Da Nest-lederen deltok på sitt første lederseminar, trodde alle at han hadde gått feil

Nests daglige leder er ikke som alle andre fotballedere. — Jeg har ikke kommet hit for å jobbe i Brann, for å si det sånn, sier Michael Flyvholm (27).

LEDERTALENT: Michael Flyvholm blir omtalt som ett av Skandinavias største ledertalenter av Strømsgodset-trener David Nielsen. FOTO: Odd E. Nerbø
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

ÅGOTNES: Det er bare noen uker til sesongstart. Nest-Sotra er helt ferske i 1. divisjon og har brukt hele vinteren på å gjøre seg klare for et liv i toppfotballen. I Kristiansand har norsk toppfotball invitert alle klubbenes daglige ledere på seminar, slik de ofte gjør. I lokalene sitter dresskledde, middelaldrende menn og deler historier og erfaringer fra et langt liv i fotballen. De fleste kjenner hverandre fra før.

Les også

Chat med Doddo under Brann-Nest-Sotra

Men én mann er ukjent, og det er han som skiller seg ut. En 26 år gammel danske med tatoverte armer, kledd i T-skjorte og jeans, har entret rommet.

— De trodde jo at jeg hadde gått feil, sier Michael Flyvholm og flirer.

Det hadde han ikke. Han var bare nyansatt daglig leder i Nest-Sotra. En klubb hvor man kun trenger å gå med dress på avslutningsfesten.

Les også

Nest-Sotra signerer landslagsspiller

Skiller seg ut

Med store solbriller og hendene plantet i jakkelommen går Flyvholm, som nå har fylt 27 år, inn i idrettshallen like ved Ågotnes Stadion. Både spillerne og Michael Schjønberg, som da trente laget, har akkurat satt seg i bilene sine og forlatt treningsanlegget. Igjen ligger brødskalker og svette osteskiver etter lagets felles måltid, en av nyvinningene etter at treningene ble flyttet til formiddagene.

Idet Flyvholm setter seg ned og skyver bort noen smuler fra kantinebordet, er det ikke særlig vanskelig å sette seg inn i seminardeltakernes tankerekker. Med tatoverte armer og sveisen – kort på sidene, langt på toppen – satt opp i strikk, ser han ikke akkurat ut som normen av ledere i norsk toppfotball.

Les også

Fotballfesten blir søkkvåt for mange

— Jeg synes at altfor mange offentlige personer er ute etter å promotere seg selv. Jeg liker å holde en lav profil, men jeg snakker gjerne om Nest-Sotra. Det er klubben som er spennende, ikke meg, innleder Flyvholm med å si.

På eventyr

I de fleste tilfeller ville han hatt rett, fotballklubber er som regel mer interessante enn deres ledere. Men det finnes ikke regler uten unntak. At en mann, født og oppvokst i danske Haderslev, rundt 1000 kilometer unna Sotra, har hovedansvaret for en klubb som Nest-Sotra, er naturstridig i seg selv. At han er 27 år og bor i kollektiv, gjør det hele enda mer spesielt.

Hvordan i all verden endte han opp her?

— Jeg er her på eventyr, sier han med et entusiastisk toneleie.

Eventyret startet i 2012. Flyvholm, som studerte sportsmanagement i Århus, var lei av skolen. Å lese tjukke bøker og skrive lange oppgaver var ikke noe for ham. Han ble rastløs og useriøs. Så da han av universitetet ble anbefalt å dra på besøk til et idrettslag for å skaffe seg inspirasjon til en oppgave, var han ikke vond å be.

— De fleste dro til en standardklubb som AGF Aarhus, men jeg ville ikke dra til et sted hvor jeg bare kokte kaffe til «ekspertene», som skulle vise meg hvordan ting skulle gjøres, forklarer Flyvholm.

- En enorm glød

Gjennom en felles bekjent, tidligere toppkeeper Michael Stensgaard, ble Flyvholm introdusert for daværende trener David Nielsens prosjekt i Nest-Sotra. Flyvholm syntes det hørtes interessant ut, og tok kontakt.

— Han hadde en enorm glød da jeg snakket med ham på telefonen. Han ville virkelig lære, forteller Nielsen, som nå er hovedtrener i Strømsgodset.

Les også

Tidligere Nest-trener går ut mot klubbens spillere

Han ønsket sin landsmann inn i administrasjonen for å overføre den samme gløden, og plutselig satt Flyvholm på danskebåten uten å helt egentlig vite hva som ventet ham.

På det tidspunktet var Nest-Sotra en middelmådig klubb i 2. divisjon, som slet med å engasjere det lokale næringslivet. De hadde rett og slett med å få inn penger.

Da Flyvholm etter hvert hadde begynt å forstå striledialekten, gikk han systematisk til verks for å skaffe sponsorer. Han satte seg i bilen, kjørte rundt på Sotra og noterte ned navnet til alle bedriftene han så. Så tok han ringerunden, og ga seg ikke før en eller annen form for avtale var i boks.

Doblet sponsorbudsjettet

— Klarte jeg å få til en avtale på 50.000 kroner, så kunne vi forlenge kontrakten med en spiller. Fikk jeg 20.000, kunne vi ha mat etter kampen. At resultatene av jobben jeg gjorde var synlige, motiverte meg veldig, sier Flyvholm.

Da praksisperioden hans var over, var Nest-Sotras sponsorbudsjett nærmest doblet. Nest hentet ham derfor tilbake i tre måneder sesongen etter.

Ved hjelp av spillersigneringer som kom som et resultat av de nye sponsorinntektene, rykket Nest-Sotra opp i 2013. Da hadde Flyvholm forlatt klubben for andre gang. Han trodde hans tid i Nest var over for godt.

Les også

Derfor ga Norling tidenes lengste manneklem til Skarsfjord

Men 1. januar 2014 ble han vekket tidlig av en telefon. Det var Nests daværende styreleder, Espen Strømme, som tilbød ham den ledige jobben som daglig leder. Som 27-åring ble han ansvarlig for en av Norges 32 beste klubber.

— Nest-Sotra og jeg var på samme stadium da de ansatte meg som leder. Nest var ferske på dette nivået, og jeg var det samme. Vi lærte oss ting sammen. Jeg er ingen ekspert på verken økonomi, fotball eller spillerlogistikk, men jeg kom med vilje og pågangsmot, akkurat som Nest, sier Flyvholm, som ikke lenger har tid til å ta like mange telefoner.

Handler med hjertet

Han sier at han har forelsket seg i klubben. Strilekulturen, som han en gang ikke forsto, har han ikke bare blitt en del av, men også omfavnet.

— Jeg satt en gang på en bar i Bergen, hvor noen bergensere slengte dritt om striler, og jeg, som danske, følte meg fornærmet. Det forteller litt om hvor langt det har gått, sier han og ler.

Felles for både ham og strilene, mener han, er at de handler med hjertet. Noe han mener er mangelvare i dagens toppfotball.

— Vi har ingen businessmodeller, vi skriver ikke lange strategiplaner og vi setter ikke opp grafer på en tavle og analyserer alt mulig. Hva hjelper det? Vi gjør det vi føler for. Nest-Sotra er annerledes, og det må vi holde fast ved. Vi er noen raringer.

- Etter at styret sparket Schjønberg, har dere blitt kritisert for å være amatørmessige. Hva tenker du om det?

— Det er naturlig at folk setter spørsmålstegn ved vår profesjonalitet, vi har jo ikke vært i toppfotballen lenge. Vi ønsker å bli mer profesjonelle og har fortsatt en del å lære, men samtidig er det viktig at vi handler med hjertet. Selv om vi ikke jobber som alle andre, betyr ikke det at vi er amatører. De som kritiserer oss får ta turen ut hit å se hva vi holder på med. Jeg har ikke sett dem.

Ledertalent

- Du kunne ikke ha jobbet for en storklubb?

— Det som er motiverende er å få til mye ut av lite. Jeg har ikke kommet hit for å jobbe i Brann, for å si det sånn. Jeg ser ikke for meg en stor karriere i fotballen, sier Flyvholm.

Godset-trener Nielsen mener at 27-åringen hadde vært til nytte for samtlige klubber i eliteserien.

— For meg er han helt klart blant de aller største fotballedertalentene i Skandinavia. Så lenge han får gjøre ting på sin måte, så kommer han til å flytte på seg, sier Nielsen.

Det er ikke Flyvholms plan. Han har i ekte strileånd begynt å pusse opp en tresnekke. Ambisjonene hans er å få den ferdig, og å sette Nest-Sotra på kartet.

— Jeg vil at vi skal være Norges svar på den tyske klubben St. Pauli, den irriterende lillebroren til Brann. Jeg vil at vi skal være piratene, vikingene, strilene som spenner litt bein for de andre, og gjør ting på vår måte, sier han.

Med seier lørdag vil de ikke bare spenne bein på Brann, de vil gi dem en skikkelig sklitakling. Men det er helt i tråd med strilenes mentalitet, også de strilene som snakker dansk.

Publisert: