Dette er verdens raskeste kvinne

TOKYO (VG) Elaine Thompson-Herah (29) henviste en skuffet Shelly-Ann Fraser-Pryce (34) til sølvet på kvinnenes 100 meter lørdag kveld. Jamaica tapetserte seierspallen.

  • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert Publisert

Elaine Thompson-Herah noterte 10,61 - den nest raskeste tid en kvinne noen gang har prestert. I 0,6 sekundmeter motvind. Hun forsvarte dermed tittelen fra 2016-OL.

Florence Griffith-Joyners verdensrekord fra 1988 lyder på 10,49, men Thompson-Herah slo Griffith-Joyners olympiske rekord.

– Jeg har slitt med skade, jeg ser sett alle de dårlige kommentarene. For å holde fokus og beholde roen, har jeg tatt alle nederlagene mine og brukt dem som motivasjon, sier OL-mesteren til BBC.

Elaine Thompson-Herah tok dermed sitt andre strake 100 meter-gull i OL.

– Et formidabelt løp av henne, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det hang sammen i alle ledd.

Fra 60 meter og inn til mål handlet alt om Thompson-Herah.

– Det var en elektrisk forestilling av Elaine Thompson-Herah. Hun har hatt det vanskelig etter OL-gullet i Rio, men jubler hemningsløst, sier den gamle friidrettsstjernen Colin Jackson som ekspert på BBC.

Thompson-Herah tok ikke medalje på 100 meter verken i 2017-VM (5. plass) eller 2019-VM (4. plass).

Seks løpere var under 11 sekunder.

Shelly-Ann Fraser-Pryce håpet å ta sitt tredje OL-gull. Hun hadde i så fall hatt flere globale titler på 100 meter enn Usain Bolt. Men Fraser-Pryce måtte nøye seg med sølvet på tiden 10,74. Det ble Jamaica også på 3. plass: Shericka Jackson på 10.76, som også er ny personlig rekord.

– Som mor og i mitt fjerde OL er det en stor ære å komme på seierspallen igjen. Men jeg er sikker på at det kommer til å bli noen tårer når jeg kommer hjem, sier Fraser-Pryce.

– Elaine Thompson-Herah har nå kopiert Fraser-Pryce med å vinne 100 meter i to OL på rad. Jeg tror hun prøver igjen i 2024, sier friidrettslegenden Michael Johnson på BBC.

Europas kanskje fremste håp Dina Asher-Smith fikk føle på en skade i semifinalen og klarte ikke finaleplass. Hun har også trukket seg fra 200 meter.

Publisert
  1. OL 2021
  2. Friidrett

Mest lest akkurat nå

  1. NVE åpner tilsynssak

  2. Advarer mot dårlig sikt og overvann

  3. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  4. Strømbrudd i Bjørnafjorden

  5. – Hei, du bak gardinen, som ikke åpnet da jeg ringte på. Jeg så deg nok.

  6. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn