Borges: - Jeg fikk sjokk

<p>Fredrikstads Celso Borges (22) skulle bli en stjerne, men havnet i 1. divisjon. I kveld tar marerittet slutt.</p>

Publisert Publisert

Celso Borges (t.v.) i aksjon mot Hønefoss' Benny Olsen under søndagens kvalifiseringskamp på Aka arena i Hønefoss. Fredrikstad vant 1-4. Foto: Bendiksby, Terje

 • Are Bye
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

FREDRIKSTAD: Fredrikstad fotballby er 90 minutter unna Eliteserien.

Den første kvalifiseringskampen om en plass i toppdivisjonen neste sesong endte med 4-1-seier til Fredrikstad over Hønefoss på bortebane.

Det betyr at dersom FFK ikke taper 0-4 eller mer for Hønefoss i kveld, er opprykket et faktum, og en gedigen snuoperasjon kan feires. Et symbol på turbulensen, og det som kan bli en lykkelig slutt, er Celso Borges.

22-åringen kom til Fredrikstad fra Costa Rica før sesongen 2009. Fast inventar på et godt costaricansk landslag, tre ganger seriemester med landets beste lag Saprissa, og med stempel som et av Latin-Amerikas største talenter. Det var et scoop, men Borges’ overgang til Europa ble ikke helt som ventet.

– Jeg fikk sjokk. Det første året i Norge overgikk alt jeg før har opplevd av dramatikk og rot. Ledere, trenere og spillere kom og gikk i rasende fart. Intern krangling, elendige resultater og en klubb som var i ferd med å gå konkurs, sier Borges til Aftenposten.

SE KAMPEN DIREKTE HER KL.20: FFK — Hønefoss

Ikke drept noen

Det som skulle bli et springbrett ut i en europeisk toppklubb, ble i stedet en heissjakt ned i 1. divisjon. Pressen, fansen og bekjente hjemme i Costa Rica trodde ikke sine egne øyne.

– I Costa Rica tror nok litt for mange at vi spillerne er gode nok til å gå rett inn på toppklubber i Europa. Sannheten er at man trenger minst én mellomstasjon, forklarer Borges.

– Men 1. divisjon var vel ikke planen?

– Nei, men ingen dør av å spille der heller. Det handler om å være lojal, gjøre jobben sin, jobbe hardt og så vil fotballguden gi deg belønning om du er god nok, sier Borges med glimt i øyet.

Fra å spille landskamper og toppoppgjør i Costa Rica med 30.000 på tribunen har det blitt turer til Alta, Nybergsund og Løv-Ham.

– Hva sier dine landslagskollegaer om dette?

– Jeg skammer meg ikke. Vi har ikke drept noen eller stjålet noe, vi hadde bare en veldig tøff sesong i fjor. Men nå er situasjonen snudd, vi har jobbet oss ut av uføret.

(saken fortsetter)

Fredrikstad-spiller Celso Borges skulle bli en stjerne i norsk toppfotball. I stedet har han spilt kamper i 1. divisjon. Men i kveld kan drømmen om eliteseriespill bli virkelig. Da går den siste kvalikkampen om eliteserieplass. (Foto: Scanpix)

Toppscorer

Han er blitt omskolert fra sentral midtbanespiller til spiss, og i årets sesong ble han FFKs toppscorer med 14 mål i serien, og så langt to mål i kvalifiseringen. At han både snakker og spiller som en rutinert ringrev mener han skyldes oppveksten.

– Mine foreldre har vært tydelig på at man ikke skal miste fotfestet. Man skal ikke la ting gå til hodet på seg. Det har påvirket meg, sier Borges.

Hans far, Alexandre Borges Guimarães, er en helt i Costa Rica, både som fotballspiller og som mannen som tok landslaget til to VM som trener, i 2002 og 2006. Men sønnen mener moren har vært minst like viktig.

– Jeg merker jo hvor mye hun har gjort for meg nå som jeg bor alene. De har vært fantastiske, sier Borges som har investert i brannvarsler etter at hans første forsøk på sitt norske kjøkken endte med brann.

I kveld skal han lede Fredrikstad tilbake til eliten, og det mener han hele byen fortjener.

– Bortsett fra i Saprissa har jeg aldri opplevd maken til fotballinteresse. Folk her bærer klubben i sine hjerter, sier Borges.

PS! Borges er Bosmanspiller om et år, men han vil ikke forhandle ny kontrakt med FFK før opprykket er sikret.

SE KAMPEN DIREKTE HER KL.20: FFK — Hønefoss

Fakta:

Celso Borges Mora

Født: 27.05.1988 i San José, Costa Rica

Høyde/vekt: 186 cm/76 kg

Klubb: Fredrikstad (56 kamper/29 mål)

Landskamper/mål: 22/7

Tidligere klubb: Deportivo Saprissa

Se målene fra første oppgjør her:

svp://96175?view=ap

Hønefoss — Fredrikstad: Målene

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Hønefoss-kapteinen: - Altfor kaldt for fotball

 2. Ingen Hønefoss-billetter solgt

 3. - Vi er bare halvveis

 4. Gulbrandsen: - Det ser fryktelig dårlig ut

 5. Fredrikstad så godt som klare for eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt12111043152834
2Molde1291234132128
3Odd127142014622
4Vålerenga126421615122
5Kristiansund124622316718
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN
 1. Eliteserien