Thorkildsen-skade lar seg ikke lege

Ryggskaden til Andreas Thorkildsen (25) lar seg ikke lege.

Publisert Publisert

Andreas Thorkildsen har fortsatt et håp om å kaste spyd uten smerter.

Golden League-ja til Thorkildsen & co.Skal kaste seg til OL – Vi tror dessverre han vil kjenne til skaden resten av karrieren, sier trener Åsmund Martinsen til NTB. Fire og en halv måned er gått siden det norske spydesset sist kastet normalt på trening. Undersøkelsen av smertene i Thorkildsens rygg ga nylig nedslående svar.

Slitasjeskadene i ryggvirvlene er kommet for å bli, og operasjon er utelukket.

– Det lar seg ikke gjøre å lege skaden slik at kroppen vil fungere 100 prosent. Hyggelig er det slett ikke, men vi har tro på at han skal kunne kaste spyd uten smerter likevel, sier Martinsen.

Nøkkelen blir teknikk.

Under DN Gallaen i Stockholm i sommer fikk Thorkildsen opp et kast på 89,49 meter – sesongens nest lengste – uten å merke smerter.

– Og det var et teknisk svært godt kast. Vi ser for oss en vinn-vinn-situasjon der optimal teknikk fører til mer skånsomme og lengre kast, mener treneren.

Ekstratrening

I mellomtiden kan ikke Andreas Thorkildsen gjøre annet enn å bite i seg smertene. Ikke før om tre måneder skal 25-åringen etter planen kaste langt på trening igjen.

– I verste fall kan det bli aktuelt å endre på konkurranseplanen hans kommende sesong dersom smertene gjenoppstår. Treningen vil gå sin gang, men vi må bare gjøre en del ekstra treningsarbeid for å trene og stabilisere musklene rundt skadestedet.

– Skulle smertene fortsatt være der i Sør-Afrika (treningsleir) i februar/mars, må vi tenke ut en ny strategi. Inntil da vil Andreas holde kroppen i gang med kastøvelser som isolerer skulderen og skåner ryggen i størst mulig grad, slår treneren fast.

Feilbelastning

Smertene i ryggen oppsto under en treningsleir i februar i år. Først trodde apparatet rundt Thorkildsen at det var en prolaps, men det er nå avkreftet.

– I de beste sesongene til Andreas har balansen mellom det tekniske og det fysiske vært nær optimal. Men et eller annet sted på veien har kroppen hans vært utsatt for feil belastning over tid, og dermed oppsto slitasjeskaden, forklarer Martinsen.

Kanskje er det ikke spesielt rart at Thorkildsens rygg roper varsku. I et maksimalkast der løpshastigheten er 25 km/t og utgangshastigheten på spydet er 110 km/t, må beinet utsatt med størst belastning tåle et trykk på ett tonn.

Publisert