Hvis Marcus Pedersen måtte leve som Martin Ødegaard, ville han blitt drittlei av fotball

Marcus Pedersen (25) trenger å gå på byen en gang i blant. Nå tar han et oppgjør med forventningene om at alle fotballspillere skal være like.

Selv om han er fra Hamar og begynte seniorkarrièren i HamKam, er Marcus Pedersen på mange måter tilbake til byen der det for alvor skjøt fart, i Drammen og Strømsgodset. Etter noen år med flere nedturer, nyter han endelig suksess på fotballbanen igjen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

DRAMMEN – Ja, er jeg kald.

Marcus Pedersen spaserer på Ypsilon bro ved Drammens svar på Aker Brygge, Union Brygge, iført hullete jeans, hvit t-skjorte og en relativt tynn, mørk jakke. Gradestokken viser åtte pluss, men en kald vind gjør at det føles betydelig kjøligere.

25-åringen er vant til at det blåser, og akkurat nå er han i medvind. Etter overgangen fra Brann til Strømsgodset har Pedersen scoret ni mål på ni kamper, og han er med det eliteseriens mest effektive spiss. Nå er han høyaktuell for Norges playoff-kamper til EM mot Ungarn.

– Jeg koser meg. Det er moro at jeg har fått en sånn start. Jeg hadde egentlig ikke trodd at det skulle løsne så fort, sier Marcus Pedersen til Aftenposten.

Det er en stund siden spissen har vært ettertraktet av mediene på grunn av positive, sportslige resultater. I Brann ble han ingen suksess, det kan man heller ikke si om tiden i Championship-laget Barnsley i England.

Faktisk må 25-åringen tilbake til 2012 og Vålerenga for å finne en tid han er ”ganske fornøyd med”.

– Liker å ha det gøy utenfor banen

I stedet har han med jevne mellomrom vært involvert utenomsportslige episoder. I Brann ble han straffet etter et barbesøk, under U21-EM i Israel i 2013 ble han utsatt for blind vold på et utested og i Vålerenga ble han også straffet på grunn av en tur på byen to dager før kamp.

– Jeg har nok blitt mer voksen. Man lærer jo litt med årene, sier Godset-spissen og smiler, før han legger til:

– Men jeg er fortsatt Marcus, og jeg liker å ha det gøy utenfor banen. Jeg er ikke en A4-spiller. Det handler bare om å unngå de dummeste feilene.

– Hvorfor er det så viktig for deg å feste og være ute på byen?

– Det går på trivsel. At man får lov til å vise seg ute uten at man blir kappet av fingeren fordi man tar seg en øl. Jeg synes det er helt feil når det blir sånn, og det er ikke mange steder det er sånn. Som oftest går det bra å ha det gøy utenfor banen, men det handler om å skjønne når man kan gjøre det, når det ikke er så lurt – og når du faktisk fortjener det.

I Strømsgodset har Marcus Pedersen scoret ni mål på ni kamper siden han kom tilbake til drammensklubben. Det gjør ham til toppdivisjonens heteste spiss.

– Du har fått rykte på deg for å være en urokråke. Føles det urettferdig?– Mange ganger føler man det er ufortjent. Fotballspillere blir ofte sett på som utøvere som bare skal drikke vann og gjøre ditt og datt, men man må tenke på at det sitter et menneske bak der. Man må få lov til å ha det gøy en gang i blant.

– Jeg har kanskje fått det ryktet fordi jeg har gjort en del dumme valg, og ikke gjorde ting på riktig tidspunkt. Kanskje dreit jeg litt mer i når jeg gjorde det. Men det føler jeg at jeg har lært meg. Det er forskjell på å gå ut og drikke seg så full at man sovner ute – og det å ha det gøy med kameratene sine.

– Mange mener du ikke har utnyttet talentet ditt nok. Hvor hadde du vært hvis du hadde de samme holdningene til, for eksempel, Martin Ødegaard?

