Valgdrama i FIFA - Norges favoritt ledet etter første runde

Ingen av kandidatene fikk stort nok flertall i første valgrunde.

Publisert Publisert

Gianni Infantino taler for den ekstraordinære FIFA-kongressen fredag. Foto: AP

  • Steffen Stenersen
  • Odd Inge Aas
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

ZÜRICH (aftenposten.no): Gianni Infantino fikk 88 av de 207 stemmene i første valgrunde, og leder dermed med tre på hovedutfordrer sjeik Salman fra Bahrain.

Det var imidlertid et krav om to tredjedels flertal i første runde for å bli Sepp Blatters etterfølger.

— Et sjokk

Dermed må kandidatene gjennom en ny runde før ny presdient kan kåres.

— Dæven. Dette er et sjokk, skriver Frode Lia, redaktør i fotballtidsskriftet Josimar, på Twitter.

— Overraskelse. Infantino med flere stemmer enn Salman. Dette kommer til å bli jevnt, skriver Oliver Kay i The Times.

- Champagnes stemmer blir kritiske

Prins Ali av Jordan fikk 28 stemmer, mens Jerome Champagne fikk syv. I neste runde kreves det kun over 50 prosent av stemmene for å bli valgt, dermed vil valget avgjøres av hvilken vei støttespillerne til prins Ali og Champagne nå går.

Det betyr at kandidaten som vinner må ha 104 av de 207 stemmene for å bli FIFA-president. Ingen av de fire kandidatene fjernes foran andre valgrunde, men skulle det ikke være en avgjørelse etter den andre runden, vil kandidaten med færrest stemmer bli plukket ut av valget.

— Jeg er ikke sikker i det hele tatt på at Prins Alis supportere vil stemme samlet. Champagnes sju stemmer kan bli kritiske her, skriver den anerkjente journalisten Philippe Auclair på Twitter.

- Jeg er en av dere

I sin valgtale til kongressen pekte sjeik Salman på at han i det asiatiske forbundet - hvor han er president - allerede har gjennomført en del av reformene som FIFA nå skal gjennom. Kvinneandelen i styret er unormalt høy til internasjonal fotball å være, det er en aldersgrense for styremedlemmer og en begrensning for hvor mange perioder man kan ha.

Sjeiken brukte mye tid på å fortelle kongressmedlemmene at han er en av dem, og pekte på at han har vært fotballpresident i Bahrain i 15 år og ledet den asiatiske konføderasjonen i tre. Salman appellerte til de små nasjonene og sa at han vil bruke krefter på å tette gapet mellom store og små inne fotballverden.

Les også

Sju ting du må vite om dagens presidentvalg i FIFA

Gianni Infantino, generalsekretæren i Det europeiske forbundet, var sjeikens hovedutfordrer, og brukte talen sin på å få frem at han vil være en kandidat ikke bare for Europa, men for hele verden. Han vekslet mellom en rekke språk underveis, avhengig av hvilken av de ulike verdensdelene han snakket om. Han skrøt uhemmet av alle konføderasjonene, også de som er blitt hardt rammet av korrupsjonssaker. Om Europa sa han at de må belage seg på å bidra mer til forbund og konføderasjoner i andre deler av verden.

Publisert
BT anbefaler

Her møter Lars Arne Nilsen pressen

Se Ballsparks intervju med Lars Arne Nilsen utenfor Stadion mandag formiddag

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. Smittealarm på nytt cruiseskip

  3. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  4. Fem nye smittet etter Hurtigruten-utbrudd

  5. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  6. Her får elsparke­syklene bare kjøre i seks kilometer i timen