Mot ny usikker sesongstart

Spydkaster Andreas Thorkildsen har vært skadefri i oppkjøringen. Men betyr det at han igjen vil kaste like langt som i glansdagene?

USIKKER SESONG: Spydkaster Andreas Thorkildsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

  • Arne Hole
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

OL-gullet gikk til Karibia, og en egypter er best i verden i år. Mange er spent på om en sørlending kan bringe spydøvelsen "hjem" igjen.

– Dette er en ytterst teknisk øvelse, svarer trener Åsmund Martinsen når vi spør om rikets tilstand. Han kom nettopp hjem fra USA etter å ha vært to uker sammen med eleven sin. Og det svaret indikerer at Thorkildsen ennå ikke er den maskinen han var for noen år siden, da han kastet 85–90 meter like ofte som folk spiser egg til frokost.

– På sitt beste traff Andreas på åtte av ti kast. Han er ikke oppe i den frekvensen igjen, avslører Martinsen, som også har vært sammen med sørlendingen i Sør-Afrika i vinter.

– Det går opp og ned. Fortsatt handler det om å få til teknikken. Han må bare komme i gang. Og det er blitt slik at han trenger noen konkurranser for å komme i gang, sier Martinsen før sesongdebuten i Eugene lørdag.

Trege sesonger

Thorkildsen var verdens beste spydkaster fra han slo gjennom med OL-gull i 2004 til det begynte å butte i 2012. I denne perioden tok han medalje i alle mesterskap, inkludert fem gull. I EM 2012 måtte han gi seg medaljeløs før konkurransen var over, og OL senere på sommeren ble også en nedtur. Det samme ble VM i Moskva i fjor.

Skader har gjort at sørlendingen ikke har fått kastet nok, og skader har også en tendens til å gjøre at teknikken forandrer seg. Men nå har ikke 32-åringen noen vondter.

– Fysisk er han kjempebra, og han har fått trent mye bedre enn de to siste årene. Det har gått ganske bra, oppsummerer Martinsen.

– Har dere tatt spesielle grep for å finne tilbake til gullformelen?

– Det er bare om å gjøre å kaste så mye som mulig. Få alt til å sitte igjen. Få det mest mulig automatisert. Nå gjør han noen gode kast og noen dårlige.

Svensk selskap

Norges spydhåp gjør de siste forberedelsene «hjemme» i San Diego der han har hus. Svenske Kim Amb (treer i verden i år med 84,14) holder ham med selskap, og den amerikanske 80-metersmannen Sean Furey har også vært innom.

Martinsen har noen forventninger til sesongåpningen i Prefontaine Classic, men er samtidig nøktern.

– Det bør gå en stubb over 80 meter, men det viktigste er at han har kontroll. Han kommer til å starte rolig og føle seg frem. Det er ikke snakk om å kline til hvis han ikke føler at han behersker teknikken.

Det er ikke bare lengden det kommer an på.

Publisert
  1. Friidrett
  2. Andreas Thorkildsen
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skal du på fest eller på byen i helgen? Dette må du vite.

Her er rådene og reglene som gjelder for sosiale sammenkomster i Bergen nå.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Er du forvirret? Disse koronareglene gjelder akkurat nå.

  2. Mann plukket opp med redningsbåt fra Storelungeren

  3. – Nokon trur visst at det er «kjøttnissen» som kjem med maten

  4. Han var lyspunktet i det offensive spillet

  5. Her lider bergensdelegatene nederlag

  6. Koronasmittet innlagt på Stord sykehus