– Det handler om hvordan du er som person. Og hvis jeg måtte leve sånn: legge meg tidlig, spise bare sunt, bare drikke vann, alt det der, leve som en A4-mann, da tror jeg at jeg hadde vært dritt lei fotball for lenge siden. Folk er forskjellig, og det er lov – alle skal ikke være like. Det er det som er i Norge; folk tør ikke å stikke seg frem. Folk tør ikke si at de er annerledes. Det savner jeg litt; at folk tør å være seg selv, for det synes jeg alle skal være.

BELIEVE: Marcus Pedersen har tatovert "Believe" bak øret.

– Er det annerledes i andre land?– Kanskje litt løsere, ja. Folk tør å være seg selv, mens i Norge blir du sett på som den skurken hvis du gjør en bitte liten feil. Det gjør du ikke i utlandet.

Og kanskje er det nettopp derfor han ønsker seg ut igjen. Proffdrømmen er hvert fall på ingen måte lagt på is. Hvis han fortsetter å bøtte inn mål for Strømsgodset også neste sesong, ser ikke 25-åringen bort i fra at han kan bytte klubb allerede førstkommende sommer.

– Jeg tror målet for begge parter, altså meg og Strømsgodset, er at jeg skal ut. Målet mitt er hvert fall å komme ut igjen, spille på et høyt nivå og tjene de pengene jeg trenger.

– Tjene de pengene du trenger?

– Ja, fotballkarrieren er ikke så lang … Sånn tror jeg alle tenker. Du tenker på hva du tjener og hva du sitter igjen med, det er livet ditt. Og du trenger penger for å leve. Som fotballspiller varer ikke karrieren til du er 40-45 år. De fleste må gi seg når de er 32-35. Du må begynne å tenke på det også. Jeg er 25 år og har kanskje åtte år igjen av karrieren.

– Du må kanskje også tenke på hva du skal gjøre etter karrièren?

– Ja … men det har jeg ikke giddet ennå, men det kommer nok.

Saken fortsetter under grafen:

– Hva hadde du gjort hvis du ikke var fotballspiller?

– Nei, det vet jeg ikke, sier han – og tar en pause.

– Jeg droppet jo ut av skolen første året på videregående, fordi det ikke gikk å kombinere det med A-laget til HamKam. Jeg vurderte mange ganger om det var riktig eller ikke, men jeg var ganske skolelei – og jeg hater å sitte rolig, generelt. Jeg vet ikke hva jeg hadde vært for noe, jeg tror kanskje jeg hadde drevet med en eller annen business.

– Du er en person mange har meninger om. Hvorfor er det sånn, tror du?

– Jeg vet ikke hva det er, men det blir alltid sånn. Alle skal ha en mening om meg og liker å snakke om meg. Jeg vet ikke hva det er.

– Liker du det?

– Det er jo kjedelig hvis man ikke blir snakket om. Så ja, jeg liker det. Jeg kommer alltid til å være meg selv, og det kommer sikkert til å blåse litt av og til. Det synes jeg det skal gjøre. Det blir kjedelig hvis det ikke gjør det, sier han med et smil.

Godset-treneren: – Får ha det så gøy han vil

SJEFEN: Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen er fornøyd med hvordan det har løsnet for Marcus Pedersen i Drammen.

I Strømsgodset får Marcus Pedersen lov til å være Marcus. Han er blitt tatt i mot med åpne armer og høyt verdsatt. Hovedtrener Bjørn Petter Ingebretsen synes ikke Pedersen hører til i kategorien ”bråkebøtte” lenger.– Han har blitt voksen og tatt ansvar for egen utvikling. Nå ser vi at han over tid har vært skadefri og fått trent godt, og da er han så god som han er nå, sier Godset-treneren, som ofte bare kalles ”BP”.

Klubben har ikke tatt noen ekstraordinære grep for å hindre Pedersen i å igjen havne i et utenomsportslig søkelys.

– Hos oss får folk lov til å ha det så gøy de vil, så lenge det ikke går utover fotballen. Så vi har ikke lagt noen begrensninger for Marcus. Det styrer han selv. Og jeg har ikke noen grunn til å tro noe annet enn at han klarer det.

PS! Marcus Pedersen fikk gult kort mot Rosenborg forrige helg og må derfor stå over helgens eliteseriekamp mot Sandefjord på grunn av karantene.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk