Sist de møtte Byåsen i NM ble det stortap foran 60 tilskuere. Onsdagens oppgjør ble noe helt annet.

– Vi gjør noe riktig, sier Fana-spiller Sofie Norum.

Publisert Publisert

SEIER: Tre år etter stortapet for Byåsen i NM har mye endret seg for Celine Solstad t.v., Sofie Norum og Fana. Onsdag ble det seier i sluttminuttene. Foto: Joar Offerdal Vatlestad

  • Joar Offerdal Vatlestad

Fana – Byåsen 24–23 (13–12)

FANA ARENA: I 2016 tok 1.-divisjonslaget Fana imot Byåsen til cupoppgjør. Seksti tilskuere fikk med seg at bortelaget, som ble nummer fire i Eliteserien den sesongen, vant 23–35 i Slåtthaughallen.

Tre år seinere har mye endret seg for Fana. Laget er inne i sin andre sesong på Norges høyeste nivå, hvor de i snitt har over 800 tilskuere på hjemmekampene, som spilles i nye Fana Arena. På banen viste resultatet 24–23 til Fana.

– Vi ble noen størrelser for små sist, så det var gøy å ta dem denne gangen når man tenker tilbake på den kampen, sier Celine Solstad, som også spilte kampen i 2016.

  • Lest denne? Denne mannen får æren for at «fattige» Tertnes stadig kjemper i toppen

– Dette var stort

Fana er inne i sin andre sesong på det øverste nivået i Norge, og har kun fått med seg to poeng på sesongens første fire kamper. Onsdagens cupmotstander Byåsen sto på sin side med fire seiere av fire mulige.

Kampen om en kvartfinaleplass ble likevel spennende til siste sekund. Lagene fulgte hverandre tett hele kampen, men halvveis ut i andre omgang skaffet Byåsen seg et forsprang på stillingen 17–20.

Fana svarte og i kampens siste spilleminutt satte Christine Alver inn et underarmsskudd til 24–23. I andre enden vartet Sofie Grønlund opp med en strålende redning, som sikret Fana en kvartfinaleplass.

– Dette var stort. Vi bestemte oss for å ta kampen litt som den kom, roe ned og slippe oss litt løs. Det fungerte bra, sier Sofie Norum, som også spilte tilsvarende oppgjør i 2016.

VIDERE: Andrea Solstad og Fana slo Byåsen og er klare for kvartfinale i NM. Foto: Ørjan Deisz (Arkiv)

Større interesse

Kantspiller Norum har følgende forklaring på hva som har skjedd med Fana de siste tre årene:

– Vi gjør noe riktig. Vi har et ungt lag og en treningskultur som er veldig bra. Trenerteamet har troen på dem som er her. Vi er en gjeng som har spilt sammen lenge, og vi ser litt resultatet av det nå, sier Norum, som legger til at interessen for håndball i Fana har økt betraktelig i løpet av de fem årene hun har vært i klubben.

Som BT skrev forrige uke så har ikke Fana et budsjett som matcher resten av klubbene i Eliteserien, men klubben er nå klar for sin andre kvartfinale på to år.

– Vi ble feiet av banen i 2016, så ting har helt klart forandret seg. Vi har halet innpå, og kanskje kan vi gå forbi også, sier Fana-trener Erlend Lyssand.

Økt treningsmengde

Også treneren trekker frem treningskulturen som den viktigste årsaken til at Fana har gått opp en divisjon og fikk revansje i cupen mot Byåsen.

– Vi lesser på med trening og har et godt miljø. Spillerne er studenter, men er her og trener styrke klokken seks om morgenen. Etter skole er de tilbake og trener og ingen klager, sier Lyssand.

Nå skal Fana prøve å øke poengfangsten i serien.

– Vi skal kose oss i dag, men i morgen begynner vi å jobbe igjen, sier Norum.

Tertnes møtte Rælingen i Haukelandshallen, og vant til slutt komfortabelt 34–24. Dermed er begge lagene fra Bergen klare for kvartfinale.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – For menn sitter det nok langt inne å gi kontrollen til en dame

  2. Gilbert Koomsons tøffe sesong: – Jeg var mye bedre i fjor

  3. «Arena Nord er Trond Mohns største monument. Men det er ikke enkelt å få regnestykket til å gå opp.»

  4. Dette må til for at bergenseren skal være fornøyd med VM

  1. Håndball
  2. Fana IL
  3. NM