjenta god som gull, skriver Bertil Valderhaug

Publisert Publisert

Gullvinner Therese Johaug omfavner Astrid Uhrenholdt Jacobsen i målområdet. Duoen sørget for norsk dobbeltseier i Falun. Foto: Rune Petter Ness

  • Bertil Valderhaug
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

FALUN: I dag skal jeg ha det gøy, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen til seg selv før løpet.

Gøy ble det for 28-åringen.

Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Minst like gøy og minst like imponerende som det sprintgullet hun tok i Sapporo for åtte år siden.

Mistet broren

Gulljenta Therese Johaug får ha meg unnskyldt, men noen sølv er gode som gull. Det var det for Astrid Uhrenholdt Jacobsen foran 41500 tilskuere her i Falun i dag.

PÅ OLs åpningsdag i fjor mistet hun sin bror og gode treningskamerat. Hele landslagsmiljøet var knust og stilte med sørgebånd på OLs første distanse. Selvfølgelig var denne følelsesmessige stormen aller verst for Astrid. Midt i en periode hvor hun skulle presterte sitt aller ypperste opplevde hun noe av det aller verste.

379 dager etter det tragiske dødsfallet fikk hun ett av sitt idrettslivs største dager. Alt stemte.

Skader og sykdom

Hun har vært gjennom en alvorlig sykkelulykke. Hun har ramlet og blitt fraktet ut av Holmenkollen i ambulanse. Hun har slitt og hun har kjempet i brattere motbakker enn mange andre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.h) poserer for fotografene sammen med vinner Therese Johaug og Charlotte Kalla. Foto: NTB scanpix

Gang på gang har hun vært rammet av sykdom og skader. Den ene fysiske og psykiske smellen har etterfulgt den andre, og i fjor høst måtte hun tas helt ut av konkurranse og trening for å finne tilbake til seg selv.

Noen ville ha gitt opp. Andre ville ha tvilt så mye og famlet så mye i blinde at de ikke hadde greid å komme tilbake i praktslag.

Men Astrid var tålmodig. I det stille gjorde hun jobben sin da de andre norske jentene herjet i verdenscupen i starten av sesongen.

Derfor var det så befriende, så godt og så imponerende å se at Oslo-jenta lyktes med det aller meste på dagens 15 km.

Johaug-bakken

Therese Johaug var det ikke mulig å gjøre noe med da hun stakk av i «Mördarbakken» og gjorde den om til «Johaug-bakken». Men Astrid hang med i kampen om sølvet. Med perfekte ski, topp form og sterk tro på sine egne spurtegenskaper kom hun inn på oppløpet side om side med Kalla.

På akkurat samme måte som hun slo Petra Majdic i Sapporo for åtte år siden, beseiret hun Kalla på svensk snø.

Og etterpå feiret hun som om hun skulle ha vunnet. For alle oss som opplever dager hvor alt går skeis og hvor motgangen presser på, kan vi bare tenke på Astrid Uhrenholdt Jacobsen og alt hun har vært gjennom. Da blir det kanskje lettere å se lysere på tilværelsen.

Hun er beviset på at det er mulig å bruke nedturene som en start på oppturen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Denne planen skal få sliten Sundby i VM-form

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

  1. Sportsblogger