TIL-sjef Astrid (50) debuterte på landslaget som 17-åring. Nå hjelper hun et av byens nye elitelag mot toppen.

På Alfheim blåser det godt rundt TIL om dagen. Det stopper ikke Astrid Strandbu fra å bidra på andre fronter.

TRAVEL: Astrid Strandbu i Tromsøhallen lørdag ettermiddag for å følge BKTs kvinnelag i serieåpningen. Håkon Steinmo

Harstadværingen Strandbu er blitt en av landets mektigste idrettskvinner. Årsaken er at hun tidligere i år ble valgt inn som styremedlem i Norges idrettsforbund for fire år. Det kommer på toppen av det tidkrevende vervet som styreleder i TIL Holding AS, nestleder i Tromsø Idrettslag, samt hennes sivile jobb på universitetet.

Lørdag ettermiddag var hun imidlertid å se i Tromsøhallen som lagleder for BK Tromsøs kvinnelag som spilte sin første kamp i eliteserien etter opprykket i vår. Et oppgjør som endte med 1–3-tap for BK Tromsø, som representerer byen på toppnivå for første gang siden 2010.

– Hvordan får du tid til alt?

– Jeg håper jeg kan se tilbake og ikke angre på at jeg gjorde for mye, men det tror jeg ikke. Jeg er blitt spurt om å være med på mye, og har sagt ja. Dette gjør at jeg ikke kan være så tett på BKTs damelag som jeg kunne vært om det var mitt eneste idrettsengasjement, sier Strandbu til iTromsø.

For hun legger ikke skjul på at engasjementet i TIL er det som tar mest tid om dagen. Klubben har hatt en utfordrende høst, og ligger i nedrykksstriden.

– I TIL har vi mange utfordringer når det kommer til økonomi, sport, forholdet mellom topp og bredde, samt at vi nå er blitt en kvalitetsklubb. Alle disse elementene som man jobber med i en så stor klubb som TIL, er krevende, sier Strandbu.

– Jeg er også i startfasen av det fireårige vervet i idrettsstyret som kommer til å vokse.

– Fotballen er profesjonalisert og jålete

Overgangen fra å være i det familiære volleyballmiljøet er merkbart for Strandbu, som fra hun var 17 til 25 år spilte for Harstad på toppnivå. Der fikk hun med seg både to cupfinalegull og 55 landskamper. Og allerede som 17-åring debuterte hun på landslaget. Hun feiret 18-årsdagen sin på ei internasjonal turnering i Tyrkia.

– Det er store forskjeller mellom de ulike idrettene. Fotballen er så profesjonalisert, og på mange måter litt jålete. Og du ser hvordan jeg går kledd her som lagleder for BKT damer, kontra i losjene på Alfheim. Det blir to forskjellige verdener, og to forskjellige måter å drive idrett på, sier Strandbu ikledd en blå BK Tromsø-genser med sponsorlogoer på.

– Kobler du av når du er her?

– Hvis jeg identifiserer meg med hva jentene her gjør, kan også de oppleve et stort press. De er ikke profesjonelle som trenerne og spillerne på Alfheim, men de vil masse med idretten sin. Også de vil vinne og bli bedre. Men det som skjer i en volleyballkamp påvirker ikke millioner av kroner slik resultatene på Alfheim gjør, sier Strandbu åpenhjertig.

Hun ga seg som relativt ung utøver i en alder av 25 år. Et halvt års comeback i eliteserien for Tromsø i 2007 er unntaket.

– Å være toppidrettsutøver er tøffe saker. Jeg tok utdanning ved siden, og valgte å spille fire år i Harstad selv om jeg bodde og studerte i Tromsø. De siste to årene trente jeg med Brøstadbotns herrer som spilte i Eliteserien. Å være rundt et herrelag på toppnivå ga meg en erfaring jeg kan dele med jentene, men som jeg også får nytte av i TIL.

For Strandbu ble opplevelsen i serieåpningen ekstra spesiell med tanke på at tre av Tromsøs unge spillere er jenter hun har fulgt opp siden de var fem år. Blant annet sin egen datter Regine Solberg Strandbu. Sin egen rolle rundt laget beskriver hun som samtalepartner for hovedtrener Morten Østrem, samt at hun rigger til spillermøter med kvelds eller middag hjemme.

– I førstesekseren er det tre jenter jeg har fulgt tett. Å se dem spille er utrolig artig etter at de har hatt så mye av oppveksten sin sammen, sier Strandbu om Marte Danielsen, Nikoline Rinde og Regine Solberg Strandbu.

Drømmestart rakk ikke inn

BKT fikk en drømmestart mot forrige sesongs cupfinalist fra Rogaland. Første sett ble vunnet til stor jubel fra hjemmepublikum med 25–21.

Dessverre for BKT-kvinnene kjapt ned på jorda, og tapte både andre og tredje sett ganske klart med 12–21. Dermed ble det fjerde settet avgjørende. Der viste igjen bortelaget sin overlegenhet, og vant 15–25.

Kaptein Nikoline Rinde i aksjon for BK Tromsø lørdag. Håkon Steinmo

– De fikk kjenne litt på nivået da de vant førstesettet. Det er en kul følelse som de må ta med seg. Randaberg har totalt sett mer trykk i sine angrep, men dette er absolutt noe å bygge videre på, mener Strandbu.

Kaptein Nikoline Rinde var BKTs beste spiller, og hadde totalt 17 poeng. Hun lot seg ikke skremme av nivået.

– Jeg er glad for at vi er oppe, og at vi får slik motstand. Til uka skal vi ha en cupkamp mot Øksil før det er elitekamp igjen om to uker, sier Rinde til iTromsø.