- Kan ikke utelukke korrupsjon i valget av sjakkpresident

Norges sjakkpresident ber europeiske sjakkforbund å våkne opp i åpent brev.

Jøran Aulin-Jansson gjorde det tidlig klart at han støttet Kasparov.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

I et åpent brev uttrykker Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson sin fortvilelse over at Putin-venn Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Etter en valgkamp preget av korrupsjonsanklager og syrlige stikk mellom kandidatene, vant Iljimzjinov frem og beseiret med det sjakklegenden Garry Kasparov.

Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som sjakkpresident med klar margin. Her på Tromså-olympiadens medaljeseremoni.

Aulin-Jansson gjorde det klart på et tidlig stadie at Norge støttet Kasparovs forsøk på å ende Iljumzjinovs 19-årige periode som sjakkpresident.— La meg starte mine kommentarer om valget ved å klargjøre at jeg ikke er en dårlig taper. Men jeg synes vi alle har blitt... vel ikke dårlige, men tapere uansett, skriver Aulin-Jansson i det åpne brevet, som først ble gjengitt av chess24.com.

- Våkn opp

Aulin-Jansson bruker skiskyting som et eksempel på en idrett sjakk har mye å lære av. Skiskyting tjener nemlig inn 20 millioner euro (rundt 160 millioner kroner) i året fra sponsorer, ifølge Aulin-Jansson. Nettopp å gjøre noe med sponsorenes manglende interesse for sjakk var en av Kasparovs fanesaker i valgkampen.

Aulin-Jansson uttrykker skuffelse over at så mange europeiske forbund stemte på Iljumzjinov.

Garry Kasparov var langt nede etter at han måtte akseptere nederlag i valgkampen.

— Selvfølgelig bør vi anta at de som faktisk stemte på herr Iljumzjinov for sjakkens beste, men det var ikke mer enn en håndfull av dem. Jeg kan ikke forstå hvordan andre delegater med glede ofrer sjakkens utvikling for egen gevinst, skriver Aulin-Jansson.- Korrupsjon og nepotisme er vanskelig å bevise. Jeg vill ikke spekulere i om hvorvidt dette skjedde eller ikke, men jeg kan ikke utelukke det, sier Aulin-Jansson.

Les også

«Ikke stas for Carlsen om Putin står der og skinner i glansen hans»

Han avslutter det åpne brevet med følgende oppfordring:— På vegne av Europa er jeg flau og skuffet. Som et betalende medlem av en europeisk sjakkforening, våkn opp, og begynn å ta vare på vårt FIDE.

Publisert: