Klæbo har blitt en «familiebedrift»: Slik jobber de i kulissene

Når Johannes Høsflot Klæbo jobber for gull og verdenscuppoeng, har han en liten familiebedrift i ryggen.

Publisert: Publisert:

Selve treningsarbeidet må uansett Johannes Høsflot Klæbo gjøre alene. Men nå er snart hele familien involvert i hans støtteapparat. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

SOGNEFJELLET/OSLO: Konkurransene for de beste langrennsløperne tar ikke pause. Selv om sesong og temperatur handler om alt annet enn skiturer, er det fullt trøkk hos langrennsløperne.

Langrenn er blitt helårsidrett. Og når du er stjerne i et langrennssirkus som ingen ende vil ta, trenger du et støtteapparat som er litt større enn det landslaget tilbyr.

Ingen gikk inn mer prispenger sist sesong, og snart håver Johannes Høsflot Klæbo trolig inn flest private sponsorkroner av de norske skistjernene. Han kan knapt gå i butikken uten at det ender om med selfie og autografskriving.

Les også

Klæbo ble nummer 16 i skishow: – Nå blir det ingen flere fotballkamper

– Den gutten kan snart ikke bevege seg gjennom en flyplass uten løsskjegg og caps. Han er jo som et popidol, sier sportssjef Vidar Løfshus til Aftenposten.

De to siste sesongers langrennssensasjon har snart en omsetning som en liten norsk bedrift og popularitet som en norsk mestselgende artist.

Og små bedrifter har ansatte.

Etter gull i Pyeongchang takker Johannes Høsflot Klæbo to av sine viktigste støttespillere i Klæbo og co. Morfar Kåre Høsflot (blå boblejakke) er trener og mamma Elisabeth Høsflot Klæbo (til venstre) er administrerende direktør i familiebedriften. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Klæbos fem hjelpere

Derfor blir det stadig flere arbeidsoppgaver på dem som bidrar til at 21-åringen skal gå fort på ski. Det meste holdes i familien. Nå er alle de nærmeste involvert i firma Johannes Høsflot Klæbo & co. på ett eller annet vis.

Her er arbeidsstokken til årets verdenscupvinner:

Kåre Høsflot (morfar), trener: Han har hatt ansvar for den sportslige utviklingen til Klæbo i hele oppveksten. Han er fortsatt den viktigste treneren selv om Arild Monsen er hovedtrener på sprintlandslaget. At det store norske skitalentet styres av en trener utenfor landslaget, byr foreløpig ikke problemer.

– Det er Arild som styrer forholdet til morfar. Men jeg har i hvert fall et godt forhold til ham. Han var kretstreneren min på 1980-tallet, sier Løfshus.

Haakon Klæbo, far, er manageren til Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Haakon Klæbo (far), manager: Før jul i fjor gikk han ned i 50 prosent stilling i sin opprinnelige jobb for å holde orden på alle avtaler rundt sønnen. Med den suksessen som fortsatte inn i OL-sesongen og med tre gull fra OL, ble han ikke mindre het på sponsormarkedet. Det er mange som vil ha en bit av stjerneskuddet fra Byåsen.

– Han er opptatt å gjøre ting riktig i alle sammenheng. For meg er det godt å ha en som kan ta avgjørelser for meg på mange områder, uten at jeg trenger å involvere meg, sier 21-åringen om faren.

Elisabeth Høsflot Klæbo (mor), adm.dir.: Det er hun som har det overordnede ansvaret for at alt glir sømløst i familien langrenn på Byåsen. Ifølge stjernen selv er det hun som har størst makt over hvordan ting skal gjøres.

– Mamma sin rolle er den viktigste av alle. Hvis det er noen som kan kalles sjef, er det henne. Det er hun som har kontroll på økonomien min, ja, hun har kontroll på det meste.

Les også

Bjørndalen med gledelig helsebeskjed. Men lege er usikker på om han noensinne blir helt frisk.

Ola Høsflot Klæbo, Johannes’ yngre bror, har en sentral jobb i teamet rundt stjernen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Ola Høsflot Klæbo (bror), mediesjef: Johannes Høsflot Klæbo driver en videoblogg på Youtube som har over 60.000 abonnenter. Videobloggen er som en kontinuerlig bak scenen fortelling fra 21-åringens liv. Det handler om trening selvfølgelig, men mest om hvordan livet er for en skistjerne. Det er broren Ola som er den viktigste kameramannen og produsenten. Han lager også en del av musikken som følger klippene.

– Uten Ola hadde det ikke gått å lage denne videobloggen. Han er mediesjef og snart sjefen over alle sjefer. Det er ingen som tør si ham imot. Han har stort sett rett, men når det gjelder trening er han stille.

Ane Høsflot Klæbo (søster), konsulent: Hun er ikke veldig involvert i bedriften foreløpig, men er konsulent når noe må oversettes til engelsk på videobloggen og bidrar der hvor hun kan.

Johannes Høsflot Klæbo tilhører også denne sesongen også sprintlandslaget. Der er det Arild Monsen som er sjefen. Det vil si den egentlig sjefen for treningsarbeidet heter Kåre og er morfar til den nye norske superstjernen på langrennsski. Her er Arild Monsen og Klæbo sammen under sesongens første samling på snø på Sognefjellet nylig. Foto: KURT B.M. HAUGLI

Stødige inntekter

Hvor store inntektene i Klæbo & co., er det trolig bare bedriftens administrerende direktør som har den fulle oversikten over. Men ett tall er offentlig. For sin innsats i verdenscupen denne sesongen som til slutt endte med sammenlagtseier tjente han 168.449 sveitsiske franc. Det skulle bli rundt 1,4 millioner norske kroner.

Men dette er bare en del av inntektene som den ettertraktede langrennsløperen har. For hver eneste dag som går blir han mer og mer ettertraktet sponsorobjekt i norske bedrifter. I tillegg har han bonuser og avtale med skifabrikk og utstyrsleverandører.

Men at det går en vårflomstri elv med kroner inn på kontoen, har ikke Klæbo selv noe forhold til.

– Jeg ønsker jo å kunne leve av idretten. Men det er kanskje litt flaut å si det, men det er ikke langt unna at jeg fortsatt har ungdomskort i banken ennå. Det er mamma og pappa som styrer den kontoen der, sier 21-åringen og smiler.

Les også

Reagerer mot Klaveness-hets: – Skittent og feigt, sier NRK-sjef

Den gode følelsen viktigst

Akkurat nå er det noe annet enn penger som er viktig.

– Den følelse du får når du vinner skirenn, er den artigste følelsen som finnes. Det er ingenting som slår det. Og jeg jakter hele tiden på den følelsen, sier han.

Han har likevel ett mål som handler om økonomi.

– Det er jo en fordel at dette genererer såpass med penger at man flytte ut og skaffe seg en bolig. Man ønsker jo å komme seg inn på boligmarkedet, sier han.

Publisert: