... og seks ting du kanskje hadde glemt

BLOGG: Husker du rumpeskaden, Brann-fansens galgenhumor og at det nesten ble slagsmål på Stadion 16. mai? Mads Bøyum blogger om det.

HALV SESONG: 15 av 30 seriekamper er spilt i 1. divisjon. I en av dem, da Brann og Nest-Sotra møttes 16. mai, gikk det hett for seg. Foto: Tor Høvik
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En fotballsesong er full av øyeblikk. Noen helt avgjørende, uforglemmenlige, skjebnebestemmende. Andre ubetydelige, men morsomme, rare og viktige da de skjer. I en spesiell 1.-divisjonssesong, med Brann i ligaen for første gang på 30 år, og tre hordalandslag, har vi valgt å se på noen av disse.

Mads Bøyum, sportsjournalist i BT.

Hvilke husker du?

Les også

7 ting du husker

Nesten-slåsskampen i Brann — Nest-Sotra

Det var 16. mai og kok på tribunene. Til slutt nådde koken banen. Brann hadde ledet 2-0, men nå sto det 2-2. Nervøse lag. Få minutter igjen. Bortelaget startet en kontring, skulle Nest-Sotra kræsje festen fullstendig? Nei, mente Brann-back Amin Nouri, som sendte Steffen Skålevik i bakken. De tos lagkamerater tente til. Spesielt Branns Fredrik Haugen og Nest-Sotras Petter Martinsen. Det var knuffing og kjefting og rasende sinne. Spillere stormet til, tilskuerne lurte på om noen ville klikke totalt. Det skjedde ikke, men hendelsen ble et bevis på at et hordalandsoppgjør kan ha temperatur som et derby i Argentina. Og både Haugen, Martinsen og Nouri fikk gule kort.

At seier mot Brann betyr nedtur i neste kamp

Solen var stekende og svelene stekte da Brann gjestet Hødd i slutten av april. Unge Fredrik Aursnes terroriserte bergenserne. Hødd vant 3-0, et høydespunkt som stikker seg ut blant mange for sunnmøringene i år. Men som andre skulle oppleve siden, blir en seier mot Brann fort fulgt opp av en stygg smell. Hødd røk 0-4 mot Bærum i den påfølgende kampen. Det neste laget som beseiret Brann, Levanger, fikk juling av Jerv i kampen som kom etter bragden mot bergenserne. Og det siste laget Brann har tapt mot, suverene Sogndal, spilte 1-1 mot Jerv i sin neste. På hjemmebane. Blir man helt utladet av å gjøre det bra mot en klubb med mer enn 90 millioner i sesongbudsjett?!

Hvor lenge Åsane egentlig gikk ubeseiret

De oransje var ikke langt unna å bli Fotball-Norges nye kjæledegger. TV 2 Sporten viet tid til den knallgode klubbsangen, Martyrer på Myrdal gress. De kjempekorte kortbuksene til kaptein Jahn-Ove Wiik var mediemat landet rundt. Og så nektet laget å tape fotballkamper. Kanskje husker du at de toppet tabellen etter tre kamper, at de vant alle og at det gikk sport i å telle poeng ned til Brann. Men det er ikke like lett å huske at laget fulgte opp med tre uavgjortkamper. Innimellom der vant Åsane også to raske cupseirer. Når sist åpnet et toppfotballag fra Bergen sesongen med åtte kamper uten tap? Brann fikk bank i runde fire det året gullet kom hem.

Da Pedersen trengte krykker

Azar Karadas er en god duellspiller. Mot Sogndal i juni var han litt i overkant fysisk. I en spinnvill og granitthard takling feide han både motspilleren Victor Grodås og medspilleren Marcus Pedersen over ende. Brann-spiss Pedersen forlot Stadion på krykker den kvelden. Karadas unnskyldte gjennom pressen. — Jeg er veldig lei meg for at Marcus var i den duellen, sa Karadas.

Sesongens beste supporterbanner

Ingen skal beskylde Branns supportere for å mangle galgenhumor. De sesongåpnet på strålende vis, borte mot Fredrikstad. Med smekk fullt bortefelt — imponerende nok bare det i den gjeldende situasjonen - hilste de laget sitt velkommen med et gigantisk banner. Teksten på det? «Breddefotball 2015».

At en skade kan beskrives på så mange måter

Skader er en del av idretten, ikke minst fotballen. Det kan gå ut over legger og lår og lysker og mye annet. Det aller meste annet. Branns Kristoffer Barmen var en periode satt ut av spill fordi han hadde skadet rumpen. Branns medisinske apparat beskrev det som en «bitteliten skade i setemuskulaturen». I Bergensavisen fikk man renere ord for pengene: «Barmen satt ut av spill med mystisk ræv-skade», het det i en tittel der. Den lille, avrevne muskelen ble bedre etter ikke altfor lenge.

Publisert
  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann
BT anbefaler

– Dei er taparane i Vestland. For mykje har handla om Sogn og Fjordane.

Regionen i sør er taparen i Vestland, skriv BT-kommentator.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nyheter direkte

  2. Forskere: Selv mild korona gir sviktende hukommelse

  3. Etterforsker mistenkelig dødsfall på Laksevåg

  4. Her holder de åpent. Reglene sier de skal holde korona­stengt. – Vi ønsker ikke å være bøller.

  5. – Er blitt symbolet på skjevfordelingen

  6. «Den solbergske æraen vil vare fleire år til»