Arna-Bjørnar har mistet seks landslagsspillere på to år

Nå er det en gjeng 19-åringer som skal skaffe ny medalje.

Lisa Naalsund er en del av Arna-Bjørnars gylne 1995-generasjon. Hun føler seg klar for å ta på seg et større ansvar kommende sesong. Første oppgave er Avaldsnes borte søndag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ta en titt på det lille bildet på denne siden. Det viser fem Arna-Bjørnar-spillere en julidag i Wolfsburg under VM i 2011. I løpet av tiden som har gått siden da, har de alle rukket å forlate klubben.

Les også

Skal bruke tre år på å gjøre Sandviken til et topplag

Det startet med at Madeleine Giske gikk til Røa, og fortsatte med Erika Skarbø som la opp og Maren Mjelde som ble proff i Tyskland. Så dro Kristine Minde til Sverige, før Ingrid Ryland i vinter sluttet seg til Liverpool Ladies. Ta med at Nora Holstad Berge både har kommet til og gått fra Arna-Bjørnar i samme periode, og at Hege Hansen siden forrige sesong har dratt hjem til Jæren og Klepp. Da skjønner du at det ikke er en liten profilflukt Arna-Bjørnar har vært utsatt for. Bare på drøyt to år har klubben mistet seks spillere med erfaring fra det norske landslaget.

For fire år siden hadde Arna-Bjørnar hele fem spillere på det norske landslaget i VM i Tyskland. Nå er verken Madeleine Giske (til v.), Erika Skarbø, Kristine Minde, Ingrid Ryland eller Maren Mjelde i klubben.

— En kan jo tenke at hvis alle hadde blitt, hadde vi hatt et veldig bra lag. Samtidig er det veldig stort å få muligheten til å reise ut, sier Ingrid Ryland fra sin nye hjemby Liverpool.

Lokket av profflivet

I Haugesund sitter Maren Mjelde, som nå er blitt Avaldsnes-spiller og venter på å møte klubben i sitt hjerte i serieåpningen søndag.

— I Arna-Bjørnar opplevde jeg mange ganger med på at de beste spillerne forsvant. Det er kjipt når det skjer, men er det én klubb som har klart seg likevel, er det Arna-Bjørnar, påpeker Mjelde.

Både i 2012, 2013 og 2014 ledet Morten Kalvenes rødtrøyene til bronse i serien. Men muligheten til å gå helt til topps i Norge har ikke vært nok til å holde på frontfigurene.

— Det er nok mange som kunne ha tenkt seg å være i Arna-Bjørnar, men som har dratt fordi lysten på en profesjonell hverdag er enda sterkere. I Arna-Bjørnar kan man ikke være fotballspiller på heltid, sier Mjelde.

- 95-gjengen sin tur

Hun er uansett ikke bekymret for klubbens sportslige fremtid.

— Arna-Bjørnar har alltid hatt veldig mange gode unge spillere. I år er det gjengen som er født i 1995 sin tur til å ta det store ansvaret. Det er de gode nok til.

Mjelde snakker da om Vilde Bøe Risa, Lisa Naalsund, Cecilie Kvamme, Ine Wedaa og Amalie Eikeland. Ingen i femmerbanden har rukket å fylle 20, men de har likevel rukket å legge tre sesonger i Toppserien bak seg.

— Vi er ikke lenger bare unge og lovende. Vi må kunne stå opp og ta over for dem som har forsvunnet. Innstiller vi oss på at vi skal være lederfigurer, er jeg sikker på at det skal gå fint, melder Lisa Naalsund.

Er vant til situasjonen

Bjarne Hagen, Arna-Bjørnars nye hovedtrener, har vært i klubben lenge som assistent for Morten Kalvenes. Hagen hevder han ikke bruker mye tid på å tenke på hvilket lag han kunne ha rådet over.

— De dagdrømmene kan ikke vare mer enn fem sekunder, for da begynner jeg å gjøre en dårlig jobb, humrer han.

— Vi er veldig klar over hvilke spillere vi har avgitt de siste årene. Og vi vet at vi heller ikke i år har erstattet dem vi har mistet med samme mengde erfaring. Men spillerne har sett tidligere at det går an gjenskape gode resultat i samme situasjon. Etter tre bronse på rad er det naturlig å sikte mot samme plass igjen, sier Hagen.

Disse er borte

Følgende spillere med bakgrunn fra Norges A-landslag har forlatt Arna-Bjørnar de siste årene:

Madeleine Giske: Gikk til Røa etter 2011-sesongen. Var siden i LSK, er nå i Sandviken.

Erika Skarbø: La opp etter 2012-sesongen.

Maren Mjelde: Gikk til Turbine Potsdam etter 2012-sesongen. Var siden i Kopparbergs/Göteborg, er nå i Avaldsnes.

Nora Holstad Berge: Kom til Arna-Bjørnar før 2013, dro videre til Bayern München etter én sesong.

Kristine Minde: Gikk til Linköping etter 2013-sesongen.

Ingrid Ryland: Gikk til Liverpool etter forrige sesong.

Hege Hansen: Gikk til Klepp etter forrige sesong.

BTs tips for Toppserien 2015

1. LSK

2. Stabæk

3. Avaldsnes

4. Kolbotn

5. Arna-Bjørnar

6. Røa

7. Trondheims-Ørn

8. Vålerenga

9. Klepp

10. Medkila

11. Sandviken

12. Amazon Grimstad

Publisert: