– Vi voksne setter barna i bås, vi finner opp regler for dem. La dem få lov til å leke!

Denne helgen jakter han på EM-gull i Stockholm. Men til vanlig trener Christian Berge 14-åringer i Elverum tre ganger i uken.

Berge og laget som han trener tre ganger i uken. Foto: Olav Olsen

 • Odd Inge Aas
 • Christian Skare Stendal
 • Olav Olsen (foto)
Publisert Publisert

ELVERUM/STOCKHOLM: – Vær så snill, nå har jeg sagt det så mange ganger! Når du kommer inn her, skal du slippe ballen videre der, sukker Christian Berge høyt.

Det er en sen desemberkveld i Elverumshallen, en uke før julaften. I bakhodet har han europamesterskapet i Norge og Sverige i januar. Berge vet lite om at han 38 dager senere, fredag 24. januar, skal han lede Norge mot Kroatia i en EM-semifinale i Stockholm.

Nå har han stått lenge med armene i kors og fulgt de lokale 14-åringene nøye. Blikket er like intenst som om det var A-landslaget hans som løp der med klister på hendene.

Det tar ikke lang tid før han er misfornøyd igjen. Denne gangen er det forsvarsspillet.

– Hva er det du gjør!? Kantspilleren er din, sier Berge.

Christian Berge finner mye glede i å være sammen med 14-åringene i Elverum. Foto: Olav Olsen

Tre kvelder i uken er han er sammen med sønnen Emre Kristoffer og kompisene hans. Det startet med 15–16 gutter. Nå er de nesten 30.

Landslagssjefen, som denne uken jakter tidenes første norske herregull i Stockholm, elsker disse øktene sammen med neste generasjons håndballspillere. Han liker å se stegene de tar, hva de har lyst til å bli og innsatsen tenåringene legger ned.

– Fokus nå, fokus! Eller så dropper vi det bare, kan Berge bryte ut.

Guttene har holdt på i 70 minutter, men det er fortsatt 20 igjen.

De ivrigste på laget har opp mot ni økter i uken. Tre av dem er felles, resten frivillig. Det har aldri vært snakk om å toppe laget. Har du lyst, møter opp og følger reglene, er du velkommen uavhengig av nivå.

Betyr det at han ikke håper eller tror at dette er måten å skape gode håndballspillere på?

Denne helgen jakter Christian Berge og det norske landslaget gull i Stockholm. Foto: Olav Olsen

På ingen måte.

Men han tror det er den beste måten å få frem en ny Sander Sagosen, stjernespilleren som er det beste argumentet for at den norske gulldrømmen endelig skal gå i oppfyllelse.

Vinner Norge mot Kroatia fredag, blir det finale mot Spania eller Slovenia søndag.

Les også

Her bløffet Norges trener og spilte under falskt navn. Nå er han tilbake.

Norges trener vokste nærmest opp i Nidarøhallen i Trondheim. Søndag står han overfor en av sine største utfordringer…

Det mangler ikke på innlevelse når Berge leder Norge i EM. Foto: Vidar Ruud

Ingen tidlig spesialisering

For Berge er den drømmen så sterk at han i fjor skrev under en kontrakt som binder ham til landslaget helt frem til 2025. Han bruker store deler av døgnet på å finne ut hvordan det best kan skje. Kanskje er det derfor han får så mye glede igjen av å være sammen med ungdommene. Han får også muligheten til å lære bort håndball, slik han ser spillet.

– Jeg er en detaljfrik, så de må nok ha en viss interesse for spillet. Hvis ikke kan det bli litt kjedelig, sier han om sine unge elever.

Så langt har han lagt lite vekt på det taktiske. Kampene bryr han seg heller ikke så mye om.

Det er verdt å lytte når landslagstreneren taler, også for unge håpefulle. Foto: Olav Olsen

– Jeg tror ikke de blir bedre spillere av å vinne turneringer. De blir bedre spillere hvis de er fokuserte på trening og gjør jobben der. Kamp er en gulrot å glede seg til, ikke noe som skal ha et voldsomt konkurransepreg, sier Berge.

Han synes imidlertid det er viktig at treningene har noe av det. Ungene skal gjøre sitt beste. Det er 100 prosent som gjelder.

Berge vil ha vinnerinstinkt. Det betyr ikke at han gir tenåringene mange svar underveis i kampene.

– Jeg ønsker jo kreative spillere, og da tror jeg at de skal finne sin måte å løse ting på.

– Du er ikke ute etter å forme dem?

– Jeg tror ikke at spesialisering er veien å gå. Det er ikke vanskelig å få dem til å gjøre sånn som jeg vil, men da blir det stereotypt etter hvert. Det er ikke det jeg ønsker. Jeg vil ha en ny Sander Sagosen, en ny Gøran Johannessen, en ny superspiller. Om jeg gjør det på riktig måte, aner jeg ikke, for jeg vet ikke svaret ennå. Men det er iallfall moro.

Berge ledet Norge i tre EM-kamper i barndomsbyen Trondheim. Foto: Ole Martin Wold

Kan være sint og sur

Det er en enkel jobb å se hvem på et ungdomslag som skiller seg ut, hvem som er best her og nå. Men å si hvem som står igjen som den beste i et EM eller VM om ti år, det er mye mer vanskelig, mener Berge.

Han tror det blir den som finner mest glede i å trene og etter hvert konkurrere. Det handler om å komme på trening med glede og glimt i øyet. Likevel, tenåringene må være forberedt på at det ikke bare kommer ros fra treneren.

– Jeg kan være sint og sur noen ganger, for det er tøffe krav. De vet nøyaktig hva som gjelder. De er jo gutter, så de prøver å utfordre litt og pushe noen grenser. Det skal de gjøre, det er bare måten å bli eldre på, sier Berge.

Han ser også trenergjerningen som en del av det å danne unge menn og kvinner. Selv vokste han nærmest opp i Nidarøhallen i Trondheim. Det var stort sett der han var hver ettermiddag og kveld, det var der han fikk venner.

– Den sosialiseringen som foregår, er jo vel så viktig som utdannelsen av spillere, sier han.

Les også

Sagosen hyller Warholm: Slik svarer friidretts­esset

Sander Sagosen mener han har modnet det siste året, og gir mye av æren til Karsten Warholm og treneren Leif Olav Alnes.
 1. Det er blitt mye å juble for så langt ... Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

 2. ... kanskje blir det enda mer i finalehelgen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Vil ikke ha bare like mennesker

Berge har tidligere sagt at «hadde det ikke vært for oss voksne, ville ungene hatt det vanvittig moro».

Han er opptatt av å være en trener som ikke setter unødvendige bremser på de yngste.

– Vi voksne setter barna i bås, vi finner opp regler for dem. Vi sier veldig tidlig at «du blir god, du blir ikke god». La dem få lov til å leke og ha det artig!

Norges landslagstrener er engasjert. Han vil at det skal være et alvor i idretten. Det skal være seriøst og skikkelig opplegg, det er ingen fritidsklubb han driver. Samtidig, han understreker igjen at vi ofte ikke aner hvem som faktisk ender opp som landslagsspiller.

– Vi har ikke peiling, innrømmer treneren, som tror at kreativiteten kommer i mye større grad hvis voksne gir ungene frihet.

– Det er mye bedre enn om vi lager regler og båser, og sier «du skal inn i denne firkanten her». Det siste vi ønsker er jo å ha 17–18 like mennesker. Det vil ikke være bra for et lag, sier han.

14-åringene i Elverum har en god læremester. Foto: Olav Olsen

Denne helgen er det imidlertid helt andre ting han har i tankene. Norge er ubeseiret så langt i EM. Syv kamper har gitt syv seire, det ser veldig lovende ut. Nå venter en beintøff semifinale mot Kroatia.

– Nå skal vi virkelig trø til, det er nå det starter, sier Berge.

Det handler ikke lenger om lek og moro.

Nå er det gull som gjelder.

Publisert

Mest lest

 1. Nyheter direkte

 2. Kamelen nekter for ran: – Du har tatt ut tiltale. Det er ikke min jobb å gjøre jobben din enklere.

 3. Siste nytt om korona

 4. Næringsliv direkte

 1. Håndball
 2. Håndball-EM herrer 2020
 3. Christian Berge