Russisk topp hyller pøblene: - De forsvarte landets ære

Sensasjonelle uttalelser fra russisk fotballtopp og politiker.

STYGGE SCENER: Russiske fotballfans gikk til angrep på de engelske etter kampen i Marseille lørdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det ble særdeles stygge scener etter Russlands EM-åpning mot England lørdag. Russiske fans gikk til angrep på engelskmennene.

Mens resten av Fotball-Europa fordømmer handlingene i Marseille, kommer russeren Igor Lebedev med oppsiktsvekkende uttalelser på Twitter. Lebedev er styremedlem i det russiske fotballforbundet, og er dessuten medlem av det russiske parlamentet der han representerer nasjonalistpartiet Liberaldemokratene.

– Jeg ser ikke noe galt i at fansen slåss, skriver Lebedev på Twitter.

– Tvert imot. Bra gjort, gutter, fortsett sånn.

— Vi burde forsvare dem

– Jeg forstår meg ikke på politikere og myndighetspersoner som kritiserer våre fans. Vi burde i stedet forsvare dem, og så kan vi finne ut av det når de kommer hjem. Det som skjedde i Marseille og i andre franske byer er ikke fansens feil, det handler om at politiet ikke organiserer det godt nok, skriver han.

The Guardian har prøvd å ringe Lebedev, uten hell. Men ifølge avisen skal Twitter-kontoen være ekte. Lebedev skal også ha kommet med identiske uttalelser til det russiske nettstedet life.ru.

– Ni av ti ganger går fans på kamp for å slåss. Det er helt normalt. Guttene forsvarte landets ære. Vi burde tilgi og forstå våre fans, mener Lebedev.

Skylder på britene

Han legger skylden for bråket over på de engelske supporterne, og mener at det var de som startet det hele.

– Uten provokasjonen fra de engelske tilhengerne er det tvilsomt om våre fans hadde begynt å slåss med dem, sier han.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har åpnet disiplinærsak mot Russland. Også England har fått sterke advarsler. Hvis fansen fortsetter å lage kvalme kan både Russland og England bli kastet på hodet ut av EM.

Russland skal være vertsnasjon for VM-sluttspillet om to år.

- 50 til 200 russiske pøbler

Frankrikes idrettsminister, Patrick Kanner, hevder at russiske myndigheter burde gjort mer for å forhindre at bråkmakere kunne reise til EM.

– Dette handler om en beklagelig mangel på samarbeid. Russiske myndigheter skulle aldri ha latt disse menneskene reise, og nå må de handle, sier Kanner.

Idrettsministeren hevder at «det finnes mellom 50 og 200 russiske fotballpøbler som må tas kontroll på».

Publisert: