«Kontiunitet er selvfølgelig ønskelig - men ikke for enhver pris»

BLOGG: I Norge aper vi ofte etter internasjonal fotball. Den siste trenden er å sparke trenere.

NEDTUR: Rikard Norling. Foto: DIGITALSPORT

  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Jeg er av den oppfatning at det ikke er verdens undergang å kvitte seg med trenere. I klubber hvor resultatene uteblir og kjemien mellom spillere og trenerteam er dårlig, er det en grei måte å løse problemet på. Dermed sier jeg ikke at det ikke er sunt med langvarige forhold, men jeg tror vi er litt overbeskyttet her i nord via normer, regelverk og erfaring.

Kontinuitet er selvfølgelig å trakte etter, men ikke for enhver pris. Da har jeg mer sansen for klubber som har langsiktige perspektiv når de ansetter ledere og sportslige overordnede. Det er først og fremst dem som må føre en fotballklubb i den retningen den ønsker.

Det er alltid en viss vemod rundt et trenerskifte, men en skal ikke glemme at de samme trenerne går inn i en jobb med visshet om at de kan få sparken lenge før kontrakten utløper. Slik er fotballens dynamikk.

Bergens Tidendes kommentator Tore Strand.

Noen steder blir det mer støy enn vanlig når det byttes trener. Brann og Bergen er ett av de beste eksemplene på det i norsk fotball. Hvor mange fikk med seg at samme dag som Rikard Norling fikk beskjed om at nok var nok, fikk Trond Nordsteien sparken i Ranheim, en klubb Brann slo 4-1 for en måned siden.Håkon Vibe Lund ledet Fredrikstad i seks kamper før han fikk fyken, og i eliteserien ble Harald Aabrekk sendt på dør av Aalesund-ledelsen knapt før sesongen hadde startet, og David Nielsen ble løst fra sin kontrakt med Strømsgodset forleden. Det som har skjedd så langt i sesongen, er mot trenden fra de siste årene. Den forteller at kun Sverige av de europeiske nasjonene kvitter seg med trenere oftere enn i Norge.

Hellas er på topp med et snitt på over ett trenerskifte pr. klubb i løpet av sesongen.

Eierne har mer å si

En av de mest eksentriske klubbeierne i europeisk fotball kvier seg ikke for å sende sine mest betrodde på dør. Gigi Becali styrer Dynamo Bucuresti som han vil. Da treneren ikke ville høre på Becali om hvilke spillere som burde være i startoppstillingen, fikk hans gode venn og forlover Gheorge Hagi sparken.

– Jeg er likeglad med hvem han er, hva han heter, og hvilken karriere han har hatt. Han er min medarbeider, og skal gjøre som jeg sier, sa Becali.

Fullt så gale er det ikke i England, men trenden der er også klar – eierne vil ha mer og mer å si. Og for dem i Bergen som synes det er merkelig å kvitte seg med en trener etter halvannet år, så er tendensen i engelsk fotball klar – det sparkes managere oftere enn før.

I siste sesong fikk 47 av 92 managere sparken, fordelt på fem i Premier League, 20 i Championship, og 12 og 10 på de to neste nivåene.

Hjelper det å sparke treneren? Det finnes det ikke noe fasitsvar på. Watford rykket opp til Premier League etter å ha hatt fire managere. Leicester lå på 12. plass i Championship da Nigel Pearson overtok som manager. Ikke bare førte han dem opp i toppdivisjonen. Klubbens lojalitet til Pearson, selv i tøffe tider, ble belønnet med fornyet kontrakt.

Lykke til, Lars Arne Nilsen!

Publisert
  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Branns nye trener varsler store endringer

  2. Brann har valgt en trener vi knapt har hørt om

  3. Den nye treneren: - Jeg har ett budskap: Vi skal vinne!

BT anbefaler

Syvbarnsfar (62) omkom på Lindås: – Han var en som alltid hadde med seg godt humør

Det var 62 år gamle Jarle Sanden som ble påkjørt på Lindås natt til lørdag.

LES SAKEN