Brann-topp bekrefter: Klubben håper å tjene 10 millioner kroner på Stadion-utbyggingen

– Gevinsten ved dette prosjektet ligger først og fremst i at vi får ny tribune, sier styremedlem i SK Brann.

Publisert Publisert

BYGGEGJENGEN: Styremedlem Birger Grevstad (til v.), styreformann Eivind Lunde og daglig leder Vibeke Johannesen på Brann Stadion. I bakgrunnen ligger langsiden fra 1930-tallet som skal ombygges. Foto: Rune Sævig

  • Øystein Vik
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Brann jobber med en massiv utbygging på Stadion der den ene langsiden skal gjennomgå en total fornyelse. Planen er å bygge rundt 300 studentboliger inne i Stadion, og samtidig få en helt ny tribune med topp moderne fasiliteter.

Konseptet er at Brann skal bygge studentboliger og ny tribune, og så selge boligene til studentsamskipnaden – som nå heter «Sammen». Som BT tidligere har skrevet ligger det et inntektspotensial på maksimalt 281,6 millioner kroner når Brann skal selge studentboligene. Men dette regnestykket var basert på at Brann skulle lage 352 leiligheter og selge dem for 800.000 kroner pr. stykk. Nå ligger det an til at Brann ikke kommer til å bygge så mange leiligheter likevel.

Les også

Branns talentbruk er på bunn i Europa. Treneren skylder på dårlig økonomi.

Overskudd i nytt bygg

Om utbyggingen av studentboligene vil skje eller ikke, skal avgjøres på et ekstraordinært årsmøte i Brann før jul. Et viktig punkt for medlemmene i klubben vil opplagt være hvor mye Brann kan tjene på utbyggingen.

– Det ligger et håp om at vi kan tjene ti millioner kroner. Da vil vi være fornøyde. Men jeg er en fornuftig herremann. Vi får se når vi har gått over kontraktene enda en gang hva som er de siste tallene, sier Birger Grevstad, styremedlem i SK Brann.

Grevstad sier at klubbens viktigste overskudd i utbyggingsprosessen ligger i å få en helt ny langside.

– I stedet for mye cash, så får vi overskudd i et nytt bygg som er av 2020-modell. Det er mye usikkerhet rundt den eksisterende tribunen og den krever vedlikehold. Med en ny tribune får vi et bygg som holder TEK 10-standard (moderne byggeforskrifter), nytt vrimleområde, nye garderober og nye fasiliteter for utviklingsavdelingen og Brann-akademiet, sier Grevstad.

– Alt kan ikke måles i cash

Ved utgangen av 2016 hadde Brann en langsiktig gjeld på 160 millioner kroner.

– Det er for mye å håpe på at vi kan betale mye ned på gjelden. Alt kan ikke måles i cash. Men egenkapitalen vår vil bli bedre når vi får et anlegg som blir mer verdt, sier Grevstad.

Ved starten av denne uken fikk Brann gode nyheter. Fylkesmannens innsigelser mot Stadion-prosjektet var trukket. Nå er det Bergen kommune som skal behandle saken. Til slutt er det bystyret i Bergen som må gi sin godkjenning.

Men ved siden av de offentlige godkjenningene som trengs, skal også medlemmene si sitt. For at utbyggingen skal skje, må minst halvparten av dem som stiller på det ekstraordinære årsmøtet, si ja. Ved siden av økonomi, blir utseende på Stadion viktig.

NY LANGSIDE: Slik kan den nye langsiden på Brann Stadion bli seende ut. Foto: Og arkitekter

– Vi har vært i den heldige situasjon at mange av våre medlemmer reiser rundt i Europa for å se fotball. Mange har gitt oss konstruktive innspill om hvordan vår nye tribune bør se ut, og hvordan vi kan bruke erfaringer fra andre, sier Eivind Lunde, styreformann i Brann.

Folk har vært opptatt av at Stadion skal være tett og intimt, at tribunen må komme nær gressmatten og at det må bygges slik at lyden fra fansen under kamp blir tatt vare på.

I tillegg går ønskene på at leilighetene i minst mulig grad må synes under kamp. Dette skal løses ved at et forheng trekkes for vinduene ut mot Stadion når det er kamp, eller når lag skal ha lukket trening.

– Ingen ønsker at Stadion skal se ut som en boligblokk, sier Lunde.

Derfor økes ikke kapasiteten

Branns tilskuerkapasitet er i dag 17.686. På den søndre langsiden, som er aktuell for ombygging, er det 4553 sitteplasser, fem rullestolplasser og 500 ståplasser.

– Vi ønsker å ha noenlunde samme kapasitet som i dag, i overkant av 17.000. Vi ønsker ikke en reduksjon, men vi ser ikke noen verdi i å bygge et for stort stadion heller. Mange har sagt vi burde ha plass til 22.000, men det vil tynge investeringsbudsjettet for mye, og setene skal fylles. Regnestykket henger ikke sammen, sier Lunde og viser til at det bare var i årene rundt gullet i 2007 at Brann har hatt noe i nærheten av kapasitetsproblemer.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Skaanes sier nei til Brann

  2. Karadas’ rutinerte vanntriks skaper latter

  3. Branns talentbruk er på bunn i Europa. Treneren skylder på dårlig økonomi.

  4. Brann-børsen: «Som en sibirsk tiger»

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering
  1. Eliteserien
  2. SK Brann