Her ler de av norske barneidrettsregler

Rektoren ved Idrettsskole nr. 1 i Sotsji trekker på smilebåndet. Har han har akkurat fått en innføring i norske barneidrettsregler.

Publisert Publisert

Trener Oleg Titov underviser Elizaveta Pasjenko i turn her på Idrettsskole nr. 1 i Sotsji. Foto: DAN PETTER NEEGAARD

  • Kurt B.M. Haugli
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

SOTSJI (Aftenposten): Fotball på gresset, friidrett på løpebanen, tennis i hallen og turn i gymsalen. Det er unger overalt denne ettermiddagen på skolen i sentrum av Sotsji.

Lokalene var nye i 2011. Skolen er uavhengig av idrettslag og skoleverk, men drives av Sotsji kommune. Rektor Madeljan har rundt 30 heltidsansatte trener på lønningslisten.

Idrettsskole nr. 1 er et eldorado for barne— og ungdomsidrett. Entusiasmen og idrettsgleden er minst like intens som på Ekebergsletta en uke i august, som på fotballøkker og i idrettshaller over hele Norge. Men prinsippene for hvordan barneidrett drives er ikke helt de samme. 10 år gamle Nikitina Ljuba trener frittstående i turnhallen under ledelse av sin trener Svetlana Korotkova og koreograf Svetlana Apazova.

Nikitina Ljuba er 10 år, men svært ambisiøs. Hun drømmer om OL. Foto: Dan P. Neegaard

Rektor Madeljan viser oss rundt og i det han kommer inn i turnhallen blir han møtt av et høyt og tydelig: «God ettermiddag rektor!» av de 10–15 turnéjentene. Nikitna Ljuba har allerede stor konkurranseerfaring og trolig langt flere treningstimer enn jevnaldrende i Norge.– Jeg teller ikke treningstimer, sier hun.

Hun er en av idrettsskolens talentfull turnere. Hun kommer lydig når hennes trener Svetlana Korotkova ber henne hilse på en besøkende norsk journalist. Hun stiller seg om med en turners rette rygg og fotstillingen som om hun nettopp vil overbevise dommerne at hun står fjellstøtt etter å ha hoppet ned fra bommen.

Nikitina Ljuba har trent siden hun var seks år gammel. Hun har konkurrert siden hun var syv. Vi spør om hvordan det er å tape i konkurranser.

– Da starter jeg med å tenke på hva som gikk galt, sier hun uten å nøle.

Trener Korotkova kan fortelle om konkurranser med mye gråt og fortvilelse når de unge talentene ikke får det helt til.

Les også

Alexander Kristoff fikk folkets pris: - Bærer ikke nag til juryen

Barneidrett på russisk

Unge Nikitina Ljuba driver sin idrett på en måte som ville vært utenkelig i Norge. Norges Idrettsforbund har regler for barneidrett. Så lenge barna ikke har fylt 13 år er det leken og gleden over å drive idrett som står i høysetet. Det er ikke tillatt å rangere, lage resultatlister eller tabeller for barn og unge som er under 11 år.

Dette er fremmede tanker for rektor Alexander Madeljan. Det er faktisk et system som er så vanskelig at han knapt hadde tenkt tanken før han fikk det presentert av Aftenposten.

– Dersom ungene ikke blir rangert, hvordan kan man da vite hvem som er best, spør han.

Les også

Putin har varslet at han vil hylle sjakkongen Carlsen

Nordmenn er invitert

Han legger høflig til at han ikke helt skjønner hva som er grunnlaget for et slikt regelverk. Vi spør ham om han kunne tenke seg norske regler ved sin skole, eller i russisk idrett for den del.

– He-he-he. Nei, men nordmenn er velkommen til å studere våre erfaringer. I alle idretter er det konkurranse mellom utøverne. For meg er hovedideen med sport å delta i konkurranser for å oppnå resultater. Du må være i utvikling hele tiden. Hvis barn ikke konkurrerer, vil de ikke prøve å oppnå bedre resultater, forteller han.

Rektor Alexander Madeljan. Foto: DAN PETTER NEEGAARD

Rektoren har også et konstant resultatkrav hengende over seg.Det handler ikke bare om å få budsjettene til å gå i null. Det handler om hva hans elever presterer i konkurranser. Han viser oss stolt premieskapene som er sentralt plassert i foajeen på skolen. Det er tøff konkurranse mellom de 111 idrettsskolene i Krasnodar-regionen

– På slutten av hvert år blir resultatene til alle idrettsskolene i regionen publisert offentlig. Vi må prestere, sier Madeljan.

For å kunne prestere har med seg rundt 30 fast ansatte trenere. Det er disse som sjal hjelpe Idrettsskole nr. 1 til å bli en enerskole også resultatmessig i regionen. Derfor er det ikke alltid turntrener Svetlana Korotkova oppfordrer alle som har lyst til å drive med turn, til å fortsette.

– Jeg sier aldri til et barn at hun bør slutte. Men jeg oppfordrer de heller ikke til å fortsette, sier Korotkova med et skjevt smil.

Masseidrett også viktig

Det skal sies at det ikke bare handler om toppidrett og produksjon av enere på skolen til rektor Madeljan.

– Vi har grupper som er åpne for alle barn hvor hovedmålet er å gi dem en bedre fysisk form. Vi kaller det masseidrettsgrupper. Masseidretten er ett av hovedmålene våre sammen med å skape toppidrettsutøvere, forteller rektoren.

Når ungene begynner å trene på skolen, er det mest snakk om lek og moro. Men det blir fort alvor. Etter ett år på skolen begynner de å konkurrere mot utøvere fra de andre skoler i Sotsji. Etter tre år, eller fem år, avhengig av hvor gode utøverne er, deltar de i regionale og nasjonale konkurranser.

Trener Svetlana Korotkova og Lolita Britikova. Foto: DAN PETTER NEEGAARD

Dersom talentet er stort nok og resultatene er gode nok, blir de sendt til de regionale olympiske skolene. Skoler som er opprettet for å utvikle utøvere i verdensklassen.– I tennis, som er min sport, begynner ungene å trene i syvårsalderen. Deretter begynner de i nasjonale konkurranser fra rundt niårsaldere, forteller Madeljan.

Drømmene er de samme

Uansett system og organisering av idretten, er drømmene som ungene har de samme både i Norge og USA.

10-åringen Nikitina Ljuba har klare mål for de lange timene i turnhallen under Svetlana Korotkovas ledelse.

– Jeg vil bli bedre slik at jeg ikke bare får konkurrere i Russland, men også utenfor landet. OL er den store drømmen, sier hun beskjedent, men bestemt.

Fakta

Idrettsskole nr. 1 i Sotsji

Har 1040 elever i alder fra 5 til 20 år

Driver ikke annen undervisning enn idrett. Barna går også på tradisjonell skole

Ca. 30 trenere ansatt på heltid

Det koster ingenting å trene ved skolen

Idretter: Fotball, friidrett, tennis, turn, karate, taekwondo, bryting, sykling.

Skolen har fotballbane med løpebaner og friidrettsutstyr, to idrettshaller, vektrom og tennisbaner.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kalla: - Jeg har ikke noe å gjøre i VM

  2. Kjendisene hyller Weng etter tårevått intervju