Bolt-seieren som fikk verden til å juble: - Han er helt unik

For en mann! En måned etter at han startet sesongen tok Usain Bolt VM-gullet på 100 meter.

GULL OG SØLV: Justin Gatlin fortviler etter at han tapte VM-gullet til Usain Bolt (t.h) på oppløpet. Foto: Reuters

  • Fredrik Saltbones
  • Sindre Trygsland
  • Arne Hole
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

BEIJING/OSLO (Aftenposten): Med tiden 9,79 sikret Bolt sitt tredje VM-gull på 100 meter.

En stor seier for Bolt, men en enda større seier for friidretten.

Slik kan 100-meterfinalen oppsummeres – omtalt som kampen mellom den gode og den onde. Og som i eventyret vant det gode. Den aldri dopingtatte Usain Bolt slo den to ganger dopingtatte Justin Gatlin.

Bolt: — Betyr utrolig mye

– Dette betyr mer enn noe annet for meg. Jeg var ikke på mitt beste og fomlet litt. Men jeg har hatt en trøblete sesong og var litt rusten, sier Bolt.

– Gatlin er ikke vant til at noen ligger ved siden av ham på slutten. Da jeg var på høyde med ham før mål og tittet bort på ham, kjente jeg at jeg hadde det, sier verdensmesteren.

Justin Gatlin lignet «a million dollar man» etter forsøk og semifinale, men taklet ikke presset da Bolt kom opp på siden av ham i innspurten.

Amerikaneren holdt nesten på å snuble – akkurat som Bolt i semifinalen – og stabbingen på de siste meterne kostet ham seieren.

Det ble en utrolig jevn 100 meter-finale. Usain Bolt i bane 5 slo Justin Gatlin i bane 7 med få centimeter. Foto: Reuters

– Bolt luker bort alle feilene fra de foregående løpene og leverer årsbeste når det gjelder som mest. Han er helt unik, sier NRKs kommentator Jann Post om 29-åringen.

Gatlin ble for utålmodig

Justin Gatlin ledet løpet frem til det gjensto få meter, men helt på slutten snek Usain Bolt seg foran.

– Gatlin hadde det jo helt til de siste meterne, men han blir utålmodig. Gatlin vil litt for mye, og han bukker litt under for presset her, sier NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

– Usain Bolt sto her overfor sin største utfordring i karrièren. På toppen av det hele hadde han byrden av å "skulle redde sporten" på sine skuldre. Det betyr at det var et betydelig press på ham. Og derfor må jeg gi ham utrolig mye ros for gjennomføringen, sier Michael Johnson, tidligere 400 meter-løper, og nå ekspert for BBC.

— Han ble utfordret her mer enn noen gang tidligere i karrieren. I tillegg til byrden med å skulle "redde sporten", var det litt av et press han hadde. Jeg må gi ham veldig mye kredit for den forestillingen, sa Johnson.

Les også

Nesten fiasko for Bolt

Bronsen gikk til Tryvon Brommel og den canadiske kometen André De Grasse, som sjokkerte med 9,75 tidligere i år – i en medvind så vidt over tillatt. Både han og det andre stjerneskuddet, Tryvon Brommel, løp på 9,92. Med seieren tok Bolt sitt niende VM-gull – og ingen har flere. Men aldri har han slitt så mye for det edleste metallet. Da han tok sitt første VM-gull i Berlin i 2009 satte han verdensrekord med 9,58 og var 13/100 foran Tyson Gay. I 2011 ble han disket på grunn av tyvstart, mens han i Moskva 2013 vant på 9,77 – 8/100 foran Justin Gatlin.

I semifinalen hadde verdensrekordholderen trøbbel, og det gikk et gisp gjennom publikum da han holdt på å snuble helt i begynnelsen. Men Bolt holdt seg på beina, og med tiden 9,96 ble han klar for finalen.

Justin Gatlin var på forhånd regnet som den store favoritten. I semifinalen løp han på imponerende 9,77 med 0,4 m/s i medvind.

Les også

Bolt mot Gatlin er den godes kamp mot den onde

Lettet IAAF-president

Den nyvalgte IAAF-presidenten Sebastian Coe uttalte i forrrige uke at det var litt kvalmende å tenke på at den dobbelt dopingtatte Gatlin kunne ta VM-gullet.

Andre har gått så langt som å si at det var friidrettens fremtid og troverdighet som sto på spill. Gatlin har prøvd å forsvare seg med at han har sonet sin straff, men blir stadig minnet på fortiden.

Nå tilhører fremtiden friidretten.

Og Usain Bolt litt til?

I alle fall til OL i Rio neste år.

Slik endte finalen på 100 meter for menn:

1. Usain Bolt 9,79

2. Justin Gatlin 9,80

3. Trayvon Bromell 9,92

3. Andre De Grasse 9,92

5. Mike Rodgers 9,94

6. Tyson Gay 10,00

7. Asafa Powell 10,00

8. Jimmy Vicaut 10,00

9. Bingtian Su 10, 06

Saken oppdateres

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Den store elsparke­sykkel­testen: Én klar vinner

BT har testet byens elsparkesykler. Dette ble resultatet.

Mest lest akkurat nå

  1. Ti meldinger om russebråk, men politiet skryter

  2. Nå er de bakerst i vaksinekøen

  3. Han var brannmann og fikk kreft. Nå nektes han erstatning som andre kolleger har fått.

  4. Russ deler bilder av fulle busser: – Akkurat dette vi vil unngå

  5. Liv-Monica kunne knapt fatte det. Alt var klappet og klart. Så forsvant forloveden.

  6. Kvinne (18) påkjørt etter russefest – fraktet til sykehus