Tidligere antidopingsjef skal ha skjult positive prøver

Skandalen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vokser.

Publisert Publisert

Flere tidligere ledere i IAAF mistenkes for å ha skjult doping, mot bestikkelse. Foto: Illustrasjon

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tidligere antidopingsjef i IAAF, Gabriel Dollé, er under politiets etterforskning. Han er siktet for å ha mottatt i underkant av 2 millioner kroner (200.000 euro) i bestikkelser. Dette skal ha skjedd i forbindelse med forsøk på å skjule positive dopingtester fra russiske utøvere, skriver The Guardian.

Også tidligere IAAF president Lamine Diack og Diacks rådgiver Habib Cissé er under etterforskning for korrupsjon. 82-årige Diack, som ga seg som president i august, etterforskes også for hvitvasking av penger.

Diack og Cisse mistenkes, i likhet med Dollé, for å ha mottatt penger fra Russlands friidrettsforbund for å skjule dopingmisbruk blant russiske utøvere. Det er foreløpig uklart hvor mange dopingprøver de mistenkes for å ha dekket over.

Nektes utreise

Lamine Diack gikk av som friidrettspresident i august. Foto: Jason Lee, Reuters/NTB scanpix

Dollé ble løslatt onsdag mot en kausjon på 100.000 euro. Diack ble løslatt mot en kausjon på 500.000 euro, men har måttet levere inn passet sitt og nektes utreise fra Frankrike.Politiet i Monaco raidet IAAF sine lokaler mandag. Diack er mistenkt for å ha tatt imot nærmere 1 million euro for å gjemme bort en rekke positive dopingprøver. Pengene skal ha kommet fra det russiske friidrettsforbundet, sier en kilde til The Guardian.

Verdens antidopingbyrå (WADA) og IAAFs uavhengige etiske komité har begge hatt etterforskninger pågående parallelt. Det er informasjon fra disse som har ført til at franske myndigheter har grepet inn.

– Hatt noen mistanker

Tidligere president i WADA, Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Han skal holde en pressekonferanse i Geneve mandag, og her kan det komme sjokkerende opplysninger.

– Det er bra dette blir tatt tak i og etterforskes, for vi vil ikke ha den type atferd i vår sport, sier den norske friidrettspresidenten Tore Hordnes til NRK.

– Jeg må si jeg ble litt overrasket, men samtidig har vi hatt noen mistanker, legger han til.

Diack ble president i IAAF i 1999 og gikk av i august i år. Han ble erstattet av briten Sebastian Coe.

«IAAF samarbeider fullt ut med etterforskningen, slik forbundet har gjort siden prosessen startet», skriver organisasjonen i en pressemelding.

Publisert