Svensk langrennsprofil advarer mot Northugs nye påfunn: - Det er det verste jeg har gjort

Petter Northugs testprosjekt skaper reaksjoner i langrennsmiljøet.

GÅR NYE VEIER: Petter Northug avsluttet høydeoppholdet i Val Senales med et eksperiment. Det får Emil Jönsson til å stusse. Foto: Richard Sagen

  • Daniel Røed-Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

De siste ukene har de norske langrennsløperne vært på høydesamling i Val Senales.

Petter Northug valgte å avslutte høydeoppholdet på en måte som har fått mange til å stusse. De siste dagene valgte han å overnatte på et enda høyere punkt enn der resten av løperne var samlet.

Bakgrunn:

Les også

Dette kan bli Petter Northugs nye våpen

Normalt sover nemlig utøverne som er på samling i Val Senales på rundt 2000 meters høyde. Treningen foregår rundt tusen meter høyere opp, på en isbre. For å komme dit, tar løperne gondolbane. Ved gondolbanens endestasjon ligger Glacier Hotel Grawand, «isbre-hotellet», kjent som det hotellet i Europa med høyest beliggenhet.

Det er hit Northug har overnattet de siste døgnene på høstens samling i Val Senales.

Jönsson: — Jeg ble utrolig redusert

Til Adresseavisen fortalte Northug at han ble inspirert til å prøve eksperimentet etter samtaler med skiskytterveteranen Ole Einar Bjørndalen, som har gjort noe lignende tidligere.

Emil Jönsson forstår lite av Northugs høydeprosjekt.

Den svenske langrennsprofilen Emil Jönsson er kritisk til Northugs prosjekt. Før VM i Val di Fiemme i 2013 bodde han på 2500 meters høyde i sveitsiske Davos.— Jeg har gjort det samme én gang, og det er f*** meg det verste jeg har gjort, sier Jönsson til den svenske avisen Expressen.

Han er klar på at det er noe han aldri igjen vil gjøre, og mener det er en dårlig idé av Northug.

— Jeg ble bare utrolig redusert, sier Jönsson.

SETT DENNE?

Les også

Legkov kaller Norges høydetrening galskap

Northug-treneren: — Handler om å pushe grenser

Tanken bak det Northug-trener Kveen omtaler som et test-prosjekt er å øke produksjonen av røde blodceller i kroppen og slik gi en bedre effekt på høydeoppholdet.

— Det handler om kroppslige signaler på antall døgn, ulike høyder og slike ting. Hvordan de føler kroppen responderer. Bjørndalen lå på hotellet på toppen der en gang, forklarte Northug-trener Kveen til Adresseavisen i oktober.

- Hvorfor er det Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen som gjør slikt?

— Petter begynner å få mye erfaring. Han har over hundre høydedøgn hver sesong, og da handler det om å pushe grensene og se på hva som fungerer. Det er en fin mulighet for å prøve ut dette i år, forklarer Kveen.

Også løpere som Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang gjorde lignende forsøk på 90-tallet.

Les også

Nå kan du snart se Northugs treningsdagbok

Ekspert: — Riktig av Northug

Også tidligere i sommer og høst har han avsluttet sine treningsopphold i Mellom-Europa høyere opp på fjellet enn der han startet. På forrige samling lå han de ti siste døgnene på Stelvio-passet, ifølge trener Stig Rune Kveen med veldig god effekt.

Stelvio-passet ligger nesten 2800 meter over havet.

NRKs langrennssekspert Fredrik Aukland mener prosjektet fører med seg risiko, men han mener det er riktig av Northug å ta sjansen.

— Det viser at Petter vil ta nye steg og utvikle seg. Han er kapabel til å tåle en slik belastning, og jeg synes det er riktig av Petter å tenke i de banene denne sesongen, sa Aukland til NRK mandag.

Northug signerte i oktober under på en ny kontrakt med Norges Skiforbund. Det betyr at han kan gå verdenscup de kommende sesongene.

Publisert
  1. Petter Northug
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Northug snakker om tiden etter karrieren i ny bok

BT anbefaler

Nå er også Bård Finne i Bergen

Brann-supporterne fikk to store overraskelser før helgen. Gamle kjenninger skal hindre nedrykk.

LES SAKEN