Steffen Landros nye rike

Steffen Landro forteller om sin store drøm. Om trenden i norsk fotball han mener er helt feil. Og om hvorfor han synes trenere burde få sparken oftere.

Steffen Landro trives godt i Sandnes Ulf. Han og klubben har fått en solid start på sesongen.
 • Mats Haugland
Publisert Publisert

SANDNES: Steffen Landro retter på capsen og åpner døren. Han må bare smile av synet som møter ham. 6046 lyseblå og hvite seter bader i sol. Sandnes Ulfs nye storstue er et mektig skue.

– Det er en fantastisk arbeidsplass og en utrolig bra klubb, sier Landro.

Strilen tok over Sandnes Ulf foran årets sesong. Med ny stadion og ny trener skulle en ny æra begynne. Så kom koronaviruset. Drøssevis med skader på viktige spillere. Elendige resultater i treningskampene. Landro har likevel aldri tvilt.

– Det har gått litt over forventet. Vi er helt i begynnelsen på prosjektet, og det skal bare bli bedre, sier han om sesongstarten. Sandnes Ulf ligger på opprykkskvalik etter ti kamper.

– Jeg har alltid sett et enormt potensial i Sandnes Ulf. Da de kom på banen, var det slik at jeg tidlig hadde sett meg ut at dette var en perfekt match, sier Landro. Han har kontrakt ut 2021.

– Livredd for at det skal bli en hvilepute

Den tidligere Nest-Sotra-treneren lar blikket sveipe over det nye anlegget til 155 millioner kroner. Dette er noe annet enn Ågotnes.

– Forskjellen er egentlig ikke så stor. Jeg har jobbet med sultne spillere og et ambisiøst trenerapparat begge steder. Det handler om å gi alt for å vinne kamper, sier han og fortsetter:

– Utenom det er ikke størrelsen på klubbene sammenlignbar. I Nest var jeg den eneste fulltidsansatte, her er vi mange flere. Interessen er vanvittig mye større.

Les også

Dette har overrasket Sandnes Ulf-treneren etter den sterke starten

I treningskampene fikk de rundjuling, men etter at alvoret startet har Sandnes Ulf imponert så mye at selv offensive…

33-åringen tar en god slurk av en boks med lunken Urge. Det går noen av dem for dagen, innrømmer han.

– Jeg har vært livredd for at fasilitetene skal bli en hvilepute. Jeg har sett hvor ydmyk både folkene rundt meg og jeg selv blir når man har dårlige kår. Jeg har sett hvor mektige de prosessene er, når man aldri får noe gratis og må jobbe for hver eneste centimeter.

– Derfor har jeg vært veldig tydelig på det fra dag én: De fine fasilitetene gir oss ikke ett eneste ekstra poeng! Vi skal fremdeles jobbe hardest. Vi skal komme først og gå sist, sier Landro.

Øster Hus Arena åpnet i år, men det har foreløpig ikke vært lov med mer enn 200 tilskuere på Sandnes Ulfs nye stadion.

Den store Brann-drømmen

Som stril har Landro en stor drøm på sikt. Å stå på sidelinjen på Brann Stadion som trener for hjemmelaget.

– Brann er for meg som Manchester United er for Ole Gunnar Solskjær. Det er det høyeste jeg kan oppnå som fotballtrener, sier han.

Da Lars Arne Nilsen var ferdig i bergensklubben, ble han nevnt som en kandidat til den ledige jobben. Landro så på det som «helt urealistisk» at det skulle skje – av to grunner.

– For det første har jeg prosjektet mitt her i Sandnes Ulf og trives veldig godt med det. Jeg er akkurat der jeg skal være, dette er et perfekt sted for utviklingen min, sier han.

– For det andre er ikke Fotball-Norge kommet dit at de er opptatt av å finne sultne, unge og suksessrike trenere. Vi trenger at noen unge får sjansen og oppnår suksess, så vil andre klubber følge etter.

Les også

Endelig kjenner sjefen i Sandnes Ulf på den gode følelsen

Etter mektige 2–1 over topplaget Ranheim og tredjeplass på tabellen, våger klubbsjefen i Sandnes Ulf å kjenne på den…
– Nå har jeg en rettferdig sjanse på opprykk, og det har jeg aldri hatt før. Jeg har satt meg et mål om at innen to år så skal jeg få Sandnes Ulf opp i Eliteserien, sier Landro.

Helt gresk for Landro

Trenertalentets munn går som en motor nå.

– Her i Norge snakker vi om at du må ha erfaringen og tyngden for å trene visse klubber. For meg er det helt gresk! Hvis du har erfaring, så har du kunnskap om hvordan du skal komme med unnskyldninger på hvorfor ting ikke fungerer, sier han.

– Den eneste måten å takle motgang er å snu det til medgang. Det handler om å vinne fotballkamper. At du trenger så veldig mye erfaring for å snu en trend, det tror jeg ikke. Det er de samme folkene som får sparken om og om igjen. De har erfaring med å få sparken, men det er trenden i Norge nå. Den blir ikke snudd før noen tør å være den første.

Han peker på 1. divisjon, hvor situasjonen er totalt motsatt. Landro mener at talentfulle trenere er grunnen til at lag som KFUM, Grorud, Stjørdals-Blink og Øygarden har lag på nivå to i Norge, fremfor gamle storheter som eksempelvis Hødd, Fredrikstad og Bryne.

– Det er lag som egentlig ikke har noe der å gjøre. Det viser at den trenden Fotball-Norge er inne i nå, rett og slett er feil. Det er fremadstormende trenere som viser at de besitter en større kunnskap enn den eldre garden, sier Landro.

Les også

Kommentar: «Landros Sandnes Ulf har levert i overkant»

KOMMENTAR: Sandnes Ulf og trener Steffen Landros delmål, en plass blant de seks beste, lever i beste velgående, men det…

– Burde fått sparken oftere

På spørsmål om hva han synes om Branns trenervalg, svarer Landro slik:

– Det eneste jeg kan si er at Lars Arne gjorde en fantastisk jobb. Snakk om å gå med hevet hode ut av stadionporten! Han har løftet Brann fra de dypeste daler til toppen av norsk fotball. Han er en fyr jeg ser opp til og beundrer for det han har fått til, sier han.

Så kommer Sandnes Ulf-treneren med en brannfakkel.

– På generell basis, og nå snakker jeg overhodet ikke om Brann, synes jeg at trenere burde fått sparken oftere. Jeg tror nok at jeg er den eneste treneren i Norge som mener det.

– Hvorfor mener du det?

– Om man ikke ser en positiv utvikling, så er det treneren sin jobb å starte prosesser som administrasjonen, laget og byen tror på. Veldig mange setter seg fast, og så dør interessen ut. Da mener jeg at klubben må velge en retning som gjør at interessen i byen og laget går opp igjen.

Landro er stolt over jobben han fikk til med Nest-Sotra. Han tok laget fra nivå tre til kvalikplass i 1. divisjon.

«Nå får han kødden svi»

Steffen Landro taler janteloven midt imot. Han har ingen filter. Sier alltid det han mener. Snakker i store ord. Han er klar over at fallhøyden da også blir større.

– Jeg går høyt ut, men det er kalkulert. Jeg tror ikke folk kjøper den der nedsnakkingen av eget lag. At små ting er en bragd, at middels prestasjoner blir hyllet. Det er mye feighet for ikke å feile. Jeg liker å være litt mer ærlig i media enn mange andre.

Les også

Landro fyrer løs før Åsane-kampen: – Ingen som bryr seg om dem

Sandnes Ulf møter Åsane i neste kamp. Steffen Landro innrømmer at han er imponert over bergensklubben, men kommer…

Landro sier at han bevisst er såpass frittalende som han er.

– Vi er i underholdningsbransjen, vi skal skape overskrifter og interesse. Intervjuer som folk har hørt hundre ganger før, er lite treffende hos folket.

Noen ganger, som mot Åsane sist, liker han å melde litt og prøve å legge press på motstanderne.

– Vi er i en konkurransesituasjon. Jeg unner min klubb og meg selv suksess, og det går ofte ut over andre som må feile. De må klare seg selv uten min støtte og sympati. Det gjør også at mange smiler når jeg går på et tap, og tenker at «nå får han kødden svi».

Publisert

Les også

 1. Åsane på kvalikplass etter storseier: – Veldig imponerende

  Henrik Udahl kjemper om toppscorertittelen i førstedivisjon i sin første sesong i ligaen.
 2. Her gjør Branns kaptein som superstjernene

  Daniel Pedersen har tatt mate-drikken til Brann-garderoben.
 3. Brann-spiller koronasmittet

  Gilli Rólantsson har fått påvist covid-19.
 4. «Dette er spilleren den nye Brann-treneren må bruke tiden sin på»

  KOMMENTAR: At Daouda Bamba bommer, er Branns minste problem. Det er lagkameraten som er i trøbbel.

Mest lest

 1. Siste nytt fra skytingen i Oslo

 2. Følg politiets pressekonferanse om Oslo-terroren

 3. Kvinne med hunder savnet på Hardangervidda

 4. Nyheter direkte

 1. SK Brann
 2. Sandnes Ulf
 3. Steffen Landro
 4. Nest-Sotra
 5. Fotball 1. div