Maren Lundby bare smilte da hun kom på pallen

21-åringen fra Kolbukameratene ble nummer tre for andre gang i karrieren.

Publisert Publisert

ENDELIG: Maren Lundby jubler etter å ha hoppet ned til tredjeplass verdenscuprennet i normalbakken i Lysgårsdbakken på Lillehammer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • Mette Bugge
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hun har holdt på så lenge, selv om hun er ung. Allerede 14 år gammel i 2009 deltok ungjenta i VM i Liberec i Tsjekkia. Den gangen tok Anette Sagen den første, og hittil eneste individuelle VM-medaljen. I siste VM i Falun var både Maren og Line Jahr med på mixed-laget som tok sølv sammen med Anders Bardal og Rune Velta.

Nå var det Lundbys tur etter hard jobbing i flere år. Hun lå på 4.-plass etter første omgang, men hoppet seg til pallens tredje trinn. Japanske Sara Takanashi vant suverent foran slovenske Maja Vtic. Line Jahr kom på 22. plass.

Takanashi er en storhet i denne idretten. Hun sto på pallen for 31. gang i verdenscupen.

— Jeg ble veldig overrasket over tredjeplassen. Jeg hoppet til den grønne streken i bakken, og så at hun bak meg ikke klarte det, forteller Lundby til Aftenposten.

Hun har vært på verdenscuppallen to ganger tidligere, med 2.plass som best.

— Jeg har bare smilt hele tiden siden det skjedde. Dette er en deilig følelse, sier hun til Aftenposten.

Les også

Disse to utgjør hele landslaget: - Nå er det oss mot mot resten av verden

Les også

Anders Jacobsen tilbake hos NRK

Landslag med kun to

Hun og Line Jahr er de to eneste som utgjør A-landslaget i dag. Anette Sagen er ute, og dette var også første verdenscupplassering etter at Sagens storhetsperiode var over.

For norsk hoppsport betyr resultatet mye, forteller sportssjef Clas Brede Bråthen.

— Jentene fikk en dårlig verdenscupsesong i fjor, så dårlig at NRK valgte å ta dem av skjermen i enkelte renn. Det var selvsagt trist, men slik er mediehverdagen i dag, og det må vi bare forholde oss til. Men jeg tror ikke det skjer igjen, sier Bråthen.

Han vet at trener Christian Meyers jenter har jobbet veldig bra.

— Maren er en veldig dyktig utøver på alle mulige måter. Nå kan hun bruke dette resultatet til å kjenne på hva hun har gjort nå som fungerer. Hun har ikke klart å stabilisere seg på et godt nivå. Nå har hun fått en start på sesongen som hun kan ta med seg allerede til rennene neste helg.

Lundby selv likte at det nettopp var på Lillehammer at hun brøt akkurat den barrieren. Det er der hun bor og trener.

— Og det var så fintat familie, venner og sponsorervar der. Det betyr også mye.

Hun og Line Jahr har trent endel sammen med herrene denne sesongen, vært på samling med dem og fått inspirasjon.

— Men det aller viktigste er at vi har tatt tak i teknikken og fått bedre kontroll. Nå satser jeg på flere pallplasser i vinter.

Les også

Gleden forsvant for hoppkometen: - Jeg følte at jeg mistet meg selv

Gir trygghet i laget

— Jeg og alle de andre på laget synes det er godt å få en slik start. Det gir trygghet, ikke bare for Maren, men også for Line, som hopper på samme nivå. Det at Line ikke fikk hoppet sitt ut i meter i dag, kaller jeg et arbeidsuhell, sier landslagstrener Christian Meyer.

Han opplyser at jentene ved inngangen til denne sesongen har hatt god hjelp av Olympiatoppens Steinar Braaten i Trondheim. Der har jentene vært på tekniske tester, evaluert og satt seg nye arbeidsmål.

— Tanken bak det er at utøverne skal bli selvstendige og mer bevisste på hva de holder på med. Vi jobber etter samme lest som det guttene gjør.

Publisert
  1. Hopp