Northug knuste konkurrentene i spurten

<p>Nå leder han Tour de Ski.</p>

Toblach, Italia 20130103.Petter Northug jr. vinner herrenes 35 km jaktstart fri teknikk under Tour de Ski i Toblach i Italia torsdag ettermiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport

Petter Northug har overtatt sammenlagtledelsen i Tour de Ski etter at han vant dagens etappe til Toblach.

Han vant spurten foran Alexander Legkov, og Dario Cologna ble nummer tre.

Sammenlagtlederen før dagens etappe, Maxim Vylegzhanin, ble nummer fire.

Med bonussekundene på dagens etappe betyr det at Northug leder med fem sekunder på Legkov, og ti sekunder ned til Cologna.

Northug rykket i den siste lille bakken inn mot mål, og fikk den lille luken han trengte inn mot stadion.

De andre i tetgruppen var egentlig ikke i nærheten av å temme trønderen i spurten.

— Det var greit å gå i dag. Vi jobbet bra sammen i front, og jeg hadde mye bedre ski enn i fjor. De siste fire kilometrene sparte jeg litt på kreftene, så jeg hadde mye å gi i spurten, sa Northug til NRK etter målgang.

Han fikk se spurten sin i reprise, men var ikke for imponert.

— Jeg bør vel slå Legkov med mer enn ti meter på en spurt som det, svarte Northug, som gjorde sin del av jobben i gruppen foran.

— Når jeg er fremme og drar er det lettere å få Vylegzhanin til å gjøre det samme. Han gjør ofte det samme som meg. Det var viktig med en god luke for det som skal skje senere, sier sammenlagtlederen.

Også Dario Cologna var fornøyd etter sin tredjeplass.

— Det var et godt løp, og vi jobbet godt sammen i front, sa han til NRK.

Fredag går Northug & co. fem kilometer klassisk, før det lørdag er fellesstart. Søndag avsluttes Tour de Ski opp den etter hvert så beryktede alpinbakken i Val di Fiemme.

Åpnet hardt

Petter Northug startet dagens 35 kilometer lange etappe 9 sekunder bak sammenlagtleder Maxim Vylegzhanin. Dario Cologna var mellom nordmannen og russeren, men det gikk ikke mange minuttene på dagens jaktstart før de tre var samlet.

Det var nok ikke etter tettrioens plan at både Alex Harvey og Alexander Legkov også skulle bli med i gruppen, men de to gikk også knallhardt fra start og hentet inn de tre i ledelsen.

Den første delen av etappen fra Cortina til Toblach består stort sett av en lang motbakke, hvor løperne nådde toppen etter rundt 16,5 kilometer.

Harvey gikk seg stiv og måtte slippe, men kvartetten Northug, Cologna, Legkov og Vylegzhanin holdt seg samlet.

Marcus Hellner og Lukas Bauer startet også hardt, og tok inn omtrent et halvminutt fra sin posisjon halvannet minutt bak. Men etter hvert som tetgruppen fikk opp farten, måtte de to igjen gi bort mye tid.

De endte 1.27 minutter bak Northug i mål.

Krogh på niendeplass

Finn Haagen Krogh gikk en meget sterk jaktstart, og endte på en sterk niendeplass. Han var 1.46,3 minutter bak Northug i mål.

Tord Asle Gjerdalen endte på 15.-plass, to sekunder bak Krogh.

PS: Simen Østensen og Snorri Einarsson reiste hjem før dagens etappe.

Publisert: