Sivert har fått «drittjobben» i Brann: - Hakket gøyere i Vålerenga

Sivert Heltne Nilsen er midtbanemannen som aldri får angripe.

KJEDELIG?: Sivert Heltne Nilsen har som hovedoppgave å stanse kontringer. I Vålerenga hadde han en noe mer offensiv rolle, noe han medgir tidvis var morsommere. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

 • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Han vinner ballen og spiller den bakover eller på tvers. Når Brann angriper, scanner han motstanderlaget på jakt etter kontringstrusler. Vinner han ballen igjen, distribueres den fort, kort og effektivt. Sivert Heltne Nilsen er blitt ryddegutten i pappas Brann-prosjekt. Han protesterer ikke på spørsmål om jobben er litt kjedelig:

— I Vålerenga var jeg én av to sentrale midtbanespillere. Da fikk jeg gå fremover i angrep av og til. Jeg skal ærlig innrømme at det var hakket gøyere, noen ganger. Men det er nok dette jeg er best til, det er dette som er meg. Det må jeg akseptere, sier rødtoppen.

Som John Obi Mikel i Chelsea beveger han seg sjelden langt foran midtstreken. Selv fritar ikke Nilsen seg fra scoringsansvar.

— Nei! Jeg har vært oppe på dødballer og burde hatt flere mål, jeg, sier han.

 • Nilsen etter overgangen fra Vålerenga: - Dette er er steg opp for meg

- Ryddegutt

Brann har offensive indreløpere. Backer som patruljerer krittstreken og samarbeider med brede, offensive vinger. Dette må balanseres, og drittjobben er overlatt til trenerens sønn. Han holder igjen når de andre angriper, og deltar bare innledningsvis i angrepene.

— Det er helt i orden. Jeg er ikke den som dribler bort to-tre mann før jeg banker ballen i krysset. I Brann er jeg ryddegutt og balansespiller, og det er i den rollen jeg sikkert egner meg best, innser Nilsen.

Han har sine ord i behold, hvis du studerer rene tall. På de syv kampene han har spilt for Brann, har klubben sluppet inn fem mål.

— Jeg tenker at vi bør helst ligge under ett baklengsmål i snitt. Det har vi gjort i min tid her. Det henger sammen med flere ting, litt det at vi spiller i 1. divisjon, litt måten vi spiller på og litt det at vi har fungert bra. Vi har gode spillere. Piotr i mål har vært enorm for oss, og hele forsvaret jobber steinhardt for at vi ikke skal slippe inn mål.

- Hvor stor del av æren er din?

— Det er hele lagets fortjeneste. Mitt hovedansvar er å være en balansespiller. Jeg har ikke frie tøyler, akkurat, men vi er et lag.

- Ekstremt viktig

Lars Arne Nilsen vrir seg hver gang han får spørsmål om sønnen. Men han innrømmer at han gjør en viktig jobb.

— Jeg liker ikke å snakke så mye om ham. Han er ekstremt viktig i den offensive markeringen. I det vi angriper, skal han ta ut kontringspunktene til motstanderne.

- Han har den kjedelige jobben?

— Ja, han skal ta ut kontringsspillerne, han skal ikke være med i det offensive. Han skal stoppe overganger, han.

- Etter han kom har dere sluppet inn fem mål på syv kamper?

— Ja, og han er en del av det. Han er et anker. I angrepsoppbygningen skal han skal holde i ballen til bildet er satt opp. Bearbeidelsen, der er han viktig. I tillegg til det ansvaret han har for å stoppe kontringer.

Treneren vil ikke gå med på at han har jobbet spesielt med det defensive.

— Jeg har egentlig ikke bygget laget bakfra. Vi jobber mest med det offensive. Men det defensive følger som en konsekvens. At vi er i balanse. Vi skal slippe inn lite mål, men vi skal aller helst score mye, sier han, før han legger til.

— Bare vi scorer mer enn vi slipper inn, er det okei. Jeg har ikke noe tall på hvor lite vi skal slippe inn.

Publisert
 1. Fotball 1. div
 2. SK Brann
 3. Bryne FK
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da hun forlangte at han skulle se på Hotel Cæsar med henne, vurderte Rune Samdal å forlate konen Kirsten.

– Det var verst før de fant ut at hun faktisk var syk.

Mest lest akkurat nå

 1. Han vil fremme mistillit mot helse­byråden: – En fullstendig ansvars­fraskrivelse

 2. «Bak fasaden rakner det fullstendig»

 3. Hun ønsket ikke å lette på tiltakene for alkoholservering

 4. Første møte var på en kafé i København. Herborg ville stille Aurora et spesielt spørsmål.

 5. Må svare på spørsmål om flere mulige lovbrudd

 6. – Er aktor forsvarer for store­broren? Det henger jo ikke på greip.