Norges OL-konge kan bli vraket fra VM

Jørgen Graabak risikerer å måtte bli hjemme fra Falun.

Publisert Publisert

Det norske kombinertlaget fikk en enorm opptur under OL i Sotsji. Her feirer Magnus Moan (t.v.), Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jørgen Graabak gullet på lagkonkurransen. FOTO: NTB Scanpix

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Jørgen Graabak feiret sin største triumf da han ble dobbelt OL-konge i Sotsji. Nå kan kombinertløperen bli utelatt fra VM i Falun.

Trønderen har ikke klart å prestere i bakken denne sesongen, og dermed blir utgangspunktet dårlig.

— Han kan risikere å måtte være hjemme, men det kan også hende at han klarer å finne formen de neste ukene, sier tidligere landslagssjef Jan Erik Aalbu.

Problemet til Graabak er ikke bare at han sliter med å finne formen, men også at lagkameratene presterer på topp. Både Magnus Moan og Mikko Kokslien har vunnet verdenscuprenn individuelt denne sesongen. Jan Schmid, Håvard Klemetsen og Magnus Krogh er kommet på 2.-plass, mens unggutten Jarl Magnus Riiber tok 3.-plass i sitt tredje verdenscuprenn. For ham er imidlertid junior-VM i februar Almaty førsteprioritet.

Graabaks beste prestasjoner er at han avgjorde et verdenscuprenn i en lagkonkurranse og en teamsprint. Under minitouren i Seefeld sist helg, som var veldig viktig foran uttaket av VM i Falun, kom han bare på 19. plass. Trønderen slet i bakken, mens lagkamerat Håvard Klemetsen i kjent stil var en ener der.

Norge har bare fire plasser til hver øvelse i Falun, men tar med seg fem løpere. Det kan komme sykdom og skader underveis.

Hva nå, Graabak?

Jørgen Graabak er hjemme i Trondheim sammen med landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen, som følger ham opp. Graabak får spesialoppvartning. Noen rolige dager i Granåsen kan være god medisin for gullgutten.

- Det blir et tøft nåløye å komme gjennom for ham, siden seks andre på laget har vært på pallen. Uttaket blir gjort etter verdenscuprennet i Val di Fiemme om en drøy uke, sier sportssjef Sverre Rotevatn.

Han minner om at Graabak var litt i samme situasjon tre uker før OL i Sotsji, og da klarte han å vinne individuelt og bidra sterkt til laggullet. Det samme opplegget kan funke nå. Og det er ikke noe i veien med den fysiske formen, men hoppingen er variabel.

Spredt her og der

En syk Magnus Krog måtte stå over Seefeld og dro hjem. Der trener han nå. Magnus Moan ble igjen i Mellom-Europa og er på høydetrening i Val Senales. Derfra drar han videre til Val di Fiemme.

— Poenget er å forberede seg optimalt og toppe formen mot et VM. Han har gjort dette før, men ikke over så lang tid. I fjor var det mer halvveis, sier Rotevatn.

Håvard Klemetsen slutter seg til Moan etter to renn i japanske Sapporo denne helgen. Der er også Mikko Kokslien, Jan Schmid og Espen Andersen.

Kombinert har uansett et luksusproblem.

Det blir ingen lett beslutning å sette igjen løpere som har vært på pallen internasjonalt denne sesongen.

Publisert